Що відповість Український інститут національної пам’яті?

Відбулося засідання робочої групи з питань перейменування (повернення історичної назви) міста Новограда-Волинського та внесення змін до символіки Новоград-Волинської міської територіальної громади. Участь у засіданні взяли міський голова Микола Боровець, секретар міської ради Оксана Гвозденко та члени робочої групи, до складу якої увійшли представники депутатських фракцій, краєзнавці, історики, громадські активісти.
Робоча група створена, відповідно до розпорядження міського голови від 28.01.2021 р. №20 «Про створення робочої групи з питань перейменування міста Новограда-Волинського та внесення змін до символіки Новоград-Волинської міської територіальної громади», враховуючи звернення громадськості з ініціативою повернення місту Новограду-Волинському його історичної назви — Звягель. Такі звернення адресовані ініціативною групою щодо перейменування міста, громадськими об’єднаннями, Радою старійшин та Радою міських голів. У зверненнях, зокрема, висловлено прохання «підтримати ініціативу прогресивної громадськості міста та наміри попередніх поколінь щодо відновлення місту історичної назви — Звягель. Вважаємо, що саме таке рішення не тільки засвідчить про патріотизм громади та повернення місту його історичних, духовних коренів, а і буде гарним подарунком місту, українському суспільству до 150-річчя від дня народження нашої видатної землячки Лесі Українки».
Під час засідання обговорили різні погляди та думки щодо повернення місту історичної назви, законодавчу базу, яка регламентує процес перейменування географічних назв населених пунктів України.
Микола Боровець наголосив, що його позиція: розглядати та приймати рішення щодо перейменування міста лише з урахуванням думки громадськості шляхом проведення місцевого референдуму та з дотриманням усіх нормативно-правових засад.
З метою проведення історичного дослідження та встановлення істинної історичної назви міста Новограда-Волинського (Звягель, Возвягель, Звяголь) внесено пропозицію звернутися з офіційним листом до Українського інституту національної пам’яті. Після отримання цієї інформації відбудеться чергове засідання робочої групи.
За матеріалами міської ради