Дві громади області виграли в міжнародному проєкті та створять добровільні пожежні команди

Дві громади області виграли в міжнародному проєкті та створять добровільні пожежні команди

Романівська та Стриївська громади області (Житомирського та Новоград-Волинського районів) увійшли в 20-ку переможців у міжнародному проєкті «Вогнеборці. Вдосконалення цивільного захисту в Україні на місцевому рівні». Зазначений проєкт започаткований Фондом міжнародної солідарності у межах Програми «U-LEAD з Європою» за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Республіки Польща та розрахований на три роки.
За мету організатори визначили для себе всебічну підтримку системи цивільного захисту населення в громадах України, зокрема шляхом формування добровільних пожежних команд, допомоги громадам у розробці програми покращення місцевої безпеки та навчальних візитів представників громад, Головних управлінь ДСНС України у відповідних областях громад-учасниць проєкту для вивчення польського досвіду у вказаній сфері.
Бажання взяти участь у проєкті висловили 249 територіальних громад України, три з яких — від Житомирського регіону. Конкурсний відбір проводився в два етапи. Зокрема, це — відбір громад на основі поданих заявок та візити до громад проміжного відбору експертів з цивільного захисту для огляду умов та готовності до участі в проєкті.
Для участі в конкурсі громади-учасниці проєкту мали б забезпечити набір волонтерів для добровільної пожежної команди у складі 12 осіб, готовність передбачити приміщення для зберігання пожежної техніки та взяти на себе зобов’язання щодо їх страхування та фінансового заохочення. Адже проєкт націлений на підтримку саме добровольців, які не отримуватимуть щомісячну заробітну плату. Натомість громада може визначати певні механізми заохочення для таких осіб. Подібна система організації Добровільних пожежних команд є поширеною в Польщі, де цьогоріч Асоціація добровільних пожежних команд відзначатиме 100 років із дня заснування, а також в інших країнах Європи та світу і на практиці вже довела свою ефективність.
Усі 20 громад, що перемогли в конкурсі, отримають як навчально-методичну допомогу з удосконалення системи цивільного захисту на місцевому рівні, так і допомогу із забезпечення добровільних пожежних команд спеціалізованим спорядженням.
Найближчим часом Романівська та Стриївська громади підпишуть меморандуми про співпрацю із Представництвом Фонду міжнародної солідарності в Україні, у межах яких орієнтовно в жовтні цього року відбудуться навчальні візити до Польщі та інші кроки з реалізації проєкту.
Навесні безпосередньо пожежники-добровольці пройдуть спеціальне навчання на базі навчального пункту Головного управління та будуть застраховані. Польські партнери планують забезпечити їх пожежним спорядженням, амуніцією та пожежними автоцистернами. Рятувальники області, зі свого боку, готові надавати всебічну підтримку та передати на озброєння добровольців три пожежні автомобілі.
У країнах ЄС осередки Добровільних пожежних команд не тільки успішно функціонують у надзвичайних ситуаціях і пожежах, а й стають центрами активності в громадах і підвищують рівень згуртованості мешканців.
ГУДСНС України в Житомирській області