3 БЕРЕЗНЯ — ОСТАННІЙ ДЕНЬ РЕЄСТРАЦІЇ НА ЗОВНІШНЄ НЕЗАЛЕЖНЕ ОЦІНЮВАННЯ

3 БЕРЕЗНЯ — ОСТАННІЙ ДЕНЬ РЕЄСТРАЦІЇ НА ЗОВНІШНЄ НЕЗАЛЕЖНЕ ОЦІНЮВАННЯ

3 березня завершується термін реєстрації на тестування до вищих навчальних закладів України у 2009 році. За даними міського інформаційно-методичного центру, на 12.02.09 420 випускників шкіл міста зареєструвалися до участі у зовнішньому незалежному оцінюванні, що складає 84% від загальної кількості випускників. Реєстрацію випускників шкіл здійснюють школи, де вони навчаються. Що стосується випускників професійного ліцею, технікумів, коледжів (вищих навчальних закладів I-II рівнів акредитації) та випускників попередніх років, то єдиним міським пунктом реєстрації обрано Новоград-Волинський економіко-гуманітарний коледж (вул.Ушакова, 44). У цьому пункті зареєструвалися понад 250 бажаючих пройти ЗНО.
Разом з тим, серед випускників шкіл є ті, хто не бажають навчатися у ВИШах. На сьогодні у місті вже 18 випускників шкіл твердо заявили, що тестування проходити не будуть.
Реєстрація відбувається таким чином. Кожен учасник отримує інформаційно-реєстраційний бюлетень із бланком реєстраційних заяв. Заповнює бланк реєстраційної заяви N 1 і подає її разом із документами (паспортом або свідоцтвом про народження та атестатом про повну середню освіту, а для тих, хто ще навчається, з відповідною довідкою з навчального закладу) реєстратору. Відповідальний за реєстрацію вносить дані в програму і повертає учаснику два примірники роздрукованих реєстраційних заяв з кодом доступу до персональної Інфо-сторінки. Перевіривши правильність даних у заявах (бюлетень залишається на руках в учасника), одну заяву учасник залишає у себе, а другу — самостійно, в обов’язковому порядку, має відправити рекомендованим листом.
Однією з причин повільного процесу реєстрації, на думку керівників шкіл, є те, що дозволяється лише один раз змінити перелік предметів на тестування. Саме це нове правило і є однією з причин зваженого підходу абітурієнтів до реєстрації. Ще одна відмінність вступної кампанії-2009 — випускники підготовчих курсів не матимуть пільг при вступі до вишів. У той же час, як і минулоріч, майбутні студенти зможуть подавати сертифікати одразу у кілька вузів. ВИШі ж додатково до тестування матимуть право організовувати іспити лише для вступу на творчі спеціальності - архітектори, журналісти, художники, дизайнери. А ось заздалегідь обумовлених термінів додаткової сесії у 2009 році не буде.
У правилах тестування, в положенні з проведення тестування, записано, що у форсмажорних випадках, що будуть підтверджені документами, для потенційного абітурієнта буде організовано додаткове тестування, але це не система, яка була у минулому році, а індивідуальний підхід до конкретного абітурієнта, який не зміг проходити в день основного тестування.
Майбутнім абітурієнтам у березні буде надана можливість познайомитися з процедурою проведення зовнішнього незалежного оцінювання і перевіркою своїх знань (пробне тестування) з одного предмета (на вибір): 14 березня (з української мови та літератури, історії України, біології та географії) і відповідно другого — 21 березня (з математики, хімії, фізики та однієї з іноземних мов: англійської, німецької, французької чи іспанської).
Досить часто запитують про пільги при тестуванні. Український центр оцінювання якості освіти весь час підкреслює, жодних пільг при оцінюванні знань ніхто з учасників цього процесу не має, їх навіть теоретично бути не може. Робиться фактична оцінка наявності знань в абітурієнтів і відповідності їх державному стандарту. 124 бали — мінімальна оцінка, з якою вступник має право подавати документи до вузу. Але жодні пільги в таких випадках не передбачені.
Що стосується пільг при зарахуванні до вузу при наявності сертифікатів, то є дев’ять категорій пільговиків, які обумовлені українськими державними законами, затвердженими Верховною Радою. Класичний приклад - це Закон про соціальний захист населення, постраждалого внаслідок ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС. Там є цілий перелік пільгових категорій і пільг, що надаються. Одна з них - це позаконкурсне зарахування до вищого навчального закладу. На практиці це має такий вигляд. Якщо абітурієнт одержав 124 бали, то вуз має право зарахувати його поза конкурсом. Таких категорій дев’ять. Перелік і коментарі займуть багато місця, вступникам необхідно звертатися до законодавства (у правилах прийому до вузу вони зафіксовані). Конкретні пояснення з цих питань дадуть саме вищі навчальні заклади, бо це їхня прерогатива.
Підкреслимо ще одну деталь, абітурієнти з минулорічними сертифікатами стати цьогорічним вступником не можуть, термін дії сертифіката лише 1 рік (до травня цього року!).
І головне, більшість абітурієнтів минулого року зробили висновок, що процедура тестування — чесна, відкрита, прозора і доброзичлива.
П.ЛІНЕВИЧ, завідувач інформаційно-методичного центру, відповідальний за підготовку та проведення ЗНО у місті