Не стрибай через паркани і не гостри сокиру — від правосуддя не втечеш

Не стрибай через паркани і не гостри сокиру — від правосуддя не втечеш

В Україні 17 грудня професійне свято відзначає державна виконавча служба. Йдеться про фахівців, завданням яких є виконання рішень суду та інших державних інстанцій. Ця робота не залишає місця для емоцій — державні виконавці зобов’язані діяти у рамках закону, бути об’єктивними професіоналами юридичної справи. А працювати доводиться з непростою категорією населення — з боржниками. З тими людьми, котрі не сплачують з різних причин борги державі, банкам чи власним дітям, коли йдеться про «аліментників». Тому державних виконавців зазвичай не зустрічають на порозі з хлібом-сіллю, частіше від них втікають... Проте від правосуддя, нагадують вони, не втечеш. Як вправно закон наздоганяє неслухів — про це нам розповіла Олена Шлапак, виконуюча обов’язки начальника відділу державної виконавчої служби міськрайонного управління юстиції.
— Олено Іванівно, ви досить давно працюєте у державній виконавчій службі. Якими стали ці роки роботи?
— Так, я працюю вже 17 років. Вони були різними, але робота мені подобається — специфічна, полягає у постійному спілкуванні з боржниками та стягувачами. Тож найперша риса — уміння працювати з різними людьми.
— Зазвичай люди неохоче розраховуються з боргами, бо, як кажуть, береш чуже, а віддавати потрібно своє. Що ж робити, коли звичайний боржник із певних причин перетворюється на злісного неплатника?
— Для виконання провадження боржнику надається самостійний термін — 7 днів. Якщо за тиждень він не виконує рішення суду, то державний виконавець діє у примусовому порядку. Робить запит у реєстраційні служби про наявність майна у приватній власності боржника. Це може бути як рухоме, так і нерухоме майно. У разі, коли людина не може компенсувати борг грошима, то її майно арештовується, описується та реалізується на спеціальних торгах. Уся інформація про наявні на реалізації лоти є в Інтернеті.
Як і більшість державних установ, приміщення виконавчої служби давно потребує ремонту— Як часто ухиляються від сплати боргів? Особливо сьогодні, коли рівень життя громадян катастрофічно падає, разом із матеріальною спроможністю громадян?
— Досить часто ухиляються. Щорічно збільшується надходження до нас виконавчих документів, тож роботи стає більше. Звертаємося з поданнями до поліції про притягнення боржників за злісне ухиляння від виконання судових рішень.
— Скажіть, з якими боржниками вашим працівникам найчастіше доводиться мати справу?
— З водіями, кредитними боржниками, «аліментниками».
— Порушення правил дорожнього руху та проблеми з виплатою банківських кредитів, через різкий стрибок курсу валюти, ще можна якось зрозуміти. Але як можна настільки забути про власну дитину, щоб потрапити за це до в’язниці?! Адже відомий факт, що з «аліментниками» у в’язницях поводяться гірше, аніж із гвалтівниками…
— Так, незважаючи ні на що, за несплату аліментів чоловіки сідають за грати. Такі факти є й у нашому місті. За ухилення від сплати аліментів притягують до кримінальної відповідальності за статтею 164 ККУ. Обмеження волі за цією статтею — два-три роки. Відбувають покарання у колоніях в Житомирі, Бердичеві, Коростені. Був випадок, що борг по аліментах сягав 20 тисяч гривень. Горе-батька виявили, коли він їхав на заробітки до Росії. Довелося йому нагадати про дитину і примусити сплатити борг, а тоді відпустити на заробітки.
Молоді спеціалісти невтомно покращують показники виконавчої служби: «Робота важка, але цікава!»— Як довго можуть тривати пошуки боржників?
— Якщо зникають «без сліду», то оголошуємо їх у розшук. Суд приймає рішення щодо обмеження виїзду боржника за межі України, тому на кордоні часто виявляють втікачів.
Багато випадків, коли знімали боржників із потягів, літаків, автівок...
— Через несплату кредитів за житло, на жаль, трапляються випадки, коли під загрозою виселення опиняються неповнолітні діти. Як доводиться діяти у таких морально складних ситуаціях?
— Коли у сім’ї боржника є неповнолітні діти, то ми звертаємося до органу опіки і піклування з поданням про дозвіл виселити чи реалізувати нерухоме майно. Органи опіки, якщо у боржника немає іншого житла, — зазвичай не дають на це дозволу. Тому виконавець звертається до суду про заміну способу виконавчого провадження.
— Доводилося чути про парадокси, коли декому борги за «комуналку» не заважають поїхати, скажімо, на курорт і витратити там суми у декілька разів більші. Якщо, звісно, не знімуть із літака. У вашій роботі траплялися курйозні випадки?
— Якось приїхали до боржника у одне з сіл нашого району. Після опису майна було вирішено вилучити велику рогату худобу, щоб реалізувати для сплати боргу. Хотіли завантажити худобу на транспорт, але зібралися односельці з вилами та лопатами, стали погрожувати, перекидати нашу машину. Довелося викликати працівників міліції, а боржник змушений був таки знайти кошти. Іноді люди пускаються навтьоки через городи. Один чолов’яга вискочив таким чином нам просто під ноги, перестрибнувши через паркан! І з сокирою нас зустрічали, і на човні від нас втікали.
— Приємного мало. А чи є якісь професійні рецепти, щоб позбутися негативу після такої роботи?
— У кожного, напевно, власний рецепт. Найкраще рятує багаторічний досвід роботи, уміння керувати емоціями, проте звикнути до негативу неможливо. Примусове стягнення боргів для багатьох людей стає стресом, тож треба увійти в ситуацію кожного.
— Є законопроект про створення приватної виконавчої служби. Як на вашу думку, чи вплине це на порядок і строки виконання судових рішень? Яка тоді перспектива державної виконавчої служби?
— Державна служба у такому разі мала б виконувати документи на користь держави та бюджетних установ, а приватна служба — коли стягувачами є фізичні чи юридичні особи. Ймовірно, у такому разі зменшилося би навантаження на державну службу, що позитивно позначилося б на роботі на користь держави.
— В Україні нині реформують різні галузі. А чи відбулися якісь зміни у вашій служби?
— Єдине, що відбулося, — це скорочення штату. 16 працівників зараз у нашому колективі, є дві вакансії. У канцелярії з чотирьох працівників працює тепер лише один, тому навантаження збільшилося. Попри це, показники нашої роботи покращилися, порівняно з минулим роком. Пов’язую це з тим, що наш колектив поповнився новими завзятими спеціалістами.
Переважно жіночому колективу під силу «воювати» із затятими боржникамиПротягом 2015 року на виконання підлягало 15 тис. 878 проваджень на суму 218 млн. 185 тис. 636 грн. З них державними виконавцями завершено 9 тис. 802 на суму 79 млн. 880 тис. 48 грн.
Фактично завершено 2 тис. 343 провадження на суму 7 млн. 532 тис. 852 грн. До бюджету виконавчого збору стягнуто 457 тис. 944 грн.
Серед кращих працівників — заступник начальника Леся Анатоліївна Кошман, Катерина Анатоліївна Пінчук, Юлія Станіславівна Жигадло, Вячеслав Валентинович Козлов, Олена Борисівна Кулик, Любов Миколаївна Титорчук.
— Що б ви побажали підлеглим з нагоди професійного свята?
— Бажаю завзяття у роботі, гарного настрою, енергійності, успішних показників, підвищення зарплат і премій. Щоб усі були здорові і жили під мирним небом!
Розмовляла Юлія КЛИМЧУК
Фото Сергія ЩУРУКА