«Склав собі «чорний список», кого мушу перемогти»

«Склав собі «чорний список», кого мушу перемогти»

24 жовтня в Новограді побував бронзовий призер літніх Олімпійських ігор-2020, український каратист у категорії куміте (до 75 кг) Станіслав Горуна. Він прибув на запрошення місцевого клубу карате «Січ» і поспілкувався з тренерами, вихованцями та їхніми батьками. Зустріч відбулася у великій залі Будинку рад.
Після успіху на Олімпіаді в Токіо (де карате вперше увійшло до переліку олімпійських видів спорту) Станіслав Горуна став одним із найвідоміших та найупізнаваніших каратистів України. Запитань у звягельських спортсменів до нього було багато. Чи не кожен із присутніх у залі хотів почути від «зірки» про секрети успіху, джерела мотивації, спортивну дієту чи тактику на поєдинки.
Попри статус, не схоже, що Станіслав підхопив «зіркову хворобу». У розмові виявляв відмінне почуття гумору, достатньо щиро відповідав на питання, навіть такі, що, можливо, пов’язані з болісними спогадами — наприклад, про травми.
\"«СклавСтаніслав розпочав займатися карате в 14 років. Доволі пізно для будь-якого виду спорту, але, як він сам зауважив: «Карате — це такий вид спорту, де можна пізніше почати, але, якщо працюєш головою, то можна все надолужити».
Першим і єдиним тренером Станіслава є Антон Нікулін. Під його наставництвом і завдяки власній наполегливості й старанням спортсмен виграв (чи став призером) практично на всіх можливих турнірах.
Коротка довідка: чемпіон Європи 2021 р.; переможець Всесвітніх ігор 2017 року та Європейських ігор 2019 року; бронзовий призер Чемпіонату світу 2014 року; триразовий переможець серії турнірів K1 PremierLeague (2013, 2014, 2017); шестиразовий чемпіон України з карате; багаторазовий срібний та бронзовий призер Чемпіонатів Європи. Заслужений майстер спорту. Капітан національної збірної України з карате. Народився 1 березня 1989 року у Львові в сім’ї підприємців. Навчався в СШ №53 з поглибленим вивченням англійської мови. У 2011 році закінчив юридичний факультет ЛНУ ім.Франка (правознавство). Живе у Львові, займається також адвокатською практикою.
Серед усіх звитяг (понад 200 медалей) найбільш пам’ятною Станіслав називає олімпійську нагороду. А також пригадує, як усе починалося: «Склав собі «чорний список», кого мушу перемогти на татамі. Поступово той список порожнів».
Практично нікого в спорті не минають травми. Станіслав зізнався, що в 2015 році порвав меніск. Як наслідок, враховуючи лікування, рецидиви, відновлення, втратив понад рік у спорті. Повернення давалося надзвичайно важко. Не вдавалися звичні удари і прийоми, зазнавав поразок…
«Не потрібно боятися. Усі можуть програти і час від часу програють. Потрібно шукати причину в собі і йти далі. Відпрацьовувати тактику на кожен поєдинок, залежно від свого стану і від суперника. Навіть якщо займаєшся улюбленою справою, виникатимуть труднощі, коли не хочеться йти на тренування, але я робив так, як треба було робити», — порадив молодим каратистам олімпійський призер.
Тим, хто не цікавиться спортом і не знає його героїв, Станіслав Горуна може бути знайомим за участю в проєкті «Танці з зірками». Що цікаво, рішення про участь у шоу прийняла за нього… його дружина.
У насиченому подіями життєвому ритмі Станіслав знаходить час на читання. Читає, здебільшого, дорогою на змагання. Надає перевагу детективам.
«Станіслав дуже скромний, і це — риса людей, які реалізувались у великому спорті», — додав тренер клубу «Січ» Петро Корнійчук.
У світі близько десяти мільйонів людей займаються карате. Тож той факт, що карате не буде представлене на наступних Олімпійських іграх — явище тимчасове. Цей популярний вид спорту обов’язково повернеться до олімпійської програми, — переконані тренери й професійні спортсмени. Можливо, це станеться якраз до того часу, коли підростуть і змужніють присутні в залі юні каратисти, які залюбки після спілкування зі Станіславом взяли участь у фото- та автографсесії.
Додамо, що Станіслав Горуна за свої численні спортивні здобутки на міжнародній арені й піднесення та утвердження міжнародного авторитету України нагороджений орденами «За заслуги» першого, другого і третього ступенів. За олімпійську бронзу він отримав грошові винагороди від українського олімпійського комітету та Львівської обласної ради. А Львівська міська рада пообіцяла подарувати спортсмену квартиру.
Олег БРЮХАНОВ
Фото автора