Чому керівництво пошти тримає у таємниці справжній рейтинг місцевих друкованих видань?

Уявіть себе рекламодавцем: вам потрібно просунути на ринок послуги чи товари. Є вибір: дати рекламу дешевше — для кількох сотень читачів чи дорожче — для кількатисячної читацької гвардії. Вирішувати вам, з огляду на фінансові можливості чи інші фактори. А головне: кожен має право знати правила гри. У даному випадку — якої якості інформаційну послугу він отримає за свої гроші. Причому, в схожій ситуації можуть опинитися не тільки рекламодавці, а й автори інших, не менш важливих, публікацій, що не належать до рекламних.
Втім, у керівництві Центру поштового зв’язку №4 таку позицію не поділяють. Відповіддю на наше звернення з проханням надати офіційні дані про стан передплати місцевих друкованих видань по місту Новограду-Волинському і району стала відмова з посиланням на (дослівно) «Закон України про нерозповсюдження інформації»…
Начальник Центру поштового зв’язку №4 Ганна Бущенко, проконсультувавшись зі своїм обласним керівництвом, надала тільки узагальнені цифри. Так, станом на 1 січня 2017 року передплачено 46,1 тис. примірників газет і журналів, що становить майже 100% до рівня 1 січня 2016 року. При цьому передплачено видань загальнодержавної сфери розповсюдження — 25,3 тис. примірників, обласних видань — 14,6 тис., місцевих видань — 6,2 тис. примірників.
Зі свого боку, не приховуючи й не криючись, можемо уточнити, що кількість передплачених примірників газети «Звягель» (без урахування продажу в торговельних точках та у розповсюджувачів), становить 3504. Причому, по місту Новограду-Волинському і району — 3373.
Водночас, як відзначають на пошті, високою залишається увага населення до обласних та місцевих видань, з яких найширше можна почерпнути місцеві новини, чого не знайдеш у центральних виданнях.
За підсумками передплатної кампанії, ЦПЗ №4 визначив своїх передовиків. Найкращі відділення поштового зв’язку з розповсюдження передплати — у селах Великий Молодьків, Пилиповичі, Токарів, Жолобне, Велика Горбаша, Броницька Гута, Городниця, Кикова, а також — ВПЗ міста №1, 3, 6, ПВПЗ №28.
Кращі листоноші з розповсюдження передплати: ВПЗ №6 — Юлія Бондар, Надія Шишковська; ВПЗ №7 — Світлана Шилова, Лариса Ширкунова; ВПЗ №3 — Оксана Захарчук, Надія Захарчук, Галина Гончарук; ВПЗ №1 — Люба Гудзь, Олена Павлюк, Тамара Пахолюк; ВПЗ Броницька Гута — Ліда Корнійчук, Раїса Корельчук; ВПЗ Жолобне — Марія Кучер, Ірина Кузьмінчук; ВПЗ Токарів — Неля Скок, Наталія Грабовська; ВПЗ Городниця — Людмила Петрук, Олена Тимощук.
* * *

Як бачимо, в цьому переліку відсутнє село Наталівка, де впродовж декількох місяців немає листоноші. Газета «Звягель» про це писала в листопаді минулого року. За версією сільського голови, не можуть знайти бажаючих працювати листоношею через низьку зарплатню. Тоді нас запевнили в сільській раді, що працюють над вирішенням проблеми, але наразі у тамтешньому відділенні є тільки одна штатна одиниця — начальник. Без листонош…
«Поштовики — не посередники, а друзі редакцій та читачів», — зауважує ЦПЗ №4 у повідомленні для преси. Але для передплатників із Наталівки дружба полягає в тому, що вони мусять ходити й забирати газети та журнали на пошті, замість того, щоб отримати їх на дому, як це й передбачає послуга.
Олег БРЮХАНОВ