Аптека, яку не зруйнували «бізнес-зміни»

Аптека, яку не зруйнували «бізнес-зміни»

18 ВЕРЕСНЯ — ДЕНЬ ФАРМАЦЕВТИЧНОГО ПРАЦІВНИКА
У третю суботу вересня в Україні відзначають День фармацевтичного працівника. Одним із найдосвідченіших представників цієї галузі, що діють на теренах Новоград-Волинщини, є центральна міськрайонна аптека №217.
«ЦМРА №217 залишається одним із небагатьох закладів, які не зруйнували «бізнес-зміни», — розповідає «Звягелю» завідуюча Анна Ганношина. Попри те, що в Україні налічується 21907 аптек (станом на 1 січня 2021 року), лише 220 із них (1%) мають ліцензію на виготовлення ліків в аптечних умовах; 394 (1,7%) — мають ліцензію на відпуск ліків, до складу яких входять наркотичні речовини та прекурсори.
До числа цих, так би мовити класичних аптек, належить і Новоград-Волинська ЦМРА №217. Її діяльність полягає в наданні широкого переліку фармацевтичних послуг населенню та лікувально-профілактичним закладам, закладам освіти, підприємствам та установам.
«Зокрема, йдеться про унікальні послуги, які доступні лише за наявності спеціальної ліцензії, — пояснює завідуюча. — Окрім загальноприйнятої роздрібної торгівлі, це — виготовлення ліків в умовах аптеки; відпуск ліків із наркотичними і психотропними речовинами за рецептами; забезпечення населення ліками за рецептами в межах державних програм; відпуск ліків та виробів медичного призначення лікувально-профілактичним закладам, підприємствам та установам».
Протягом 30 років незалежності в Україні загалом і в галузі охорони здоров’я зокрема відбулися певні зміни, що суттєво відобразилися на аптечній справі. Якщо аптека розглядається лише як заклад торгівлі, а не заклад охорони здоров’я, то головним критерієм її ефективності стають очікувані прибутки, а не соціальна функція.
Як наслідок, у багатьох населених пунктах (навіть у районах у їхніх колишніх межах) подібні комунальні аптеки були ліквідовані. Тому до Новоград-Волинської ЦМРА №217 звертаються жителі інших міст і сіл для отримання знеболювальних ліків за рецептами; лікарських засобів, виготовлених в умовах аптеки; ліків за пільговими і безкоштовними рецептами, оскільки вони позбавлені такої можливості за місцем проживання.
«Висококваліфікований колектив підприємства усвідомлює збереження соціальної функції, — підкреслює Анна Ганношина. — Щоденно відповідально, дотримуючись вимог законодавства і враховуючи потреби населення, ми працюємо над якісним наданням фармацевтичних послуг. Лише завдяки наполегливій праці фармацевтів і провізорів, буде можливість збереження істинної аптечної справи.
Пріоритетним у діяльності підприємства було і залишається забезпечення населення якісними фармацевтичними послугами. Тому бажаю колегам, усім фармацевтичним працівникам міцного здоров’я, натхнення, людської вдячності, щастя, миру, добробуту і наснаги долати труднощі».
Підготував Олег БРЮХАНОВ