Стриївська громада матиме дефіцит бюджету. Але для суслівських депутатів це не аргумент

Стриївська громада матиме дефіцит бюджету. Але для суслівських депутатів це не аргумент

\"СтриївськаНа сесії сільської ради, що відбулася у Суслах 27 вересня, так і не визначилися, з ким об’єднуватися у територіальну громаду — з Новоградом-Волинським чи Стриєвою.
Участь у засіданні взяли 12 депутатів із 14 обраних. Крім них — чимало гостей: як активістів територіальної громади, так і «десант» із міста — керуючий справами виконавчого комітету міської ради Дмитро Ружицький, начальники відділів та управлінь міської ради, депутати міської ради — Василь Остапчук, Сергій Хапчук, Володимир Федорчук, Олег Журбенко, Анатолій Легенчук, Ігор Юшманов.
Від імені влади району був голова районної ради Дмитро Рудницький. Саме він у зверненні до суслівських депутатів зауважив, що об’єднана територіальна громада за участю Стриєвої, Суслів та Гульська буде неспроможною. Фахівці порахували, що річний дефіцит бюджету такої громади складе 1 мільйон 750 тисяч гривень.
Депутати міської ради вкотре вже переконували суслівчан об’єднуватися з містом. Громадські активісти демонстрували зібрані підписи мешканців села на підтримку цієї ініціативи. Втім, депутатський склад Суслівської сільської ради відповів на все це «нулем» голосів «за» (ще двоє утрималися).
Щоправда, і рішення за об’єднання в громаду із центром у Стриєвій наразі не знайшло більшості. Голосування, що відбулося після «перекуру», виявило 5 голосів «за» при семи тих, хто утримався.
Отже, питання: із ким Суслівська сільська рада утворюватиме об’єднану територіальну громаду, залишилося відкладеним.
Нагадаємо, в селі висловлюють побоювання, що об’єднання з містом призведе до росту тарифів, податків, позначиться на величині земельних наділів тощо. Більше того, дехто в Суслах переконаний, що село потрібно місту тільки для того, щоб «звозити сюди сміття і розширювати кладовище». При цьому аргументи, що Сусли і Новоград історично фактично «зрослися» в одну громаду, що місто має всю необхідну інфраструктуру для надання медичних, житлово-комунальних послуг, освіти, транспортного сполучення тощо залишилися без уваги. Так само, як і зауваження, що в разі, коли Новоград і Сусли будуть у різних ОТГ, суслівчанам доведеться оплачувати (власноруч чи з бюджету) ті послуги в місті, які вони зараз звикли отримувати як належне.
Під час обговорення складалося враження, що частина суслівських депутатів швидше керуються власними інтересами та амбіціями, аніж перспективою розвитку краю. Про що й публічно зауважив керуючий справами Дмитро Ружицький.
У будь-якому разі прийняття рішення відтермінувалося. У всіх зацікавлених сторін є можливість провести довивчення питання. Втім, і довго зволікати не доводиться. Процес формування ОТГ в державі виходить на фінішну пряму. І якщо перші ОТГ отримували з Держбюджету солідні «підйомні», то, в міру збільшення кількості нових громад, фінансові потоки міліють.
Олег БРЮХАНОВ