У перспективних школах — модернізація, інші — доживають останні дні

У перспективних школах — модернізація, інші — доживають останні дні

Голова РДА Володимир Михнюк провів нараду за участю сільських голів і директорів шкіл із питань переведення газових котелень шкіл на тверде паливо та перспектив функціонування з 01.09.2016 року ЗОШ І-ІІ ступенів у селах Борисівка, Брониця, Курчиця.


За повідомленням начальнику відділу освіти Олександра Антипчука, за останній час переведено з природного газу на тверде паливо котельні 6 шкіл: 2012 рік — Кленівська ЗОШ І-ІІ ст., Гульська ЗОШ І-ІІІ ст.; 2014 рік — Красилівська ЗОШ І-ІІІ ст., Таращанська ЗОШ І-ІІ ст.; 2015 рік — Городницька і Броницькогутянська ЗОШ І-ІІІ ст.
Дані заходи не лише зекономили значний фінансовий ресурс, а й покращили температурний режим перебування учасників навчально-виховного процесу у шкільних приміщеннях.
У 2015 році виготовлена проектно-кошторисна документація на капітальний ремонт газової котельні Новороманівської ЗОШ І-ІІІ ступенів та пройдено експертизу. Для реалізації даного проекту необхідні кошти в сумі 588,214 тис. грн. Роботи окупляться за 1,6 сезону. Економія в рік — 374 тис. грн.
Ефективним також буде переведення газової котельні у школі с.Сусли, де, при переведенні на тверде паливо, річна економія складатиме 368 тис. грн. Затрати окупляться приблизно за 1-2 сезону.
Щодо перспектив функціонування окремих шкіл Олександр Антипчук повідомив наступне. Прикінцевими положеннями Закону України від 24.12.2015 р. №911-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» визначено, що школи (окрім початкових), у яких навчається менше 25 учнів, із 1 вересня 2016 року не фінансуватимуться за рахунок коштів освітньої субвенції. Тобто, малокомплектні школи необхідно об’єднати з іншими або перевести їхніх учнів у навчальні заклади у сусідні села, або виділяти кошти з місцевого бюджету на їх утримання.
За попередніми даними, під дану норму, станом на 01.09.2016 року, підпадають 3 навчальні заклади: Борисівська ЗОШ І-ІІ ступенів — 23 учні (10 учнів 1-4 класів, 13 учнів 5-9 класів, типове двоповерхове приміщення, наявні спортивний зал і харчоблок, котельня на твердому паливі); Броницька ЗОШ І-ІІ ступенів — 23 учні (9 учнів 1-4 класів, 14 учнів 5-9 класів, пристосоване приміщення на пічному опаленні); Курчицька ЗОШ І-ІІ ступенів — 23 учні (10 учнів 1-4 класів, 13 учнів 5-9 класів, типове 2-поверхове приміщення, наявні спортивний зал і харчоблок, котельня на твердому паливі, яка додатково опалює приміщення сільської ради).
Річний бюджет даних шкіл у 2016 році має скласти 2462,4 тис. грн., у т.ч.: Борисівська — 835,3 тис. грн., Броницька — 618,4 тис. грн., Курчицька — 1008,7 тис. грн.
Він також зауважив, що відділ освіти має незадіяний шкільний автобус на 27 місць, отриманий 31 грудня 2015 року, та який буде використаний для здійснення оптимізації мережі навчальних закладів району. Проте, при вирішенні питання ліквідації чи реорганізації даних шкіл відділ освіти не зможе забезпечити підвезення учнів усіх шкіл до сусідніх шкіл та працевлаштувати всіх педагогічних працівників. Турбує також подальша доля приміщень шкіл у с.Курчиця і Борисівка, стан яких є нормальний, і у яких встановлені металопластикові вікна та двері.
Вирішено винести це питання на розгляд комісій районної ради за участю зацікавлених сільських голів, директорів шкіл, перевізників рейсових маршрутів та на розгляд сесії районної ради.
За матеріалами РДА