СОНЦЕ І ЙОГО ВПЛИВ НА ЗДОРОВ’Я ЛЮДИНИ

Сонце — центральне тіло сонячної системи, що являє собою розжарену газову кулю. Сонце є потужним джерелом енергії, завдяки якій на Землі існує життя . Сонячна активність настільки велика, що якби Земля не була захищена озоновим шаром, то ні про яке життя на планеті не було б і мови.
Вплив сонця на здоров’я людини було помічено ще в глибоку давнину. Проте детальні дослідження щодо цього розпочалися тільки в ХVIII-XIXст. Сьогодні відомо, що вплив сонця пов’язаний передусім з 11-річним циклом сонячної активності, підвищення якої причиняє збурення магнітосфери та іоносфери.
Такі збурення, в свою чергу, зумовлюють збільшення напруженості електромагнітного поля Землі, а це вже безпосередньо впливає на організм. У роки підвищеної сонячної активності або поки відбуваються магнітні бурі частішають випадки порушення діяльності серцево-судинної та нервової систем, психіки та поведінки. Сплески сонячної активності призводять, з одного боку, до ослаблення імунітету, з іншого — до підвищення активності патогенів і природніх носіїв інфекції. Отже зростає ймовірність інфекційних захворювань у тому числі тих, що мають характер епідемій, зокрема, грипу, холери, дизентерії.
Інший фактор — рівень ультрафіолетового випромінювання. Він протягом майже всієї історії розвитку біосфери визначав частоту мутації. У невеликих дозах ультрафіолет необхідний для еволюції біосфери, мутації створюють генетичну різноманітність популяцій і тим самим поставляють матеріал для природнього добору.
Для людей ультрафіолет у невеликих дозах корисний: він справляє антисептичну і бактеріостатичну дію, запобігає запальним процесам, пригнічує розвиток хвороботворних грибів, що викликають захворювання шкіри. У великих дозах ультрафіолетове опромінення небезпечне: воно спричинює здебільшого шкідливі мутації. Так одна корисна мутація припадає приблизно на кілька тисяч смертельних. Надмірне опромінення підвищує ймовірність розвитку злоякісних новоутворень раку саркоми, лейкозу.
Від згубного впливу ультрафіолету захищає тонкий озоновий екран у верхніх шарах атмосфери. Сьогодні існування цього екрану перебуває під загрозою. Тому ультрафіолетове випромінювання все частіше розглядають як фактор, ступінь небезпеки якого залежить від людини.
На здоров’я людини також, впливають кліматичні і метеорологічні фактори. З них найбільшою мірою впливають: температура, відносна вологість повітря й атмосферний тиск. Із кліматичними факторами тісно пов’язані функціональний стан, захисні реакції організму, а також мотивація поведінки. Це своєю чергою, визначає імовірність виникнення цілої низки захворювань, зокрема психічних розладів.
За надміру високої температури пригнічується фізична активність людей, збільшується ймовірність захворювань судинної системи і нирок. Низька температура сприяє розвитку запалень органів, дихання та ревматизму.
Особливо небезпечні раптові коливання температури: вони спричиняють порушення діяльності серцево-судинної системи, психічні розлади. Вплив температури посилюється в умовах підвищеної вологості. Зміни атмосферного типу позначається на стані здоров’я, насамперед тих людей, які хворі на артрити, артрози, остеохондрози, гіпертензії.
Нерозумну і навіть самогубну поведінку людства, цілком можна уподібнити по поведінки екіпажу космічного корабля, який збожеволів і просверлює його стінки, що неминуче призведе до розгерматизації і смерті. Так давайте будемо розумними по відношенню до себе і до природи. І тоді Сонце буде нашим другом і лікарем. Доброго Вам здоров’я!
Ю.В.МОВЧАН, лікар онкохірург