МИКОЛА ІВАНЮК: «2008 — НАЙУСПІШНІШИЙ РІК ДЛЯ НОВОГРАД-ВОЛИНСЬКОГО РАЙОНУ»

МИКОЛА ІВАНЮК: «2008 — НАЙУСПІШНІШИЙ РІК ДЛЯ НОВОГРАД-ВОЛИНСЬКОГО РАЙОНУ»

У понеділок, 29 грудня, традиційну прес-конференцію, присвячену підсумкам року, провів голова РДА М.О.Іванюк. Щонайперше, Микола Олексійович наголосив, що 2008 рік для Новоград-Волинського району став найбільш успішним за всі роки незалежності України. Чи не парадокс — надворі криза, а тут — рекордні показники? Утім, очільник району одразу ж пояснив, що високі темпи економічно-соціального розвитку регіону стали можливими завдяки небувалим інвестиційним вливанням — за 9 місяців 2008 року освоєно 325 мільйонів гривень капітальних інвестицій, що більше, аніж у попередньому році. Відтак, Новоград-Волинський район наразі посідає перше місце в Житомирській області за такою характеристикою як величина інвестованих коштів у перерахунку на душу населення.
У підтвердження такої гучної заяви голова РДА привів основні цифри, що характеризують соціально-економічні показники району. У 2008 році відбулося введення в дію першої черги заводу ТОВ «Церсаніт-Інвест» (виробництво керамічної плитки та санітарної кераміки) загальною вартістю 120 мільйонів євро. Розпочато роботу щодо реалізації інвестиційного проекту ТОВ «Українська молочна компанія» вартістю 40 мільйонів американських доларів (с.Барвинівка). Даний проект спрямований на відродження тваринництва в районі, що є особливо важливим з огляду на теперішню негативну динаміку поголів’я великої рогатої худоби (за останній рік поголів’я скоротилося на 19%).
Розпочато роботу щодо відновлення цегельного заводу на базі Немильнянського родовища суглинків. Коли завод запрацює, його потужність становитиме 50 мільйонів цеглин на рік, — підкреслив важливість проекту Микола Іванюк. Крім цього, проводиться розробка Майстрівського та двох Гульських родовищ гранітів.
У промисловості випуск товарної продукції за підсумками року очікується на суму майже 280 мільйонів гривень. ЇЇ випуск за останні чотири роки зріс майже у п’ять разів, по відношенню до попереднього року виробництво збільшилося на 10%.
За 11 місяців 2008 року в районі створено 1003 нових робочих місця, що в чотири рази більше, аніж аналогічний показник минулого року. Окрім заводу «Церсаніт», найкрупнішими новими роботодавцями виступили гранітний кар’єр, цегляний завод, молочна компанія. Темпи росту заробітної плати склали 142,6%. У жовтні 2008 року середньомісячна заробітна плата по району досягла позначки у 1267 гривень.
На високому рівні спрацювала й галузь сільського господарства. Валової продукції рослинництва і тваринництва вироблено на суму понад 90 мільйонів гривень. По всіх категоріях господарств зібрано зернових культур 85 тисяч тонн при середній врожайності близько 30 центнерів з гектару. Тобто, досягнуто найбільшого показника з валового збору врожаю в районі за роки незалежності України. «Маємо по валовому виробництву зерна перше місце в Перехідній зоні нашої області», — наголосив Микола Іванюк.
У 2008 році було відновлено картоплярство, почали продукувати сою, продовжили льоновиробництво. Нарешті надійшли суттєві інвестиції, що були спрямовані на оновлення техніки — нової сільськогосподарської техніки для підприємств району було придбано на 21 мільйон гривень (із них на 16 мільйонів гривень — техніка іноземного виробництва).
Під урожай наступного року посіяно по всіх категоріях господарств 16,8 тисяч гектарів озимих культур, що майже на 2 тисячі гектарів більше проти минулорічних показників. У районі монтується потужна сушарка та комбікормовий завод на базі СТОВ «Птахівник» в селі Дідовичі, які вже найближчим часом будуть газифіковані.
Продовжуючи тему газифікації, Микола Іванюк відзначив, що у 2008 році вдалося збудувати в межах району понад 200 кілометрів газогонів. Для порівняння — в минулому році, котрий також визнали успішним у розрізі газифікації, ця цифра склала 67 кілометрів. На сьогодні продовжуються роботи з будівництва підвідних газопроводів високого тиску до сіл Майстрова Воля (перша черга будівництва), Коритище, Ярунь (перша черга будівництва), Орепи, Суховоля та газифікації сіл Федорівка, Барвинівка, Суховоля. У кожному із сіл, що газифікуються, створені й діють вуличні кооперативи, які беруть активну участь у газифікації. У 2008 році, — зауважив голова РДА, — до газопостачання підключено 518 житлових будинків.
Микола Олексійович наголосив, що у 2008 році вперше на об’єкти соціально-культурного призначення району за рахунок всіх джерел фінансування (враховуючи державні кошти бюджетів усіх рівнів, кошти населення та спонсорів) освоєно майже 37 мільйонів гривень. А це — у 5,4 рази більше, аніж у попередньому році. Такі капіталовкладення, що охопили традиційно проблемні галузі — медицину, освіту, культуру, дали можливість багато чого зробити.
За останні два роки відновлено роботу 9 дитячих дошкільних навчальних закладів, що стало предметом особливої гордості районного керівництва. Якщо у 2004 році на території Новоград-Волинського району діяло лише 5 ДНЗ, то зараз — 14! Проведено реконструкцію та капітальні ремонти Несолонської, Великогорбашівської, Броницькогутянської амбулаторій сімейної медицини. Завершено капітальні ремонти Гульської, Романівської, Таращанської амбулаторій, Ходурківського, Червоновільського, Киянського, Красилівського фельдшерських пунктів. Здано в експлуатацію дільничну лікарню в Яруні, завершуються ремонтні роботи на аналогічному об’єкті в Городниці. У закладах освіти району сформовано 10 навчальних комп’ютерних комплексів для базових шкіл району. Майже 60% шкіл забезпечено комп’ютерною технікою
А загалом, як відзначив голова РДА, у 2008 році були проведені чи ще тривають ремонтні роботи на 69 значимих об’єктах у межах району.
Поряд із цим журналісти у запитаннях не обійшли увагою проблемні питання. Зокрема, поцікавилися у голови РДА інформацією щодо тих промислових підприємств, котрі або вже зупинилися, або працюють далеко не в повну силу.
Микола Іванюк відповів, що доля сиркомбінату (с. Наталівка), можливо, буде вирішена на початку нового року, коли керівництво району проведе чергову зустріч із власниками підприємства. На сьогодні ситуація склалася така, що це підприємство виявилося найменш пристосованим до роботи в умовах кризи. Його власники, яким належать декілька підприємств молокопереробної галузі, в умовах зменшення рівня виробництва зробили вибір не на користь цього сиркомбінату, а надали перевагу більш модернізованим підприємствам в інших областях країни. Тому Наталівський сиркомбінат призупинили. Як кажуть, до березня 2009-го.
Чижівська паперова фабрика суттєво зменшила обсяги виробництва через зниження попиту на папір. Проте, за інформацією, якою поділився Микола Іванюк, керівництво цього підприємства завіряє районну владу, що вже в лютому 2009 року фабрика відновить повноцінну роботу — їхню продукцію планує купувати «Церсаніт».
Городницький фарфоровий завод, найпевніше, чекає переорієнтація виробництва. Зараз там триває процес зміни власника. Новий господар планує перетворити фарфоровий завод на підприємство лісопереробної галузі. Хоча й частка фарфору також залишиться, але невелика.
Не забули журналісти і про такі галузі сільського господарства, що у всі часи були візитівкою Новоград-Волинського району. Мова йде про вирощування льону і хмелю. Микола Іванюк відповів, що під льоном у 2008 році було засіяно до 1000 гектарів, під хмелем — лише до 30 га. Проблеми цих галузей мають загальнодержавний характер. Приміром, в Україні, розповів далі очільник району, для льонарства немає ринків збуту, адже тканин із льону майже ніхто не виготовляє. Тому господарствам, що займаються вирощуванням льону, доводиться свою продукцію продавати аж у Китай. Схожа ситуація і з хмелем. Переважна більшість пивзаводів-гігантів працюють на імпортній сировині. Витримати конкуренцію практично не вдається. Хоча, зауважив голова РДА, в Новоград-Волинському районі культивуються всі необхідні культури для виробництва пива.
Наступним було питання, що стосувалося галузі тваринництва в розрізі реалізації проекту «Української молочної компанії». А саме — чи може в перспективі дана компанія розширити своє господарство до такого рівня, аби забезпечувати місцевою сировиною, скажімо, Новоград-Волинський м’ясокомбінат, який, як відомо, свої ковбаси і копченості виготовляє з бразильського, англійського та датського м’яса? Микола Іванюк категорично такої можливості не відкинув, хоча й конкретно на запитання не відповів. Власне, це питання дійсно навряд чи можна вирішити на рівні району, адже держава створила такі умови, коли імпортувати м’ясо в рази дешевше, аніж виростити тварину в Україні. Доки триватиме такий дисбаланс, вітчизняні фермерські господарства навряд чи масово розводитимуть велику рогату худобу. Приміром, у Польщі, одразу привів приклад Микола Іванюк, законодавчо затверджено чималі державні дотації фермерським господарствам. А ми, доки ситуація не зміниться докорінним чином, їстимемо ковбасу з бразильського м’яса.
Прозвучало й питання, пов’язане з капітальним ремонтом автодороги «Київ-Чоп», що наразі продовжується в межах району, — чи немає передумов до припинення робіт, адже є інформація, що на деяких інших автошляхах України подібні проекти «заморозили». Микола Олексійович заспокоїв — реконструкція дороги не припиниться, фінансування проекту відбувається за рахунок міжнародного кредиту і під наглядом іноземних експертів. Єдине, на що скаржився голова РДА, так це — на українське законодавство. Приміром, для того, аби обабіч дороги спорудити тимчасовий асфальтовий завод, лише на оформлення всіх паперів потрібно два роки. Втім, і ці питання було вирішено. Так що хвилюватися немає чого, ремонт дороги продовжиться і йтиме за планом, — запевнив Микола Іванюк.
Насамкінець прес-конференції Микола Іванюк привітав усіх жителів міста й району із Новим роком та Різдвом Христовим. Голова РДА висловив сподівання, що, незважаючи на економічну кризу, під знаком якої ми входимо у 2009-ий, новий рік складеться успішно. Адже кризи виникають і минають, а люди — залишаються. І все, зрештою, залежить якраз від людей, від їхнього бажання працювати на благо рідного краю.
Олег БРЮХАНОВ