«Художній розпис радянської епохи не є культурною або мистецькою цінністю»

«Художній розпис радянської епохи не є культурною або мистецькою цінністю»

Управління культури і туризму міської ради надало коментар щодо ремонтних робіт, які проводяться на другому поверсі Палацу культури. Нещодавно там здерли зі стін настінний розпис «Молодь і світ», виконаний художником Миколою Данченком у 1986 році. Це спричинило суспільний резонанс. У соцмережах традиційно думки розділилися. Захисники розпису звинуватили авторів нового проєкту, який не передбачав збереження розпису, у вандалізмі. Протилежна позиція: розпис не містив художньої цінності, до того ж, не вписувався в сучасне бачення «Відкритого простору для жителів громади», який там діятиме.
В управлінні культури і туризму пояснили, що «разом із дизайнером вивчали можливість використати старий художній стінний розпис із зображенням радянської епохи, однак сама стіна мала значні нерівності, велику кількість тріщин, убитих усередину сигналізаційних та пожежних комунікацій».
— Використання малюнка в дизайнерському варіанті під тематику нового «Відкритого простору» тягнуло б за собою значні фінансові витрати та не було доцільним. Окрім того, вивчивши досконало це питання в юридичному аспекті, інформуємо, що художній розпис радянської епохи не є культурною або мистецькою цінністю. Ми зробили якісні фотографії цього розпису і плануємо реалізувати цікаву експозицію з його використанням. Усі матеріали залишаться в архіві управління культури і туризму міської ради, — йдеться в повідомленні управління.
Найближчим часом на базі Палацу культури імені Лесі Українки створять «Відкритий простір для жителів громади». Ініціатори проєкту (профільне управління і група депутатів міської ради) стверджують, що молодіжний, культурний та сучасний Open Space забезпечить умови для особистісного і професійного розвитку; організації якісного дозвілля жителів Новоград-Волинської громади.

— Планується створення виставкової зони; творчої зони для занять музикою, художнім та іншим мистецтвом; дитячої зони; подіуму; робочої зони для комфортного проведення часу; зони для проведення інтерв’ю та інших. Дві великі зали та оснащеність простору новітньою технікою надаватимуть можливість для проведення великоформатних та вузькопрофільних заходів (загальна місткість — до 200 осіб). Йдеться про тренінги, конференції, презентації, лекторії та форуми; перегляди фільмів, «круглі» столи, дебатні клуби; професійну зйомку відеоінтерв’ю; проведення тренувань та занять музикою, художнім мистецтвом, організацію публічних виступів, виставок та багато іншого, — інформує управління культури.
«Відкритий простір» наповнять великі мультимедійні дошки, екран, проєктор, 3Д-принтер, фліп-чарти, якісна аудіосистема та багато іншого. Усім цим зможуть скористатися громадські організації, заклади культури й освіти, пересічні громадяни й активні жителі громади.
«Очікуємо, що новий «Відкритий простір» стане творчою платформою, місцем розвитку та зібрання людей різних вікових категорій. Це буде новий подих культурного та молодіжного розвитку громади», — переконані в управлінні культури.
Підготував Олег БРЮХАНОВ
Фото з соцмереж