Історичний момент відбувся: громадські слухання у Новограді дали «добро» на об’єднання міста із прилеглими селами

Історичний момент відбувся: громадські слухання у Новограді дали «добро» на об’єднання міста із прилеглими селами

Двісті вісімдесят дев’ять голосів «за» (або 94% від числа осіб, котрі взяли участь у голосуванні) — таким підсумком завершилися громадські слухання питання щодо пропозиції депутатів міської ради про ініціювання добровільного об’єднання територіальних громад міста Новограда-Волинського та сіл чотирьох сільських рад Новоград-Волинського району.
Слухання відбулися у середу, 24 травня, пообіді, у великій залі Палацу культури. Відповідно до порядку, затвердженого депутатами на попередній сесії, голосування з усіх питань проводилося мандатами, які були видані під час реєстрації особам, котрі мають право голосу в даному випадку (повнолітні особи, зареєстровані у місті Новограді-Волинському).
На початок слухань, як оголосив міський голова Віктор Весельський, було зареєстровано 326 учасників. Із них із правом голосу — 293, із правом дорадчого голосу — 33. Серед останніх і, власне, сам Віктор Леонідович, оскільки, як зауважив у своєму виступі, він зареєстрований у Києві.

Голова робочої групи з питань вивчення пропозиції об’єднання громад, перший заступник міського голови Сергій Колотов, озвучив висновки, зроблені робочою групою по кожній із сільських рад. Йдеться про чотири сільські ради, які мають суміжну з містом територію — Наталівську сільську раду (с.Наталівка та с.Олександрівка), Майстрівську сільську раду (с.Майстрів, с.Маковиці та с.Майстрова Воля), Суслівську сільську раду (с.Сусли та с.Івашківка), Новороманівську сільську раду (с.Нова Романівка, с.Вершниця, с.Кущове, с.Перемога, с.Слобода Романівська, с.Ужачин, с.Яблуневе). На основі проведеного аналізу, що включав джерела і суми бюджетних надходжень, видатки, стан інфраструктури, потенціал та інші основні характеристики сільських рад, робоча група озвучила висновок: рекомендувати громаді міста підтримати рішення про добровільне об’єднання з озвученими селами в ОТГ із центром у місті Новограді-Волинському.
Перед присутніми виступили діючі депутати міської ради, а також попередні міські голови. Зокрема, Микола Усенко, Олександр Остапчук, Василь Остапчук, Микола Боровець, Микола Іванюк, Микола Мартинюк.
Кожен із виступаючих підтримав ініціативу об’єднання. Більше того, зійшлися на думці, що переконувати потрібно не міських (тут усе має бути очевидно — об’єднання доцільне і необхідне), а саме сільських жителів — серед запрошених були голови всіх сільських рад, яких планується залучити до процесу.
Якщо узагальнити, то головні аргументи на користь створення ОТГ за участю міста і навколишніх сіл, прозвучали наступні.
Прилеглі до Новограда села (Наталівка, Майстрів, Сусли, Перемога) вже давно інтегрувалися в місто — вулиці, що на околицях, починаються в місті, а продовжуються вже на території сільрад (вул.Ільїна, Коростенська, Гранітна, Потапова та інші). Отже, зараз потрібно лише законодавчо оформити те, що вже й так історично склалося.
По-друге, відповідно до стратегічного плану, розробленого науковим інститутом ще за часів роботи міським головою М.П.Боровця, просторовий розвиток міста (реалізація інвестиційних проектів, житлове будівництво тощо) передбачений у напрямках, де нині розташовані села, запропоновані до об’єднання.
По-третє, місто і села мають декілька ключових об’єктів спільної власності (міськрайТМО, міськрайСМО). Тобто, у Новограда і навколишніх сіл — єдине господарство і проблеми, отже, й розв’язувати їх доцільно зі спільного бюджету.
Власне, аргументів і прикладів може бути десятки. І про них ще не раз згадають на шляху до об’єднання, бо це — тривалий процес. Об’єднана територіальна громада вважається утвореною з дня набрання чинності рішеннями всіх рад, які беруть участь у добровільному об’єднанні територіальних громад.
Нині ж зроблено важливий крок, який головуючий на зборах Сергій Колотов охарактеризував так: «Історичний момент відбувся!». Далі — слово за депутатами міської та сільських рад, які, ухвалюючи рішення про об’єднання, повинні взяти до уваги підсумки громадських слухань як у місті, так і в селах. А громади прилеглих сіл, до речі, попри деякі нюанси, також висловилися «за» утворення ОТГ із центром у місті Новограді-Волинському.
Головне — не зволікати. Саме тому серед пропозицій, що прозвучали, було винести означене питання вже на найближчу сесію міської ради, яка запланована на 8 червня.
Олег БРЮХАНОВ
Фото Сергія ЩУРУКА