Святиня медичної науки

Святиня медичної науки

Новоград-Волинський фаховий медичний коледж — заклад освіти, який упродовж багатьох років виховує молоді й перспективні кадри. Зі стін медичної святині випустився не один місцевий Пирогов, Богомолець, Хаус та Стрендж. Та кожна неприступна фортеця має свою історію, ховає таємниці, дивує сюрпризами, формує майбутнє покоління нашої держави та диктує сучасні тенденції.
Історія медичного коледжу бере початок ще в далекому 1936 році. У вересні відкрили першу дворічну школу медичних сестер і акушерок, яку очолив Йосип Сімхович. На той момент заняття проводили в необлаштованих для навчання приміщеннях, бракувало аудиторій, не вистачало інструментів і обладнання, зростав попит і на кваліфікованих працівників. Та, попри всі перешкоди, випускники по завершенню навчання отримували посвідчення медичної сестри, яке відчиняло двері в медично-санітарні заклади на території тодішнього Радянського Союзу.
Із початком Другої світової війни діяльність медичної школи змушені були припинити. Але медсестри, котрі навчалися в стінах закладу, стали надійними та професійними помічниками фронтових лікарів. Пауза в навчанні майбутніх спеціалістів тривала недовго. Уже з 1944 року організували восьмирічні курси медичних сестер. Упродовж багатьох років медична справа в Новограді-Волинському лише набирала обертів.
У 90-х роках медична школа в місті отримала нову віху розвитку: відкрили медичне училище, отримали ліцензію для здійснення освітньої діяльності за спеціальністю «Сестринська справа». Невдовзі розпочали підготовку і фельдшерів за спеціальністю «Лікувальна справа». Саме в ці моменти формувався викладацький склад, закладалася матеріально-технічна база, а разом із цим — традиції і звичаї медичного закладу освіти. У 2015 році в приміщенні медичного коледжу відкрили унікальний Музей історії медицини Новограда-Волинського.
Значним досягненням навчального закладу є встановлення Національного Рекорду України «Вінок зі стрічками, створений найбільшою кількістю людей». Участь у ньому взяла 701 особа.
Викладачі коледжу є експертами Інституту модернізації змісту освіти, спікерами та переможцями конкурсу «Педагогічний Оскар — 2020» в номінації «Інноваційна діяльність структурних підрозділів» Державної установи «Навчально-методичний центр фахової передвищої освіти», беруть активну участь у роботі Міжнародних виставок «Інноватика в сучасній освіті», Всеукраїнських науково-педагогічних конференціях.
Досягненням коледжу є комп’ютерна програма «Навчальна хмара «ICloud», рекомендована науково-методичною радою МОН України для впровадження в освітній процес закладами освіти. Розробником програми є викладач коледжу — Микола Стаднік. Викладач розповідає: «Своїми технологіями та підходами до навчання ми перевертаємо уявлення про освіту. Про те, якою вона може бути. А в період дистанційного навчання демонструємо, що ми до нього готові. І ніщо не стане на заваді освітнього процесу».
Нині медичний коледж здійснює підготовку в галузі «Охорона здоров’я» спеціальності «Медсестринство», за спеціалізаціями «Сестринська справа» та «Лікувальна справа». Тут навчається понад п’ять сотень студентів. Самі ж студенти розповідають, що щасливі, бо свого часу зробили вибір на користь медичного коледжу.
«Щиро дякую колективу Новоград-Волинського медичного фахового коледжу, що впродовж чотирьох років мого навчання щедро ділився знаннями, мудрістю і порадами, які знадобилися в житті», — Анастасія Лук’янчук.
«Особисто для мене коледж став другою домівкою. Він дарує відчуття, що я йду правильною стежиною в житті. Професійний підхід викладачів дарує крила впевненості, оптимізму, віру в здійснення мрій. Коледж — це завжди тепла зустріч у родинному колі», — Анна Пшенишна.
«Коледж — це не просто приміщення, де навчаюсь і проводжу значну частину часу впродовж кількох років. Це, перш за все, — моє життя. Саме тут щодня отримую безцінний досвід, непідробні емоції та величезний багаж медичних знань. Лише в ньому я відчула себе по-справжньому щасливою», — Діана Камінська.
З 2003 року й донині серцем медичного коледжу є Олена Солодовник. Директорка розповідає: «Щаслива очолювати такий храм знань та бути дотичною до розвитку медичної освіти в Україні, яка потребує постійної модернізації. Нами вже впроваджені додаткові професійні спеціалізації з вивченням елементів телемедицини, невідкладних станів, паліативної та хоспісної допомоги, підготовки парамедиків. Також ми надаємо послуги післядипломної освіти для підвищення кваліфікації середніх медичних працівників регіону. Усі ці здобутки реалізовуються в межах сформованого плану перспективного розвитку коледжу, у якому ще багато цікавих та необхідних громаді проєктів. Креативний колектив викладачів-професіоналів вкладає весь свій потенціал у наших студентів, здійснюючи освітній процес якісно і цікаво. Упевнена, що наші студенти — конкурентоспроможні, у них якісно сформовані професійні компетентності, вони мають низку актуальних додаткових навичок: лікувальний масаж, косметологія, загальний та спеціалізований догляд. Щороку більшість випускників продовжують здобувати освіту в університетах, інститутах, академіях. Усвідомлений вибір професії медика — не простий, а активна діяльність таких закладів освіти є індикатором розвитку територіальної громади».
Сьогодні Новоград-Волинський медичний фаховий коледж святкує одразу два ювілеї: 30-річчя навчального закладу та 85-річчя від дня заснування в місті школи медичних сестер. Тож побажаємо храму медичної науки ніколи не зупинятися в розвитку, виборювати все нові здобутки та пишатися своїми студентами, які в майбутньому стануть висококваліфікованими медичними працівниками.
Інна ЖУР