Є проблема: люди не отримують кошти за оренду паїв

Провідною галуззю Корецького району є сільське господарство. Чималий прибуток районний бюджет отримує саме від аграріїв за оренду землі. Однак, незважаючи на розвиток у районі сільськогосподарської галузі, у мешканців однієї з сільських рад виникла проблема: орендодавці не сплачують орендну плату за оренду паїв, незважаючи на укладені договори.
Власники земельних часток (паїв) Великоклецьківської сільської ради передали в оренду ТОВ «КорецьАгроКом» близько 200 га власної землі. Землевпорядник Великоклецьківської сільської ради Людмила Соловей розповідає:
— Три роки тому ТОВ «КорецьАгроКом» в особі Малеша Михайла Васильовича взяло на території нашої сільської ради в оренду 93 паї загальною площею 197 гектарів. Спочатку вони не заплатили нічого, а наступного року виплатили за один пай сімсот гривень та мішок цукру, хоча орендна плата становила 1 тис. 908 гривень. Ще через рік видали по тонні пшениці, що дорівнювало орендній платі, а в 2014-му році орендодавці взагалі нічого не отримали. Наразі орендарі на зв’язок не виходять, а земля не обробляється. Люди дуже незадоволені. А головне, що, якщо інші орендарі виявлять бажання обробляти наші поля, то укласти з ними договори ми не зможемо, оскільки спочатку доведеться звертатися з позовами про розірвання договорів до суду, а фактичне місцезнаходження відповідача — невідоме, оскільки за вказаною адресою в договорі: с.Харалуг, вул.Шкільна, 1, — його немає.
Ми вирішили поспілкуватися з мешканцями Великої Клецьки, які здали в оренду свої паї, та дізнатися з «перших вуст», чи справді вони не отримують обумовлену договором орендну плату. Орендодавці Петро та Надія Мельничуки зазначають:
— Орендну плату за паї востаннє отримували два роки тому. Зараз, окрім того, що нам нічого не платять, ми і обіцянок ніяких не чуємо, й орендарів не бачимо. Звичайно, коли живеш у селі й маєш пай, надієшся на плату за його оренду, а її немає. Тому змушені перебиватися врожаєм із власного городу…
Ще один орендодавець, який не отримує плати за користування паєм, Петро Соловей, скаржиться:
— Для оформлення субсидії мені потрібна довідка про земельну частку (пай), яка знаходиться в оренді. В управлінні соціального захисту вимагають довідку про орендну плату, яку видає саме орендар. А орендаря знайти та зв’язатися з ним — неможливо.
Ось так і мешканці Великої Клецьки, самі про те не підозрюючи, стали заручниками ситуації. Помилившись раз, ця помилка відгукується їм і до сьогодні: вони не можуть розірвати діючі договори, щоб укласти нові, адже орендаря знайти неможливо, на зв’язок не виходить, і не можуть оформити субсидії через ту ж причину. Тому багато хто з власників земельних паїв переконані, що свою землю потрібно надавати в оренду тільки перевіреним підприємствам. А то, бідкаються, може повторитися ситуація, аналогічна тій, що трапилася з «КорецьАгроКом», або ж з агрохолдингом «Мрія», співвласника та екс-генерального директора якого, Миколу Гуту, за словами народного депутата України Антона Геращенка, оголосили у міжнародний розшук. Його підозрюють у шахрайстві, вчиненому в особливо великих розмірах або організованою групою.
Оксана САМАРДАК