Дохне риба, гинуть раки, але владі... не до цього

Дохне риба, гинуть раки, але владі... не до цього

\"ДохнеРічка Случ опинилася на межі екологічної катастрофи. А може, навіть за цією межею: вище за течією у Случі масово загинула риба. Ймовірно, загинули й інші живі організми, що утворюють екосистему. Просто це не так помітно на перший погляд.
У забрудненні річки місцеві активісти звинувачують промислові підприємства, що працюють у сусідньому районі. Зокрема, ТОВ «Понінківська картонно-паперова фабрика», до якого є питання щодо повноцінної функціональності очисних споруд.
Але реакція відповідальних осіб на вказані події різна. У той час, коли міський голова м.Баранівка Анатолій Душко відкрито визнав проблему і підготував звернення до громад Новограда-Волинського, Полонного, Понінки та Мирополя, у Новограді влада прийшла до висновку, що все нормально.
Нині у владних кабінетах Новоград-Волинської міської ради — інші клопоти. Протягом тижня повинні були відбутися заплановані засідання координаційної ради та постійних депутатських комісій міської ради. Проте, через неявку частини депутатів від «Солідарності», «Батьківщини», «УКРОПу» й «Самопомочі», засідання перенесли на не визначений термін.

Жодних офіційних заяв із приводу причин і мотивів зриву підготовки до чергової сесії наразі ні від кого не прозвучало. Але прецедент створено, і на його тлі вирішення проблеми екологічного стану річки Случ, за що мали б негайно взятися всі високопосадовці Новограда та інші відповідальні особи, відбувається мляво.
Складається враження, що тема питної води турбує лише громаду. 29 травня декілька десятків новоград-волинців зустрілися з міським головою біля Будинку рад, аби з перших вуст почути його позицію щодо забруднення річки та вимагали рішучих дій на виправлення ситуації.
Присутнім доповідали начальник ВУВКГ Алла Левицька та заступник начальника підприємства з економічних питань Олександр Колесник. Вони повідомили, що якість питної води у місті відповідає вимогам та гігієнічним показникам до питної води. Про це свідчать хіміко-бактеріологічні показники відібраних проб на водозаборі, які проходять аналіз кожного дня.
«Крім того, підприємство постійно проводить заходи щодо знезараження води в системах централізованого питного водопостачання. Як запевнила начальник ВУВКГ, вода, яку постачає підприємство для населення, є безпечною для здоров’я», — інформує міська рада.
А 30 травня під головуванням Віктора Весельського відбулося позачергове засідання міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. На засіданні комісії було розглянуто одне питання: «Про розгляд повідомлень управління Держпродспоживслужби в Новоград-Волинському районі, Новоград-Волинського міжрайонного управління водного господарства, звернення активістів міста щодо ускладнення техногенно-екологічної безпеки та можливого забруднення річки Случ».
Заслухавши в. о. начальника управління Держпродспоживслужби в Новоград-Волинському районі Олександра Коваля, який проінформував присутніх про ситуацію, яка склалася із забрудненням річок Хомора та Случ в Баранівському районі, а також доповів про результати лабораторних досліджень якості води в річках Случ та Хомора (в пробах, які були відібрані на території Баранівського району, якість води не відповідає вимогам за санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками, у пробах на території Новоград-Волинського району — відхилень за санітарно-хімічними показниками не реєструвалось, лише за мікробіологічними), члени комісії дійшли висновку, що підстави для введення в місті надзвичайного стану відсутні.
А начальник Водоканалу Алла Левицька доповіла, що, за результатами досліджень, які проводить лабораторія підприємства, стан питної води, що подається до споживачів, відповідає всім показникам та нормам.
\"ДохнеУ той же час Алла Петрівна підкреслила, що для проведення точних досліджень на вміст забруднюючих речовин у воді, необхідно знати, які речовини та сполуки використовуються на виробництві ТОВ «Понінківська картонно-паперова фабрика» і містяться в стічних водах, що, ймовірно, забруднюють річку Хомора та, відповідно, можуть забруднювати річку Случ. Бо лабораторії Новоград-Волинського міжрайонного відділу ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр України» та комунального підприємства «Виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства» досліджують воду лише за певною кількістю показників, але дослідження на вміст солей важких металів, токсичних речовин не проводять.
Тож, підсумком засідання стали лише низка клопотань і звернень до обласних відомств та Мінекології.
Але ситуацію, що більш скидається на реальну, і куди рішучішу позицію, означив голова Баранівської міської ради, яку він виклав у своєму зверненні до громад:
«Я, міський голова Баранівської міської ради Анатолій Душко, не можу сам протистояти злочинній діяльності промислових підприємств, міст та селищ, які не здійснюють належну очистку стоків, забруднюючи річки Случ та Хомора. Уже минув рік, як відкрито кримінальне провадження, проведено експертизу, зібрана доказова база для передачі до суду даного провадження, але, на жаль, справа вилучена Житомирською прокуратурою та передана за місцем скоєння злочину — в прокуратуру Хмельницької області.
Проведено незалежну експертизу проб молюсків та риби, відібраних із річок Случ та Хомора (замовником якої була Баранівська міська рада). Науково-дослідна лабораторія порівняльної біохімії та молекулярної біології Тернопільського Національного педагогічного університету ім.В.Гнатюка визначила, що причиною проблем є технічне забруднення води, а головне джерело забруднення — ТОВ «Понінківська картонно-паперова фабрика». Попри те, що, зі слів очевидців, фабрикою вжито деяких заходів для покращання роботи очисних споруд, цього виявилося недостатньо, враховуючи об’єми скидів. Упродовж останнього місяця в селищі Першотравенськ немає чим дихати через сморід річки Хомора. Знову виявлено масову загибель риби на річці Случ. 22 травня 2017 року на засіданні «круглого столу» за участю громадських активістів та представників політичних партій було прийнято такі рішення:

  1. Звернутися з відповідним клопотанням до Міністерства екології та природних ресурсів України щодо припинення дії дозвільних документів для здійснення діяльності ТОВ «Понінківська картонно-паперова фабрика»;

  2. Звернутися з відповідним клопотанням до керівництва ТОВ «Понінківська картонно-паперова фабрика» про негайне припинення роботи підприємства до відновлення повноцінної діяльності очисних споруд;

  3. Надіслати звернення голові Житомирської обласної державної адміністрації, голові Хмельницької обласної державної адміністрації, Державній екологічній інспекції у Хмельницькій області, Державній екологічній інспекції у Житомирській області.


Громадські активісти попередили учасників засідання «круглого столу» про те, що, якщо впродовж десяти днів підприємство продовжуватиме здійснювати свою діяльність і забруднюватиме річки Хомору та Случ, то вони в обов’язковому порядку організують безстрокову акцію протесту шляхом блокування в’їзду на фабрику.
Варто зазначити, що в селищі Миропіль стоки безперешкодно потрапляють у річку, бо очисні споруди там знеструмлено, а 26-тисячне місто Полонне не здійснює належну очистку і їхні стоки також у річці.
Закликаю до спільних дій задля вирішення цієї проблеми депутатів, керівників політичних партій, громадських активістів, екологів, учителів, інтелігенцію, представників влади, усіх небайдужих громадян.
З повагою Анатолій Душко, голова Баранівської міської об’єднаної територіальної громади».
Додамо, що історія із забрудненням річок Хомора і Случ вищезгаданим підприємством — не нова. Але протягом травня 2017 року вона набула особливо критичних масштабів. Якщо і далі закривати очі на цю проблему і відсувати її на задній план, то невдовзі вислів «питна вода з-під крану» викликатиме тільки іронічний сміх.
Олег БРЮХАНОВ
Фото з Фейсбук