«Сватання» у Суслах: «наречена» обирає між Новоградом і Стриєвою

«Сватання» у Суслах: «наречена» обирає між Новоградом і Стриєвою

\"«Сватання»У Суслах продовжують думати, з ким буде краще — з Новоградом чи Стриєвою — в об’єднаній територіальній громаді. Цьому питанню присвятили схід села, що відбувся в сільському клубі минулої п’ятниці, 15 вересня.
Відзначимо, що власне жителів Суслів на громадські слухання зібралося небагато — чи то став на заваді робочий день, чи, може, багато хто досі не приділяє питанню створення ОТГ належної уваги.
Натомість суслівчан вшанувала візитом чисельна делегація з Новограда-Волинського — міський голова Віктор Весельський із заступниками й начальниками відділів та управлінь, а також близько десятка депутатів міської ради.
До порядку денного включили наступні питання: розглянути пропозицію Новоград-Волинської міської ради щодо утворення ОТГ за участю прилеглих до міста сільських рад (в тому числі — Суслівської, що включає село Івашківку) із центром у місті Новограді-Волинському; розглянути пропозицію Стриївської сільської ради щодо утворення ОТГ із центром у с. Стриєва.
Нагадаємо, що відповідне рішення Новоград-Волинської міської ради «Про надання згоди на добровільне об’єднання територіальних громад» було прийнято на засіданні 13-ї сесії міської ради сьомого скликання 22 червня 2017 року.
Перед присутніми виступив міський голова Віктор Весельський. Насамперед, Віктор Леонідович зауважив, що вже бував у цьому приміщенні 30 років тому, коли працював у галузі медицини, і висловив сподівання, що ті з місцевих жителів, котрі пам’ятають період його перебування на посаді головного лікаря Новоград-Волинського міськрайТМО, не мають претензій до якості його роботи.
Після, так би мовити, ввідної частини, в якій ішлося про те, що в Житомирській області вже створено 32 ОТГ (зокрема, в Новоград-Волинському районі — дві); що незабаром відбудуться вибори ще у двох громадах на теренах району (Піщівській і Брониківській); що сесія Майстрівської сільської ради погодила об’єднання з Новоградом, а в Наталівці — відповідне погодження прозвучало на сході села, Віктор Весельський перейшов до аргументів на користь об’єднання Суслів і Новограда.
Міський голова зауважив, що процес створення ОТГ — добровільний, але безповоротний. І від прийнятого зараз громадами рішення залежатиме вся подальша доля й розвиток міста й сіл.
\"«Сватання»Новоград-Волинський, як підкреслив Віктор Весельський, володіє необхідною інфраструктурою та можливостями. Це стосується як якості надання медичних послуг, освіти, соціальної політики, так і питань життєзабезпечення — будується друга черга полігону твердих побутових відходів; виготовляється проектно-кошторисна документація на каналізування мікрорайону «Кар’єр» (по вул. Сагайдачного); в місті триває асфальтування доріг (в тому числі — на околицях); планується будівництво «прозорого офісу», що спростить механізм надання послуг Пенсійним фондом та Департаментом праці тощо.
Віктор Весельський додав, що практично у всіх із озвучених питань і галузей місто й навколишні села тісно пов’язані. Це стосується і спільного фінансування міськрайТМО, і житлово-комунального господарства (частина території Суслівської сільської ради знаходиться фактично в місті, хоча юридично підпорядкована Суслам), і освіти, й транспортного сполучення і т.д.
У відповідь жителі села згадали про свої проблеми й побоювання. Насамперед, вони потребують будівництва дитячого садочка та амбулаторії загальної практики сімейної медицини, а «єдиний лікар виїхав із села в пошуках кращих заробітків через низьку зарплату».
Суслівчани поцікавилися, як об’єднання з містом позначиться на їхній черзі на отримання земельних ділянок для учасників АТО (43 заяви); на тарифі на електроенергію; на податках; на житлово-комунальному господарстві; на землі, що перебуває в користуванні…
«Місто не збирається накидати цінники на село!», — зауважили у відповідь представники міської влади, всі питання вирішуватимуть у правовому полі — на сесіях (де сільська громада матиме свого обраного представника) та засіданнях виконкому. Більше того, від депутатського корпусу прозвучало запевнення, що «будівництво дитсадка — це взагалі не питання, якщо в цьому — одна з найбільших проблем».
Після тривалого виступу міського голови слово отримав голова Стриївської сільської ради В.М. Бобер. «Можливо, ви нас так загітуєте, що й місто захоче приєднатися до Стриєвої», — підбадьорив його Віктор Весельський.
«Ми мало чим можемо тягатися з містом, але наші бюджети виконуються. За законом, усі громади при об’єднанні — рівні. Ми провели зустріч сільських голів і прийшли до думки, що треба бути разом — із центром у Стриєвій», — зазначив В.М.Бобер.
У ході обговорення виникла тривала дискусія. А коли дійшла справа до голосування, то воно носило радше формальний, аніж офіційний характер. По-перше, у слуханнях взяли участь надто мало представників територіальної громади. По-друге, ані лічильної комісії, ані інших процедур дотримано не було.
Тож, питання — хто «висватає наречену» або із ким будуть Сусли — залишилося відкритим. Громада отримала нову порцію інформації для роздумів. А рішення ухвалить сесія сільської ради.
Олег БРЮХАНОВ
Фото Сергія ЩУРУКА