БЕЗ РОЗВІДКИ — НЕМА ВІЙСЬКА

БЕЗ РОЗВІДКИ — НЕМА ВІЙСЬКА

РАННЯ ІСТОРІЯ РОЗВІДКИ
Навіть не фахівцю зрозуміло, що без досконалого вивчення стану військ і тактики противника, його місцезнаходження, маршрутів пересування та району майбутньої битви не могло бути переможних княжих походів на Візантію, Хазарський каганат, Прибалтику, до Волги, Каспійського моря і Закавказзя.
З самого початку Національної революції Б.Хмельницький, спираючись на традиції козацького розвідувального мистецтва, поряд з формуванням національної армії першорядного значення надавав організації розвідувальної служби. Йому вдалося впровадити розвідників не лише до офіцерського корпусу армії Речі Посполитої, близьке оточення окремих політичних діячів, а навіть короля, що забезпечило надходження цінної інформації військового й політичного змісту.
В усіх воєнних кампаніях (за винятком Охматівської, в січні 1655 р.) розвідувальним чатам Б.Хмельницького завжди вдавалося вчасно і точно встановлювати маршрут пересування противника та місце його перебування, задуми польського командування і чисельність армії, стан обороноздатності міст-фортець тощо. Розвідка наприкінці 1650 р. діяла настільки ефективно, що її дані дозволяли гетьманській канцелярії складати звіти засідань не лише сейму, але й таємної королівської ради.
РОЗВІДКА ДОБИ УКРАЇНСЬКОЇ РЕВОЛЮЦІЇ
Утворення й становлення розвідки доби Української революції 1917-1921 років було закономірним явищем еволюції національної державності від автономії до повноправної суверенної держави й відбувалося у надзвичайно складних внутрішніх і міжнародних умовах.
У період Центральної Ради було здійснено перші кроки на шляху будівництва вітчизняних спецслужб, котрі мали вирішувати питання захисту безпеки України.
З приходом до влади, керівництво Гетьманату зберегло кадри воєнної розвідки, запровадило заходи з вдосконалення її системи. В цей час для здобуття різнопланової військової, воєнно-політичної та військово-технічної інформації щодо країн імовірного чи діючого противника широко використовуються різні форми агентурної роботи, технічні засоби, насамперед, радіоперехоплення, військова авіація.
З метою удосконалення структури центрального апарату воєнної розвідки та створення системи регіональних органів з широкомасштабним планом дій у травні 1920 року при Розвідувальній управі Генштабу утворюється Інформаційне бюро (скорочено «ІНФІБРО») на чолі з полковником М.Красовським. Про ефективність роботи «ІНФІБРО», свідчить той факт, що більшовики призначили за голову кожного співробітника цього органу по 300 тисяч карбованців.
РАДЯНСЬКІ ЧАСИ
Розпочата Велика Вітчизняна війна була серйозним випробуванням для воєнної розвідки. Під час війни, після невдач першого періоду, вона постійно нарощувала зусилля щодо забезпечення бойової діяльності Червоної Армії. В тилу німецьких військ була розгорнута партизанська війна та діяльність розвідувально-диверсійних груп. Внаслідок цього під укіс летіли сотні ворожих ешелонів із солдатами, підривалися шосейні і залізничні мости, були вбиті та взяті в полон тисячі німців, захоплено декілька тисяч таємних документів.
Батьківщина високо оцінила роботу відважних розвідників, нагородивши десятки тисяч з них державними нагородами, майже 600 чоловікам було надано звання Героя Радянського Союзу. Серед них — Іван Кудря, Віктор Лягін, Володимир Молодцов, Дмитро Медведєв, Микола Кузнєцов, Микола Прокоп’юк.
Вся історія української розвідки свідчить про те, що головною, наскрізною ідеєю, котра надихала кращих представників на подвиги, є служіння Українській державі.
54 окремий розвідувальний батальйон є частиною бойового забезпечення, який призначений для ведення розвідки в основних видах бою у складі Армійського корпусу, або самостійно у взаємодії з військовими частинами видів Збройних сил України. На теперішній час у своєму складі частина має як бойові підрозділи, так і підрозділи забезпечення.
Частина бере активну участь у навчаннях як в масштабах корпусу, так і Збройних сил України — «Реакція-2005», «Артерія-2007».
Практичні знання та вміння здобувають воїни-розвідники у польових умовах під час табірного збору розвідників протягом 45 діб, під час якого особовий склад отримує необхідний вишкіл, вміння діяти та виконувати завдання в різних умовах, а це — і подолання водної перешкоди, гірської місцевості, і участь у змаганнях на кращу розвідувальну групу.
У частині налагоджена система фізичної підготовки військовослужбовців, з метою популяризації служби за контрактом виступи воїнів-розвідників у місті Новограді-Волинському та Житомирській області з рукопашного бою набули системного характеру.
У миротворчих місіях по захисту народів брали участь 24 військовослужбовці частини, на даний час — четверо за контрактом зараховані кандидатами до складу 56-го окремого вертолітного загону місії ООН у Ліберії.
У батальйонній церкві отець Сергій проводить роботу щодо задоволення релігійних потреб військовослужбовців.
Висвітлення заходів життєдіяльності частини та умови проходження служби за контрактом здійснюється через місцеві засоби масової інформації.
Відповідним щорічним підсумком діяльності колективу частини є посідання перших місць за період навчання та у спортивно-масовій роботі серед окремих батальйонів 8-го армійського корпусу.
В умовах недостатнього фінансового забезпечення Збройних сил України особовий склад гідно виконує завдання за призначенням, а саме — на даний час бойові підрозділи частини навчаються в польових умовах діяти як розвідувальні органи.
Кращими воїнами-розвідниками є військовослужбовці 2-ї розвідувальної роти — командир відділення, мол. сержант Заржицький В.В., навідник-оператор, солдат Форкун О.К., радіотелефоніст, солдат Петуховський В.В., роти глибинної розвідки — старшина роти, сержант Поліщук Юрій Васильович, заступник командира взводу, сержант Палій Олександр Миронович, заступник командира взводу старший сержант Гродський Віталій Жданович, старший розвідник, солдат Омельчук Вадим Анатолійович, розвідник-снайпер, солдат Стеценко Микола Вікторович.
Командування частини вітає всіх військовослужбовців та працівників Збройних сил України і Новоград-Волинського гарнізону, ветеранів Збройних сил України, ветеранів Великої Вітчизняної війни зі святом Дня захисника Вітчизни.
Ігор НАЗАРЧУК, заступник командира з виховної роботи