ДО ДНЯ ВІЙСЬК РАДІАЦІЙНОГО, ХІМІЧНОГО, БІОЛОГІЧНОГО ЗАХИСТУ

ДО ДНЯ ВІЙСЬК РАДІАЦІЙНОГО, ХІМІЧНОГО, БІОЛОГІЧНОГО ЗАХИСТУ

Міністром оборони України Юрієм Єхануровим видано наказ № 305 від 27 червня 2008 року «Про встановлення в Збройних cилах України Дня військ радіаційного, хімічного, біологічного захисту».
З часів проголошення незалежності України та створення Збройних cил України, органи управління та військові частини військ радіаційного, хімічного, біологічного захисту пройшли складний шлях докорінного реформування і перебувають на стадії розвитку та перетворення в сучасні мобільні та боєздатні спеціальні війська.
З метою виховання у військовослужбовців патріотизму, вірності Військовій присязі та бойовим традиціям Збройних cил України, мобілізації особового складу на успішне виконання планів бойової підготовки, підтримання постійної бойової готовності та подальшого зростання престижу військ радіаційного, хімічного, біологічного захисту Збройних cил України глава оборонного відомства наказав установити в Збройних cилах України День військ радіаційного, хімічного, біологічного захисту Збройних cил України, котрий відзначати щороку, 14 лютого.
Таким чином, 14 лютого військова частини А2986 (окремий батальйон радіаційного, хімічного і біологічного захисту), що дислокується в нашому місті, відзначає своє професійне свято «День військ радіаційного, хімічного, біологічного захисту».
Хімічна зброя вперше отримала широке застосування в ході Першої світової війни 1914-1918 років. Так, протягом п’ятихвилинної газобалонної атаки, 22 квітня 1915 року, загинуло близько 6 тисяч чоловік, а 15 тисяч отримали ураження різного ступеня.
З появою ядерної та нових видів хімічної і бактеріологічної (біологічної) зброї, об’єктів атомної енергетики та підприємств із сильнодіючими отруйними речовинами, перед хімічними військами постали більш складні завдання.
Великий обсяг і складний характер робіт був виконаний хімічними військами при ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Вони складали близько половини загальної чисельності військ, що розміщались в 30-ти кілометровій зоні ліквідації наслідків аварії.
За останні два роки батальйон радіаційного, хімічного, біологічного захисту брав участь у багатьох навчаннях.
Так, з 17 по 19 вересня 2007 року батальйон брав участь у рамках другого етапу стратегічного командно-штабного навчання ЗС України з оперативного забезпечення і логістики «Артерія-2007 » на Житомирському загальновійськовому полігоні.
30 та 31 липня 2008 року підрозділи батальйону 1 рота радіаційного хімічного та біологічного захисту та взвод радіаційної хімічної та біологічної розвідки брали участь у спільному тактико-спеціальному навчанні з підрозділами 12-го інженерного полку.
З 1 по 12 вересня 2008 року 1 рота радіаційного хімічного та біологічного захисту проходила самооцінку першого рівня під час проведення спільних українсько-американських навчань «РЕПІД ТРАЙДЕНТ-2008».
Навчання проходили на Яворівському полігоні у два етапи: командно-штабна фаза та практична фаза із залученням військ від ЗС України та ЗС США.
У сучасних умовах військової служби на колектив частини покладаються ряд завдань, що мають державні та міжнародні значення.
Важливе завдання, що стоїть перед особовим складом підрозділів частини, є участь у ППОС (Процесі планування та оцінки сил).Метою підготовки підрозділів частини в ППОС у 2007 році є завершення оцінки першого рівня досягнення підрозділами визначених цілей партнерства (самостійна оцінка) та підготовка підрозділу до оцінки експертами НАТО у 2009 році.
Ці завдання та багато інших особовий склад виконує під керівництвом грамотного та досвідченого командира підполковника Олега Володимировича Стремчука, який очолив колектив восени минулого року. Хочу відмітити також ряд військовослужбовців частини, які своїм зразковим ставленням до виконання службових обов’язків подають позитивний приклад співслужбовцям та являються добросовісними. порядними воїнами та професіоналами своєї справи.А саме: заступник командира батальйону з виховної роботи майор Ющенко П.В., начальник автомобільної служби старший лейтенант Мельник Р.М., начальник фінансово-економічної служби прапорщик Ярко Т.І., начальник розрахунково-аналітичної групи старший лейтенант Величко А.В., начальник медичної служби капітан Опанасюк О.В., командир взводу старший лейтенант Жарений О.М., заступник командира взводу сержант Яценюк М.В., заступник командира взводу старший сержант Малінкін В.М., командир відділення сержант Кот М.І.
Також у частині проводиться набір чоловіків від 18 до 40 років, які відслужили в ЗСУ, та допризивну молодь з освітнім рівнем не нижче середньо-спеціальної. Грошове забезпечення піднято військовослужбовцям за контрактом до 1000 гривень на місяць. Адреса нашої частини: Житомирська область, м.Новоград-Волинський, вулиця Свердлова, в/ч А 2986.