Звягельський слід на Кіпрі: збірна України на чолі з Петром Корнійчуком увійшла до еліти європейського карате!

Звягельський слід на Кіпрі: збірна України на чолі з Петром Корнійчуком увійшла до еліти європейського карате!

Владислав Гаврилюк (праворуч) гідно протистояв чемпіону світу, проте мінімально поступився за очкамиКіпр зустрів українців сонячною погодою з температурою повітря +20 °С. Зійшовши 2 лютого з борту літака в аеропорту міста Ларнака, куди прибули прямим рейсом із Борисполя, українські каратисти і тренерський штаб збірної вирушили до міста Лімасол — найвідомішого туристичного центру Кіпру, де впродовж 5-7 лютого проходив 43-й чемпіонат Європи з карате серед юніорів, кадетів та молоді.
Вони мріяли про перемоги, але підсумковий результат перевершив сподівання: молодіжна збірна України з карате встановила свій абсолютний рекорд за всі роки виступів на чемпіонатах Європи, здобувши 2 золоті, 1 срібну і 5 бронзових медалей! А додатковим приводом для гордості новоград-волинців став ще й той факт, що ці успіхи молодіжна збірна демонструє під керівництвом їхнього земляка — головного тренера Петра Корнійчука.

У турнірі загалом взяли участь 940 спортсменів із 48 країн. Досягнення українських спортсменів дозволили їм посісти високу шосту сходинку в загальнокомандному заліку.
Чемпіонами Європи у розділі куміте стали представники львівської школи карате — Діана Шостак (кадети, 14-15 років, категорія — до 54 кг), котра всі свої п’ять поєдинків завершила перемогами, та Віталій Демчишин (юніори, 16-17 років, категорія — до 61 кг), в якого також — максимальний результат у п’яти поєдинках.
Срібний призер — Андрій Торошенко з Києва (юніори, 16-17 років, категорія — до 76 кг). Він у шести поєдинках поступився лише у фіналі.
Бронзові нагороди здобули Соломія Кміть, Валентин Найда, Іван Ямбуренко, Анастасія Мястковська і Денис Копитко.
Єдиний представник Новограда-Волинського у збірній — Владислав Гаврилюк, котрий виступав у ваговій категорії до 55 кг (16-17 років), здобув одну перемогу в трьох поєдинках, посівши сьоме місце.
Вже у першому колі Владислав зустрівся з надзвичайно сильним суперником — чемпіоном світу з Франції, якому лише мінімально поступився — 1:0. За рахунок того, що француз дістався до фіналу, Владислав Гаврилюк отримав право поборотися у втішних поєдинках за бронзу. Перший із них він виграв у представника Греції з рахунком 2:1. У наступному (за нічийного рахунку) — рішенням суддів перемогу було віддано спортсмену з Чехії, — розповів «Звягелю» тренер Вадим Рибачок, котрий супроводжував збірну на цих змаганнях.
«Варто відзначити, що нам вдалося пройти триденний турнір без провалів. Тобто, кожного змагального дня, коли на татамі виходили різні вікові категорії, ми потрапляли до числа кращих. Хоча, власне, старт чемпіонату для української команди виявився невдалим. У перших змаганнях п’ятниці (в розділі ката) наші спортсмени програли. Та вже, коли почалися спаринги (розділ куміте), справи повернулися на краще — українські каратисти долали по два-три кола, а троє спортсменів пробилися до півфіналу. Надвечір того дня ми вже мали одного чемпіона і двох бронзових призерів», — розповів про шлях до успіху очолюваної ним команди Петро Корнійчук.
У суботу, 6 лютого, ще двоє українців потрапили до фінальних поєдинків — 1 золото й 1 срібло. Також було здобуто бронзову медаль.
Найважливіші, з точки зору кандидатів до головної національної команди, комплекти нагород розігрувалися у заключний день турніру. На татамі вийшли спортсмени віком 18-20 років, котрі невдовзі мають доводити своє право на місця у дорослій національній збірній. Українці тут вибороли дві бронзові медалі.
Шосте загальнокомандне місце — це надзвичайно високий результат. Особливо з огляду на те, що перші три збірні мають у своєму розпорядженні мільйонні бюджети федерацій. Збірній України з ними важко конкурувати на рівних.
У вільні дні спортсмени й тренери відвідали історико-культурні пам’ятки Кіпру, побували у старому порту міста Лімасол, на розкопках древніх поселень. Дехто скупався у водах Середземного моря.
На Батьківщину українська команда поверталася 9 лютого, оскільки прямі авіарейси до України з Кіпру виконуються не щоденно. В аеропорту Борисполя на неї вже чекали журналісти столичних спортивних видань, телевізійники з «Першого національного». Там же, у Борисполі, команда розпрощалася: хтось — залишився у Києві, інші — вирушили до Львова, Одеси, Миколаєва, Дніпропетровська, Новограда-Волинського…
Нагадаємо, що напередодні візиту до Кіпру, наприкінці січня, саме на базі Новоград-Волинської ДЮСШ молодіжна збірна України з карате у повному складі проходила навчально-тренувальні збори перед чемпіонатом Європи.
Олег БРЮХАНОВ