Попри те, що міський бюджет збільшився до майже 400 млн. грн., громада стала біднішою на третину

Попри те, що міський бюджет збільшився до майже 400 млн. грн., громада стала біднішою на третину

Під час другого пленарного засідання другої сесії міської ради сьомого скликання, що відбулося 4 лютого, депутати ухвалили міський бюджет на 2016 рік. Днем раніше, 3 лютого, депутати районної ради затвердили цьогорічний бюджет Новоград-Волинського району. Чому понад місяць міська і районна громади жили без бюджетів, — про це йшлося в попередніх публікаціях «Звягеля». Нагадаємо, що на заваді прийняттю головних фінансових документів місцевих громад, як пояснювали депутати, стали суттєві зміни законодавства на державному рівні. І хоча бюджет розроблявся збалансовано й поступово (принаймні, на цьому було наголошено), міський голова В.Л.Весельський у вступному слові до цього питання довів до відома присутніх, що останні погодження й обговорення з депутатськими фракціями тривали напередодні до пізнього вечора.
У підсумку депутати міської ради одноголосно затвердили бюджет міста на 2016 рік. Він становить 396 млн. 317,3 тис. грн. Із них — 388 млн. 345,3 тис. грн. — кошти загального фонду, 7 млн. 972 тис. грн. — спеціального фонду.
«Хоча із року в рік міський бюджет, виражений у гривнях, зростає — у порівнянні з 2011 роком він збільшився майже у три рази, проте, якщо перерахувати його на американські долари, то побачимо, що громада стала біднішою майже на третину», — зазначив у своєму виступі голова фракції Народної Партії у міській раді Микола Усенко.
«До того ж, із цих коштів місто самостійно заробляє лише приблизно третину. Це, переважно, — податок на доходи фізичних осіб та доходи від сплати єдиного податку підприємцями. Ось і вся децентралізація. Саме тому ми повинні докласти всіх зусиль, щоб збільшити цю дохідну частину, створюючи сприятливі умови для розвитку малого й середнього бізнесу, які дадуть нові робочі місця, а відтак — додаткові надходження до бюджету у вигляді сплати податків», — додав Микола Григорович.
2016-ий бюджетний рік підготував чимало сюрпризів для керівників місцевих громад. Серед найбільш відчутних — на державному рівні скасували субвенції на відшкодування витрат на перевезення пільгових категорій населення (а це — загальнодержавний закон), на плечі місцевих бюджетів також переклали фінансування професійно-технічних училищ тощо.
На початку сесії міський голова Віктор Весельський привітав депутата міської ради Андрія Войтовича з ювілеємЩодо пільгових перевезень, то, за даними міського управління праці і соцзахисту населення, осіб, котрі мають право на безкоштовний проїзд, налічується у місті 16,8 тисяч. Розрахункова потреба в коштах — 11 млн. грн. Міський бюджет не може собі дозволити такі видатки, тому наразі на цю статтю передбачено лише 500 тисяч гривень.
Річне фінансування міського ПТУ потягне на 8 мільйонів гривень. Доки це питання ще врегульовується на державному рівні (так званий, перехідний період), депутати передбачили 2 млн. грн. для ПТУ на перший квартал.
Віктор Весельський неодноразово підкреслив, що міська й районна влади дійшли згоди у принциповому питанні — щодо співфінансування таких об’єктів як міськрайТМО, міськрайСМО, Школи мистецтв, відпуску пільгових медикаментів комунальною аптекою. Тобто об’єктів, що знаходяться на території міста, але водночас обслуговують чи безпосередньо стосуються і населення району.
«Бюджет загалом — непоганий. При умові раціонального використання коштів», — зазначив міський голова, додавши, що у цьому році передбачається продовження будівництва нової черги полігону для твердих побутових відходів (405 тис. грн.), ремонтні роботи у гімназії і колегіумі (814 тис. грн.), проведення робіт щодо будівництва водогонів і каналізації у південно-західній частині міста (1 млн. 156 тис. грн.), виготовлення проектно-кошторисної документації на ремонт аварійних ліфтів (17 тис. грн.). Віктор Весельський також висловив переконаність, що в поточному році буде продовжено будівництво хірургічного корпусу на території міськрайТМО.
Було також озвучено, що зарплатний фонд 3200 осіб, котрі працюють у 62 бюджетних установах міста, в цьому році, враховуючи дворазове заплановане підвищення заробітної плати, складе 152 млн. 479 тис. 400 грн.
Дискусія під час сесійного обговорення бюджетного питання виникла лише один раз, коли депутат Анатолій Легенчук вніс пропозицію перерозподілити кошти (приблизно 200 тис. грн.) на користь управління ЖКГ, знявши їх із фінансування об’єктів за програмами ПРООН. Втім, пропозиція так і не була поставлена на голосування (за ініціативи самого ж Легенчука), оскільки аргументи на користь програм ПРООН виявилися вагомішими — кожна гривня з міського бюджету у рамках співфінансування може принести місту декілька додаткових гривень від міжнародних агенцій. До того ж, коли стане відомо, які саме проекти в рамках ПРООН в цьому році не будуть реалізовані, з’явиться можливість внести зміни до бюджету і перенаправити кошти на потреби житлово-комунальної галузі. Було вирішено, що комунальники (зокрема, в даному випадку прозвучали такі видатки, як виготовлення проектно-кошторисної документації на ремонт доріг та потреби притулку для бродячих тварин) почекають до березня.
Загалом депутати міської ради під час другого пленарного засідання другої сесії сьомого скликання розглянули майже два десятки питань.
Олег БРЮХАНОВ
Фото Сергія ЩУРУКА