З 30 жовтня Житомирська область — у «червоній» зоні

З 30 жовтня Житомирська область — у «червоній» зоні

\"ЗНа територіях Житомирської, Івано-Франківської, Київської, Луганської, Львівської, Хмельницької та Чернігівської областей з 00 год 00 хв 30 жовтня встановлено червоний рівень епідемічної небезпеки. Таке рішення прийняте на позачерговому засіданні Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій 27 жовтня.
— Наразі ситуація із захворюваністю на COVID-19 у регіоні контрольована, хоча й досить напружена, — коментує ситуацію голова Житомирської обласної адміністрації Віталій Бунечко. — Кількість хворих і тих, хто не зміг подолати коронавірус, зростає щодня.
За минулу добу до 24 лікарень, визначених для лікування коронавірусної хвороби, поступили 212 пацієнтів. Зараз у стаціонарах цих закладів перебуває 1290 кисневозалежних пацієнтів та на апаратах ШВЛ — 49.
Маємо констатувати, що більшість пацієнтів, які потрапляють до медзакладів, мають надзвичайно важкий перебіг хвороби. 97% з госпіталізованих — невакциновані. Лише вчора встановлено страшний рекорд за кількістю летальних випадків — 30 осіб за одну добу. Такі цифри можна порівняти лише з місячною кількістю госпіталізацій та смертей за увесь липень.
Тому вкотре хочу наголосити, що тільки вакцинація може вберегти від важкого перебігу та збільшення летальності від коронавірусної хвороби. Усім здоров’я! Бережіть себе і своїх рідних! — резюмував голова ОДА.
Тож що заборонено в «червоній» зоні:

  • перебування на територіях загального користування без захисних масок;

  • робота закладів громадського харчування, окрім адресної доставки та замовлень навинос;

  • робота ТРЦ та інших розважальних закладів, кінотеатрів, театрів тощо;

  • робота закладів освіти, окрім дитячих садків і початкових класів шкіл;

  • робота непродовольчих ринків і магазинів, спортзалів, басейнів і фітнес-центрів;

  • проведення масових заходів, окрім офіційних спортивних заходів і матчів командних ігрових видів спорту без глядачів;

  • робота закладів культури, окрім історико-культурних заповідників, проведення кіно- та відеозйомки.


При цьому в МОЗ наголосили, що вказані обмеження не діятимуть у тих випадках, якщо 100% співробітників та відвідувачів вказаних закладів (заходів) будуть повністю імунізовані та матимуть «зелений» COVID-сертифікат. Також не буде обмежуватися робота банків, АЗС, ветеринарних магазинів, аптек та всіх продовольчих магазинів, але обов’язковим залишається дотримання протиепідемічних правил.
Також у міністерстві додали, що місцева влада може ухвалювати додаткові заходи щодо посилення протиепідемічних правил у регіоні.
Підготувала Юлія КЛИМЧУК