У Парижі існує його музей. У Новограді — відкрили меморіальну дошку

У Парижі існує його музей. У Новограді — відкрили меморіальну дошку

«…Ніякі Денікіни, Юденичі нам не страшні, бо їхні програми застаріли. Нам, більшовикам, страшний лише один лідер — Петлюра, програма якого небезпечна для нас. І до того часу, доки житиме Петлюра, доти не закінчиться рух повстань проти нас, ми не можемо чекати спокою на Півдні. Тому Петлюру необхідно вбити…» — ці слова, за деякими свідченнями, належать Леніну — керівнику більшовицької Росії. Їх він виголосив на засіданні ЦК РКП(б) у 1922 році. На той час Симон Петлюра вже перебував у еміграції. Тривала боротьба за українську державність і незалежність протягом 1917-1920 років, на жаль, завершилася поразкою проукраїнських сил.
Трішки історії. У березні 1917 року розпочалася Українська національно-визвольна революція. Українці стали на захист своєї Батьківщини і створили свою армію УНР. У листопаді 1918 року їхню боротьбу проти окупантів очолив Симон Петлюра.
«Одним із центрів, де формувалися війська, був Новоград-Волинський. У березні-квітні 1919 року тут базувались українські сили для відсічі ворога. У Новограді-Волинському йшла концентрація військ, які вирушали на фронт під Коростень, Житомир та інші місця. Сюди для огляду збройних сил і становища тилу прибув і Петлюра. Він перебував у місті і в квітні 1920 року, коли українські і польські війська гнали більшовиків за Дніпро», — нагадує Національний корпус.
Тяжкою і нерівною була ця боротьба. У 1919 році російським комуністичним полчищам вдалося загарбати місто й вчинити криваву розправу над його населенням. Але новоград-волинці не скорилися окупантам. 7 липня 1919 року вони під проводом соратника Петлюри Дмитра Соколовського повстали і вигнали чужоземців геть. Ще одна спроба більшовиків поневолити місто у серпні 1919 року закінчилася черговим протистоянням. Розлючені окупанти відкрили по місту вогонь і спалили центральні вулиці. Тільки в кінці листопада 1920 року більшовикам вдалося втриматися у Новограді-Волинському. Та і після цього боротьба проти них не припинялася. На околицях і по селах діяли повстанські загони, створені при Петлюрі і Соколовському. Їхній рух тривав до 1924 року.
Десятиліттями радянська пропаганда очорняла діяльність українських патріотів. Однією з ключових постатей радянського «чорного списку» був і Симон Петлюра — український державний, військовий та політичний діяч, публіцист, літературний і театральний критик. Організатор українських збройних сил; член Генерального секретаріату Української Центральної Ради на посаді Генерального секретаря з військових справ (28 червня — 31 грудня 1917 р.); головний отаман військ Української Народної Республіки (УНР) (з листопада 1918 р.); голова Директорії УНР (9 травня 1919 р. — 10 листопада 1920 р.).
Наразі нинішні покоління стають свідками відновлення історичної справедливості.
25 січня у Новограді-Волинському на будівлі залізничного вокзалу відкрили меморіальну дошку Симону Петлюрі. В урочистостях із цієї нагоди взяли участь представники міської влади, громадських організацій, небайдужі городяни та гості міста.
«Симон Петлюра, як член Української Центральної Ради, генеральний секретар військових справ Української Народної Республіки, відіграв вирішальну роль у створенні української національної армії. В умовах одночасної війни з більшовиками і денікінцями він взяв на себе історичну відповідальність за долю Батьківщини й зробив усе можливе, щоб відстояти українську незалежність. Нашому народу та світовій громадськості десятиліттями нав’язували сфальсифіковані уявлення про його життя і боротьбу. Радянський тоталітарний режим доклав усіх зусиль, щоб очорнити людину, яка присвятила себе справі незалежності України, стояла біля витоків її державності. Нам і сьогодні потрібні його дух, відданість українській меті, твердість, цілеспрямованість, його досвід і мудра порада. Переконаний, що глибоке й об’єктивне вивчення діяльності Симона Петлюри, належне вшанування пам’яті цього великого українця є нашим патріотичним обов’язком як перед попередніми, так і перед наступними поколіннями», — зазначив у промові міський голова Віктор Весельський.
Також до учасників заходу звернулися голова Новоград-Волинської політичної партії «Національний корпус» Всеукраїнського братства ОУН-УПА імені Романа Шухевича-Тараса Чупринки Олександр Дюбо; кавалер ордену «Звягель», у минулому — вчитель історії Іван Тригуб; а від військовослужбовців — офіцер групи цивільно-військового співробітництва, молодший лейтенант Анна Ільїних.
Меморіальну дошку освятив настоятель Свято-Михайлівського собору, протоієрей Геннадій Пограничний.
Симон Петлюра був убитий 25 травня 1926 року в Парижі. Самуїл Шварцбард розстріляв Петлюру на розі вулиці Расін та бульвару Сен-Мішель. Була друга година дня. Отаман зупинився біля книгарні та роздивлявся книжки. Пересвідчившись, що перед ним саме Симон Петлюра, Шварцбард випустив у нього сім куль. Похований Петлюра на цвинтарі Монпарнас у Парижі. Деякі історичні джерела свідчать, що 40 польських генералів у день похорону Симона Петлюри стали на коліна в костьолі у Варшаві…
Олег БРЮХАНОВ
Фото Сергія ЩУРУКА