Як подолати заїкання?

Як подолати заїкання?

22 ЖОВТНЯ — ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ЛЮДЕЙ ІЗ ВАДАМИ МОВЛЕННЯ
Всесвітній день людей із вадами мовлення, 22 жовтня, запровадили за ініціативою фахівців із дослідження патологій мови з Канади (Canadian Association of Speech-Language Pathologists and Audiologists — CASLPA). Серед тяжких порушень мовлення чи не найбільшу частку складає заїкання. За статистикою, більше трьох мільйонів людей у світі стикаються з такою проблемою.

За ініціативи Міжнародної асоціації людей, які заїкаються (International Stuttering Association, ISA), починаючи з 1998 року, 22 жовтня у світі відзначається Міжнародний день людей, котрі заїкаються (International Stuttering Awareness Day).
Традиційно в цей день проходять конгреси, симпозіуми, конференції, семінари, зустрічі, соціальні заходи, поширюються інформаційні матеріали, які спрямовані на підвищення обізнаності суспільства про труднощі, з якими доводиться стикатися людям, які заїкаються, у повсякденному житті. Досить часто це тяжке порушення мовлення заважає обрати улюблену професію, розкрити творчий потенціал, знайти друзів, щастя в особистому житті тощо. На жаль, заїкання часто формує негативні риси характеру: замкненість, відчуженість, нерішучість, залежність від оточення, невпевненість у власних силах, тому кваліфікована допомога набуває не тільки медико-педагогічного, а й соціального значення.
Логопедія визначає заїкання як порушення темпоритмічної організації мовлення, обумовленої судомним станом м’язів мовленнєвого апарату, що проявляється саме під час спілкування, утруднюючи комунікативну функцію мовлення. Донині не визначена найбільш оптимальна система корекції та психокорекції заїкання. Однозначно визнано, що ця проблема потребує комплексного лікувально-педагогічного втручання. Визначення форми заїкання дає можливість обрати підходи до його подолання та зменшити рецидиви. Одним із основних етапів подолання заїкання є системна робота над мовленнєвим диханням. Як тільки виробиться навичка правильного діафрагмального (нижнього) дихання, можна використовувати вправи, які формують навичку фіксованого видиху в поєднанні зі звуком та складом.
Детальніше про ці вправи можна дізнатися, звернувшись до комунальної установи «Інклюзивно-ресурсний центр» Новоград-Волинської міської ради.
Щоденна наполеглива праця, спочатку під керівництвом фахівців, а згодом самостійна, особиста вмотивованість та терпіння здатні значно покращити стан мовлення й відповідно подолати логофобії. Це — процес тривалий, адже йдеться про формування нової навички — говорити плавно, без запинок. У цьому випадку можна сказати: «Хотіти недостатньо — треба діяти!».
Багатьом людям, які мають заїкання, це не завадило стати відомими і реалізувати себе в тих сферах, де необхідним є вміння красиво говорити. Серед них — кінорежисери, актори, політики, поети, телеведучі та представники інших професій.
Олена МОНЖИЄВСЬКА, учитель-дефектолог комунальної установи «Інклюзивно-ресурсний центр» Новоград-Волинської міської ради