МИКОЛА БОРОВЕЦЬ ПООБІЦЯВ МІСТУ ПАРКОВКИ, НАТЯКНУВ ПРО ЛЬОДОВИЙ МАНЕЖ І ПОРАДИВ МІЛІЦІЇ ЗАБРАТИ ВАЛЮТУ У «ВАЛЮТЧИКІВ»

МИКОЛА БОРОВЕЦЬ ПООБІЦЯВ МІСТУ ПАРКОВКИ, НАТЯКНУВ ПРО ЛЬОДОВИЙ МАНЕЖ І ПОРАДИВ МІЛІЦІЇ ЗАБРАТИ ВАЛЮТУ У «ВАЛЮТЧИКІВ»

У п’ятницю, 20 лютого, у великій залі міського Палацу культури за підсумками роботи органів міської влади у 2008 році звітував перед громадою міський голова Микола Боровець. Майже годину мер розповідав про досягнення й проблеми кожної галузі, починаючи від економіки до гуманітарної сфери. В цілому, зазначив міський голова, 2008 рік для Новограда-Волинського видався успішним, хоча й не простим. Адже не обійшли місто (та, власне, й не могли обійти) всі ті проблеми, пов’язані із загальним хворобливим станом української економіки.
Тим не менше, вдалося реалізувати чи розпочати реалізацію немалої кількості стратегічно важливих проектів, — наголосив міський голова. Зокрема, в галузі охорони здоров’я, житлово-комунальному господарстві, в напрямку енергозбереження — наразі конкретизувати не будемо, адже впродовж минулого року газета детально ці події висвітлювала. Втім, про перспективи на поточний рік міський голова говорив зі значно меншим оптимізмом, оскільки під великим питанням знаходиться виконання бюджету в тих його частинах, що напряму залежать від державного фінансування. Навіть соціальна сфера може бути недофінансованою, не кажучи вже про капітальні видатки.

«СИТУАЦІЯ ПІД КОНТРОЛЕМ»
Відповідно до регламенту зустрічі, одразу після звіту міський голова повинен був дати відповіді на запитання громади. Варто зазначити, що серед питань були й такі, що незмінно, ледь не дослівно, повторюються впродовж останніх трьох-чотирьох років. І це свідчить, що робота щодо вирішення озвучених проблем якщо й ведеться, то далеко не на тому рівні, на якому б хотіла громада.
От, скажімо, блок питань щодо діяльності місцевих правоохоронних органів (із них розпочали): яким чином у місті йде боротьба із «валютчиками» та самогоноварінням. Відповідаючи на перше із цих запитань, Микола Боровець прямим текстом звинуватив у бездіяльності міліцію. За його словами, він неодноразово звертався з відповідними листами до правоохоронців, просив, аби розібралися із ситуацією. Все — марно.
— Якби хоч одного «валютчика» зловили, забрали валюту, відкрили кримінальну справу, — переконаний, такого б не було. Але — хто торгував валютою, той і торгує. Відчувається чиясь «криша», — емоційно додав Микола Боровець.
Щодо боротьби із самогоноварінням, міський голова доручив на це питання дати відповідь начальнику міліції, який був присутній у залі. Начальник Новоград-Волинського міськвідділу міліції Віктор Прилипко запевнив, що «ситуація під контролем». Ці слова викликали в залі сміх. «Нехай буде так», — вів далі начальник міліції і підкріпив свої попередні слова статистикою: протягом минулого року за самогоноваріння порушено 10 кримінальних справ, складено 300 протоколів. У цьому році — вже є 50 протоколів і 3 кримінальні справи.
Наступна група питань стосувалася облаштування парковок. Хоча Новоград-Волинський і не Київ, — такої кількості авто в нас немає, проте жителі міста з різних мікрорайонів жалілися, що скоро автівки паркуватимуться у них у під’їздах. На що міський голова відповів, що в минулому році депутати міської ради розглядали дану проблему й ухвалили програму, відповідно до якої в місцях найбільшого скупчення машин (переважно — в центральній частині міста і поблизу об’єктів, що традиційно збирають біля себе автівки) будуть облаштовані автостоянки. На сьогодні влада займається пошуками інвесторів, оскільки за кошти з бюджету цю роботу виконати не є можливим.
ШПИТАЛЬ ПОКИ ЩО НАШ. А НА ВОСЬМУ ШКОЛУ — МІЛЬЙОН ЗАМІСТЬ ТРЬОХ
Поцікавилася громада й подальшою долею військового шпиталю, адже відомо, що свого часу активно ходили чутки про його закриття й передачу приміщення на інші потреби.
— Було діло, скажу відверто — хотіли забрати, — відповідав міський голова. — Але за інформацією, якою я володію сьогодні, цей медичний заклад залишився в нашому місті як медичний підрозділ гарнізону. Поки що зазіхань на цей об’єкт немає, але варто знати, що він не належить міській комунальній власності. Так само, як і банно-пральний комбінат, про продаж якого в комунальну власність міста я вже шість років безуспішно намагаюся домовитися. Але я вас запевняю — докладу всіх зусиль, щоб ці об’єкти нікому не перепали, — переконував громаду Микола Боровець.
Педколектив ЗОШ №8 запитав, чи продовжиться будівництво нового приміщення школи у 2009 році. Відповідь міського голови не була надто обнадійливою.
— В.М. Литвин під час візиту до Новограда-Волинського говорив, що на продовження будівництва школи буде виділено 3 мільйони гривень. Однак на сьогодні відомо, що дають лише 1 мільйон. Взагалі, капітальні видатки на 2009 рік перебувають під великим сумнівом. Більше наразі нічого не можу сказати. У цьому плані показовим стане березень — тоді можна буде говорити, на які потреби надійдуть кошти і в якому обсязі, — відповів міський голова.
— Чи буде, нарешті, встановлено міст через річку Случ у районі мікрорайону «Лубчиця», — прозвучало наступне питання.
— Такий міст коштує мільйони гривень. Придбати його ми не можемо. На жаль, ми не досягли домовленості з Міністерством оборони України про передачу нам важкого механізованого мосту. Зараз просимо цей міст бодай в оренду. Чи вдасться домовитися хоч на таких умовах, — час покаже, — пояснив мер. — На сьогодні розглянуто й затверджено проект іншого мосту — підвісного, через річку Смолка. Цей проект запропонували учні четвертої школи. Над ним і працюватимемо.
ТАРИФИ ПРИЙМАЮТЬ НЕЗАКОННО? МЕР ВІДПОВІДАЄ: ПРОЦЕДУРУ ДОТРИМАНО
Чимало питань стосувалося теми тарифів на комунальні послуги. Як відомо, на засіданні виконавчого комітету міської ради розглянули проект рішення про підвищення тарифу для населення на водопостачання та водовідведення. Якщо таке рішення ухвалять, то за кубометр води жителі міста платитимуть 5 гривень. На адресу Миколи Боровця прозвучали закиди, мовляв, при розгляді даного рішення не була дотримана стандартна процедура, що включає громадські слухання, обговорення. На що мер відповів: вимоги закону при ухваленні нового тарифу будуть дотримані, міська влада готова вислухати конкретні пропозиції від громади щодо того, як оптимізувати роботу того чи іншого комунального підприємства.
До речі, стосовно іншого, віднедавна вже комунального підприємства — Теплокомуненерго — теж виникли запитання. А саме — до нового статуту. Чи відповідає чинному законодавству пункт статуту, в якому підприємству надано право на комерційну діяльність? Микола Боровець відповів, що не бачить нічого поганого в тому, що будь-яке підприємство (в тому числі — комунальне) зароблятиме гроші. До того ж, мер знову наполягав, що в Новограді-Волинському — найнижчі тарифи на комунальні послуги в області, величина більшості з яких не відповідає собівартості. Тому, проводячи комерційну діяльність, підприємство частково компенсує фінансові втрати на тарифі. Проте, така відповідь задовольнила не всіх присутніх — до питання тарифів того вечора поверталися ще не раз.
Звичайно, не могли обійти й тему будівництва нового полігону для твердих побутових відходів. Громада цікавилася, коли його нарешті відкриють і чи відповідатиме новий полігон всім санітарним вимогам?
— Процес отримання нашим містом 2,6 мільйонів гривень з екологічного фонду на будівництво першої черги полігону — це окрема детективна історія, — пояснював міський голова. — На сьогодні, аби можна було відкрити полігон для прийому сміття, потрібно ще 600 тисяч гривень. Ці гроші ми розраховуємо виділити з міського бюджету. Запевняю вас — новий полігон неодноразово інспектували різні комісії, що підтвердили його відповідність необхідним вимогам. Як тільки ми завершимо роботи (можливо, до кінця першого кварталу), полігон одразу запрацює, — переконував громаду Микола Боровець.
Куди поділи гроші, зібрані на встановлення пам’ятника Божій матері? — цікавилися із залу далі.
— Там всього було близько трьох тисяч, з яких одну тисячу перерахував я. Всі кошти, що були зібрані на цю справу, повернуто тим людям, які їх здали, — відповів міський голова. — Чому ми відмовилися від ідеї встановили цей пам’ятник? Бо замість миру між різними релігійними конфесіями, ми отримали протиріччя, навіть війну. Задумували одне, а вийшло все навпаки. Тому довелося відмовитися.
НА ФУТБОЛЬНУ КОМАНДУ ГРОШЕЙ У БЮДЖЕТІ НЕМАЄ
Жителів мікрорайону «Болгарбуд» турбувало питання, чи планується в їхньому мікрорайоні спорудити спортивний майданчик зі штучним покриттям. Адже в центральній частині міста такі майданчики є, у «Морському», біля ДЮКФП — теж є, то чому «Болгарбуд» залишається обділеним?
Микола Боровець пояснив, що, коли приймали рішення, де будувати такі майданчики, взяли до уваги, що в колегіумі й поблизу нього є достатня спортивна база. Тому майданчик спорудили на «Авангарді». Втім, якщо буде можливість, то наступним мікрорайоном стане «Болгарбуд», — завіряв міський голова. А тоді поділився секретом — виявляється, що влада реально розглядає можливість спорудження в місті льодового манежу. Але, оскільки на це треба значні фінансові затрати, без інвестора не обійтися. Наразі вивчається можливість залучення такого інвестора.
У продовження теми спорту прозвучало питання від тренерів дитячо-юнацького клубу фізичної підготовки щодо того, чи дадуть в цьому році кошти федераціям на проведення масових спортивних заходів. Мер пообіцяв, що гроші дадуть, і відбудеться їх розподіл саме по федераціях. Адже минулорічний досвід показав, що такий підхід є правильним.
Чи продовжить міська влада фінансування футбольної команди «Звягель-750» у поточному році, — цікавилися місцеві футбольні вболівальники.
— Є бажання, проте здійснювати фінансування з бюджету — майже неможливо, — відповів міський голова. — Будемо зустрічатися з керівництвом клубу, з районною владою, будемо спільно радитися, як вийти із ситуації. Шукатимемо спонсорів. Адже буде прикро, якщо великий футбол, який відродився в місті в останні два роки, знову прийде в занепад. Намагатимемося цього не допустити.
Не обійшли питаннями й проблемну на сьогодні тему — міський комунальний ринок у «Зелених». На адресу Миколи Боровця надійшли аж шість записок: у трьох із них підприємці підтримували нинішнього директора комунального ринку, в решті — висловлювали йому недовіру й просили міського голову змінити керівництво ринку. Міський голова оголосив вердикт: через місяць, коли закінчиться діючий контракт у нинішнього директора ринку, мер призначить на його місце нового керівника.
ЗАКРИЙТЕ БАРИ. ТАМ «СПОЮЮТЬСЯ ЧОЛОВІКИ»!
Низка питань стосувалася роботи окремих нічних закладів громадського харчування — кафе й барів. Громада жалілася міському голові, що поблизу таких «точок» постійно лунає нецензурне слово, виникають бійки, «споюються чоловіки» і т.д. Микола Боровець не втратив нагоди зайвий раз нагадати, що міська влада свого часу ухвалила низку рішень щодо обмеження продажу алкогольних напоїв у нічний час, розглянула на виконкомі режим роботи деяких нічних магазинів і закладів громадського харчування, намагалася боротися з ігровими автоматами, в котрих теж окрема частина громади вбачає своїх ворогів. «Проте, закон, — каже міський голова, — сьогодні більше захищає права підприємців, аніж громаду і владу». Тому не так вже й просто вплинути на бізнес. Разом із тим Микола Боровець пообіцяв, що влада не залишить без уваги звернення щодо проблемних закладів, кожне з них розгляне і прийме рішення.
На тему медичного обслуговування, на диво, прозвучало не так вже й багато питань. Мова зайшла лише про недостатню, на думку жителів міста, кількість ліжко-місць у кардіологічному відділенні міськрайТМО. Через що, аби пройти курс лікування, хворим подекуди доводиться чекати своєї черги. Прокоментувати ситуацію Микола Боровець доручив головному лікарю. Василь Борис повідомив, що збільшити число ліжко-місць у кардіологічному відділенні наразі не можна, оскільки немає відповідних приміщень. Також головний лікар додав, що 40 ліжок, котрі є на сьогодні, — достатньо. І черга на лікування дійсно існує, але не цілий рік. Приміром, весною вільні ліжко-місця, як правило, є.
ТЕЧУТЬ ДАХИ. ПО ДОКУМЕНТАХ — РЕМОНТ ПРОВЕДЕНО
Жителі мікрорайону «Зелені» поставили запитання щодо того, коли відкриють амбулаторію сімейного лікаря для мешканців вулиць Рокоссовського, Тимошенка, Житомирської. Як варіант — запропонували частково використати приміщення водолікарні. Міський голова погодився, що в даному мікрорайоні такий медичний заклад потрібний, тому влада розгляне можливість його відкриття.
Чимало питань прозвучало від жителів колишніх військових містечок. Скаржилися на неякісно проведений ремонт дахів у їхніх багатоповерхових будинках (мікрорайони «Морське», «Зелені»). Така заява жителів здивувала Миколу Боровця, оскільки вже досить давно підписані акти виконаних робіт, в яких, зокрема, й самі жителі свого часу своїми підписами підтвердили — роботу зроблено. Втім, оскільки нарікання мають місце, мер доручив своїм підлеглим розібратися. Можливо, якщо факти неякісного ремонту будуть встановлені, доведеться подати в суд на підрядну організацію, що ремонтувала дахи.
— Коли нормально можна буде виїхати громадським транспортом у «години пік» із мікрорайону «Болгарбуд»? Існуючої інтенсивності руху автобусів маршрутів 4, 14 на сьогодні не достатньо, — скаржилися мешканці мікрорайону.
Заступник міського голови Сергій Колотов, якому це питання переадресував Микола Боровець, запевнив, що вже з березня вводиться додатковий маршрут 4к, що курсуватиме саме в «години пік». Таким чином проблему транспортного сполучення найбільш густозаселеного мікрорайону з центральною частиною міста буде розв’язано.
ПРО ТРЕТІЙ ТЕРМІН — АНІ ПАРИ З ВУСТ
Низка питань була із розряду «особистого характеру». Чи збирається Микола Боровець втретє балотуватися на міського голову? Відповідь, хоча й прозвучала емоційно, тим не менше — без конкретики:
— Я знаю, що окремих громадян дуже давно і дуже сильно турбує це питання, — роблячи особливі наголоси на словах «давно» і «сильно», відповідав мер. — Але я вас запевняю: від того, чи балотуватимуся я на наступний термін, жодним чином не залежатиме моє ставлення до роботи. Свій перший і останній день на цій посаді працював і працюватиму однаково, повністю віддаючись справі. А для всіх, хто претендує на посаду міського голови, скажу: починайте проявляти себе вже зараз, ніяких перепон вам не буде. А тоді громада дасть оцінку і обере достойного.
— Миколо Петровичу, яке, на вашу думку, ставлення до вас колективу — апарату міської ради?
— Яке відношення колективу? Не знаю. Я буваю різким, адже хочу багато, швидко й відзразу. Такий підхід не всім подобається, — пішов на відвертість Микола Боровець. — Проте, я ціную людей, котрі радять, проявляють ініціативу. Користуючись нагодою, хочу подякувати працівникам апарату виконкому за роботу, адже це — моя команда, я їх приймав на роботу. Ми разом радіємо успіхам і переживаємо невдачі. Зараз, враховуючи складний фінансовий стан, є пропозиція скоротити апарат на 12-14 працівників. Можливо, ті, кого звільнять, залишаться незадоволеними.
Загалом міському голові надійшло до півсотні питань. Традиційно для таких випадків Микола Боровець пообіцяв, що жодне звернення не залишить без уваги, відповідні служби розберуться в суті справи і по можливості вирішать проблему. Про що автори питань будуть повідомлені особисто або через місцеві ЗМІ.
Записав Олег БРЮХАНОВ
Фото Віктора ТИМОЩУКА