В оплаті за водопостачання також ввели «абонентську плату» — буде ще одна платіжка

В оплаті за водопостачання також ввели «абонентську плату» — буде ще одна платіжка

На засіданні виконавчого комітету міської ради 11 жовтня розглянули проєкт рішення «Про коригування тарифів на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення для комунального підприємства Новоград-Волинської міської ради «Виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства».
У зв’язку із підвищенням вартості електроенергії для юридичних осіб, Водоканал подав на розгляд скоригований тариф:

  • на централізоване водопостачання — 19,09 грн/куб.м із ПДВ;

  • на централізоване водовідведення — 25,62 грн/куб.м із ПДВ.


Крім цього, введено окрему плату за абонентське обслуговування, яка по місту Новограду-Волинському становитиме 12 грн із ПДВ (окремо за послугу з централізованого водопостачання та за послугу з централізованого водовідведення). На цю оплату буде ще одна платіжка.
Як зазначив начальник Водоканалу Олександр Тимофіїв, необхідність перегляду тарифу зумовлена вимогами чинного законодавства. Вимоги щодо приведення тарифу до економічно обгрунтованого рівня передбачені положеннями Постанови Кабінету Міністрів України від 01.06.2011 р. №869 «Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на комунальні послуги» (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 03.04.2019 р. №291). Крім того, положеннями цієї Постанови передбачено, що до тарифів на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення не включаються витрати, які входять до складу плати за абонентське обслуговування.
Плата за абонентське обслуговування не є комунальною послугою. Тому, згідно з Постановою Кабінету Міністрів України «Про встановлення граничного розміру плати за абонентське обслуговування в розрахунку на одного абонента для комунальних послуг, що надаються споживачам багатоквартирних будинків за індивідуальними договорами» від 21.08.2019 р. №808, держава регулює її граничний рівень, який із 01.07.2021 р. становить 33,74 грн (окремо за кожну послугу).
Згідно з вищевказаною Постановою, новоградський Водоканал визначив мінімальний розмір плати за абонентське обслуговування по місту Новограду-Волинському (12,00 грн).
Введення абонентської плати дає можливість підприємству вивести з тарифу витрати на збут. А коригування в бік збільшення тарифу (0,66 грн за куб.м — водопостачання, 1,29 грн за куб.м — водовідведення) зумовлене тільки зростанням вартості енергоносіїв.
Очевидно, що оплачувати цю нову платіжку (окремо за послугу з централізованого водопостачання та за послугу з централізованого водовідведення) доведеться за будь-якого (навіть нульового) споживання води. Зрозуміла аналогія, яка вже діє, — «транспортування» чи «доставка» газу. Цю квитанцію потрібно оплачувати щомісяця, навіть якщо у вашому домоволодінні відсутнє споживання, але труба для доставки є. І, зрозуміло, з’явиться додатковий дохід для пошти та банківських установ — у вигляді комісії за додаткові платіжки. А пересічному споживачу традиційно — «тільки чай»…
Олег БРЮХАНОВ