Обстежили загадкове підземелля під кінотеатром

Обстежили загадкове підземелля під кінотеатром

Управління культури і туризму міської ради назвало 11 жовтня 2021-го року датою, яка увійде в історію нашого міста. Цього дня обстежили об’єкт історичної та культурної спадщини громади — підземелля біля входу в кінотеатр. Про це йдеться на офіційній сторінці управління культури.
Комісія працювала в складі старшого наукового співробітника Інституту археології НАН України Андрія Петраускаса, члена Національної спілки краєзнавців України Віктора Ваховського, директора Краєзнавчого музею Олени Жовтюк та начальника управління культури і туризму Олександра Широкопояса.
Висновок комісії полягає в тому, що знайдений об‘єкт може відноситися до пам’ятки історичної та культурної спадщини. Споруду датують кінцем XVIII-го — початком XIX-го століття. Для встановлення точніших даних щодо знахідки потрібні археологічні дослідження нижньої частини нашарувань та дослідження прилеглої території шляхом геомагнітного сканування.
Вхід у підземелля майже повністю заповнений грунтом, трохи вільний — лише у верхній частині. Далі вхід веде до підземної споруди напівквадратної форми, а стеля має форму склепіння.
За фактом події комісія склала акт обстеження, який матиме юридичне значення у всіх подальших кроках щодо цього об’єкту.
Юлія КЛИМЧУК
Фото з мережі