У черзі до ополонки: хрещенські купання стають справжнім дійством на березі Случі

У черзі до ополонки: хрещенські купання стають справжнім дійством на березі Случі

Дощовий грудень, «плюсовий» початок січня… Із наближенням до дати святкування Водохреща дедалі більше містян, котрі планували пірнути в ополонку, висловлювали сумнів. Мовляв, якщо не встановиться справжня зимова погода, то відмовляться від своїх намірів, оскільки за вологого повітря та по грязюці спускатися до води не вельми комфортно. Та ще й на здоров’ї може позначитися не в кращий бік.
Але за день до свята все стало на свої місця: і помірний морозець з’явився, і береги снігом присипало. Тож, не було жодних підстав порушувати традицію, відповідно до якої щороку все більше й більше виявляється охочих оновитися в цілющій купелі.
Зарядитися бадьорістю не лише на святковий день, а й на увесь рік допомогла святкова атмосфера на березі Случі. Її створили священнослужителі УПЦ КП разом із громадськими організаціями Новограда-Волинського (осередок братства ОУН-УПА, цивільний корпус «Азов», «Самооборона», СУВІ АТО, союз ветеранів АТО, «Дія»). В районі рятувальної станції було встановлено намет для переодягання й обігріву, громадські активісти й військові готували куліш, гарячий чай, бутерброди. Звучали народні й обрядові пісні. Музичною родзинкою став виступ військового оркестру 30-ї ОМБр. Місцеві силачі демонстрували вправи з гирями. А містяни цілими родинами й веселими компаніями приходили, щоб пірнути в крижану воду або ж повболівати за сміливих друзів.
Відзначимо й заходи безпеки. По всьому берегу (не лише в місці масових святкувань, бо ополонки були вирізані в декількох місцях) чергували поліцейські та працівники ДСНС.
Олег БРЮХАНОВ
Фото Сергія ЩУРУКА та з мережі Інтернет