Тариф на тепло для населення поки що без змін

Тариф на тепло для населення поки що без змін

АЛЕ ЗАДЛЯ ЕКОНОМІЇ МОЖЛИВІ ПАУЗИ В РОБОТІ КОТЕЛЕНЬ
Таке рішення ухвалено за підсумками позачергової сесії Новоград-Волинської міської ради та засідання виконкому, що відбулися в понеділок 11 жовтня. Зранку того ж дня в місті розпочався опалювальний сезон. Та чи довго протримається чинний тариф для населення — питання дуже складне, адже різницю має компенсувати або міський бюджет, або субвенція з державного бюджету (детальніше про це йшлося в минулому номері «Звягеля»).
Ціна питання лише до кінця 2021 року — 5,495 млн грн. За увесь опалювальний сезон 2021-2022 років — 20,5 млн грн.

Майже одностайно (22 — за, 1 — утримався) депутати міської ради вирішили на цьому етапі не піднімати тариф на тепло для населення. Поряд із цим зростання тарифу для бюджетних установ склало 59%, для інших споживачів — 117%.
Попри те, що міський бюджет наразі має навіть перевиконання (2-3%), у ньому навряд чи знайдеться 5,5 млн, щоб компенсувати Теплокомуненерго різницю в тарифах. До того ж, якщо постійно відшкодовувати такі суми, то Новоград ризикує залишитися без бюджету розвитку.
Тому депутати вирішили повернутися до тарифного обговорення на найближчій черговій (21 жовтня) чи позачерговій сесії, якщо органи центральної влади не врегулюють питання дотацій місцевих бюджетів на державному рівні.
Детальніше ситуацію «Звягелю» прокоментувала директор Теплокомуненерго Людмила Тодорович:
— Новоград-Волинський першим в Україні розпочав опалювальний сезон 2021-2022 років. Повністю запущені всі об’єкти не тільки соціальної сфери, а й увесь житловий фонд міста. Вітаю колектив КП НВМР «Новоград-Волинськтеплокомуненерго» з успішним початком опалювального сезону. Усі котельні міста були запущені протягом 2 годин. Це свідчить про високий професіоналізм та кваліфіковану роботу колективу підприємства. Усі категорії споживачів (населення, бюджетні установи та ін.) оснащені лічильниками обліку теплової енергії на 100%.
У зв’язку зі значним зростанням ціни на природний газ, була скликана позачергова сесія міської ради та засідання виконавчого комітету. Прийнято рішення виконавчого комітету Новоград-Волинської міської ради №259 від 11.10.2021 року щодо затвердження тарифів на послуги з постачання теплової енергії в розрізі категорій споживачів: «бюджетні установи» — 3351,97 грн/Гкал (зростання 59%) та «інші споживачі» — 4633,51 грн/Гкал (зростання 117 %).
Незважаючи на стрімке зростання ціни на електричну енергію (на 39%) та природний газ із транспортуванням та розподілом до 9600 грн із ПДВ за 1000 куб.м (7420 грн — постачання та 2160 грн — розподіл) із 7786 грн із ПДВ за 1000 куб. м, яка закладена в чинному тарифі, на засіданні виконавчого комітету щодо категорії «населення» прийнято рішення не підвищувати тариф на послуги з постачання теплової енергії та залишити на рівні минулого року, тобто 1677,12 грн із ПДВ за 1 Гкал.
Міська рада ухвалила звернення до Президента та КМУ про необхідність відшкодування різниці в тарифах із державного бюджету, оскільки такі кошти в місцевому бюджеті відсутні. У разі ненадходження коштів на покриття різниці в тарифах щодо населення, органи місцевого самоврядування повинні будуть повернутися до цього питання і прийняти непопулярне рішення: підвищити тариф для населення до рівня відшкодування його повної собівартості.
У цьому році підприємство уклало контракт на постачання природного газу з ТОВ «ГК «Нафтогаз Трейдинг», за умовами якого ціна на лімітований обсяг природного газу для населення складає 7420,00 грн. Цього об’єму природного газу не вистачить у жовтні поточного року та у квітні 2022 року, щоб працювати цілодобово. Оскільки опалювальний сезон розпочався 11, а не 15 жовтня, і температурний режим нижче норми, то підприємство буде змушене зупиняти котельні протягом жовтня цього року. Перегляд цих об’ємів у бік збільшення ТОВ «ГК «Нафтогаз Трейдинг» не допускає.
Людмила Тодорович також звертає увагу споживачів теплової енергії на питання змін у відшкодуванні абонплати та внесків за заміну й обслуговування лічильників. У відповідності до Постанови КМУ №928 від 01.09.2021 р. та Постанови КМУ №1022 від 08.09.2021 р., оптимізується кількість платежів за виконання комунальних послуг. Плата за абонентське обслуговування включає в себе також витрати внесків на заміну і обслуговування вузлів комерційного обліку теплової енергії.
У Теплокомуненерго також повідомляють, що з 01.10.2021 року встановлено та введено в дію розмір плати за абонентське обслуговування в розрахунку на одного абонента для послуги з постачання теплової енергії, що надається споживачам за індивідуальними договорами КП НВМР «Новоград-Волинськтеплокомуненерго»:

  • абонентська плата для категорії споживачів «населення» (в багатоквартирних будинках) — 25,11 грн (з ПДВ) у місяць на одного абонента;

  • абонентська плата для категорії споживачів «населення» (приватний сектор) — 16,02 грн (з ПДВ) у місяць на одного абонента;

  • абонентська плата для категорії споживачів «бюджетні установи» та «інші споживачі» (в багатоквартирних будинках) — 23,28 грн (з ПДВ) у місяць на одного абонента.


«Успішне проходження опалювального сезону залежить від співпраці колективу підприємства і безпосередньої вашої — щомісячна вчасна повна оплата за спожите тепло!» — нагадує споживачам централізованого теплопостачання директор Теплокомуненерго Людмила Тодорович.
Олег БРЮХАНОВ