У Наталівці взяли паузу: на сесії не пройшло рішення про об’єднання з Новоградом в єдину громаду

У Наталівці взяли паузу: на сесії не пройшло рішення про об’єднання з Новоградом в єдину громаду

Лише 4 голоси «за» (при необхідній кількості — 8) зібрало рішення про надання згоди на добровільне об’єднання громад Наталівської сільської ради (сіл Наталівка й Олександрівка) і міської в об’єднану територіальну громаду з центром у місті Новограді-Волинському. Такі підсумки голосування на сесії Наталівської сільської ради, що відбулася минулої п’ятниці, 6 жовтня.
Обговорення цього питання вже традиційно для всіх сесій, що проходять у селах району, стало емоційним. Було озвучено, що кожен депутат сільської ради провів побудинковий обхід зі збором підписів від населення, яке має право голосу. Загалом на території Наталівської сільської ради проживає 1384 виборці, опитування охопило 1082 людини. На запитання: «Чи підтримуєте ви пропозицію міста щодо добровільного об’єднання громад Наталівської сільської ради в ОТГ із центром у місті Новограді-Волинському?» 554 особи відповіли: «Так», 528 — «Ні». Отже, складається ситуація, коли чіткої позиції громада не має. Попри те, що на сході села, більшість свого часу підтримувала ідею об’єднуватися з містом у спільну громаду.
Чіткої позиції немає і в складі депутатського корпусу сільської ради. Одні агітують «за», інші — заперечують. Спільним для обох сторін, як зізналися виступаючі, було те, що ані депутати, ані інші члени громади досі так і не володіють повнотою інформації, що насправді дасть громаді об’єднання. Які від цього будуть переваги і, що важливіше, які наслідки?
Попри аргументи декого з учасників засідання, що Наталівка і Новоград — уже тісно пов’язані економічно-господарськими зв’язками, рішення про об’єднання не пройшло.
Втім, і довго зберігати «нейтралітет» Наталівській громаді не доведеться. Місто розпочало процес об’єднання в ОТГ із Майстрівською сільською радою. З іншого боку — Чижівська ОТГ. Складається ситуація, коли Наталівська громада опиняється територіально «затиснутою» між двох громад. І поки що зберігає право вибору: бути з містом або ж, відповідно до перспективного плану, — опинитися у складі Чижівської ОТГ. При цьому, як зауважив Наталівський сільський голова Анатолій Терещук, коли формувалася Чижівська ОТГ, «нас туди ніхто не запрошував». На відміну від міста, яке ще у 2015 році розпочало з Наталівкою позитивні перемовини щодо об’єднання у спільну громаду, але справу не було доведено до кінця через початок виборчих перегонів.
Як зауважив у своєму виступі перший заступник міського голови Сергій Колотов (який разом із депутатом міської ради Олегом Журбенком взяли участь у засіданні сесії), процес добровільного створення громад, відповідно до чинного законодавства, триває до кінця 2017 року. Як буде надалі — невідомо. Його або пролонгують, або ж на державному рівні ухвалять «менш демократичне» рішення. Оскільки, власне, «добровільність», укупі з недостатньою обізнаністю на місцях усіх тонкощів щодо спроможності громад, стають причиною гальмування адмінреформи, а також — утворення неспроможних, недієздатних громад. Або ж стаються протилежні випадки, коли новостворені громади змушені, відповідно до чинного законодавства, повертати у Держбюджет частину свого «заробітку», якщо находження громади перевищують розрахункову потребу на кількість жителів. Такий прецедент уже маємо в Чижівській ОТГ. Зі схожою ситуацією у 2018 році зіткнеться й місто, яке, за словами Колотова, втратить 20 мільйонів гривень. Якщо би громада налічувала більшу кількість населення (за рахунок об’єднання з сусідами), ці кошти (чи хоча б їх частину) можна було б залишити на розвиток регіону.
Сергій Колотов зауважив, що він та інші представники виконкому міста, депутатського корпусу неодноразово виступали перед громадою Наталівки, пояснюючи, чому вони б хотіли бачити Наталівку в складі міської ОТГ. Якщо потрібні додаткові роз’яснення, то він готовий продовжити цю роботу. Водночас Сергій Юрійович додав, що міська громада, після завершення процесів створення ОТГ, також буде рахувати «свою копійку».
Це, до прикладу, стосується спільного фінансування міськрайТМО (наразі, за інформацією Колотова, за останні три роки місто з міського бюджету на ремонт та придбання обладнання для міськрайТМО витратило понад 16 мільйонів гривень, а з районного бюджету надійшло тільки 600 тисяч); відвідування сільським населення міських шкіл та ДНЗ; утримування роботи ДСНС тощо.
«Ми не хочемо ділити населення на сільське і міське. Ми прагнемо разом господарювати. В ідеалі — єдиною громадою міста і району», — вкотре наголосив Колотов.
Тим часом місто розпочало активну фазу утворення ОТГ із Майстрівською сільрадою, яка на своїй сесії надала згоду. Формується робоча група із рівної кількості фахівців від обох громад, яка обговорить подальше спільне господарювання. Очікується, що на сесію міської ради 9 листопада буде винесено проект рішення про затвердження висновків робочої групи із подальшим направленням цього рішення в обласну раду. Тобто, процес створення міської ОТГ йде. А громади, що наразі думають — Наталівська і Суслівська — можуть втратити час, коли є можливість висувати свої умови.
Олег БРЮХАНОВ
Фото Сергія ЩУРУКА