ГОЛОВНИЙ ЄВРОІНТЕГРАТОР УКРАЇНИ СТАВ ГОСТЕМ КОЛЕГІУМУ

ГОЛОВНИЙ ЄВРОІНТЕГРАТОР УКРАЇНИ СТАВ ГОСТЕМ КОЛЕГІУМУ

Головний євроінтегратор України — саме так, за словами Бориса Тарасюка, його називають українські й європейські політики — зробив зупинку в Новограді-Волинському, повертаючись із Брюсселя, де брав участь у черговому засіданні в рамках співробітництва України і Європейського Союзу. Із учнями міських шкіл — представниками шкільних євроклубів — Борис Тарасюк, депутат Верховної Ради України, голова комітету Верховної Ради з питань євроінтеграції, зустрівся в актовій залі колегіуму.
Ще у 2005 році у гімназії було створено перший шкільний євроклуб. Поступово такі організації утворилися у всіх міських загальноосвітніх навчальних закладах. Робота євроклубів, що включає реальні та віртуальні подорожі країнами Європи, обмін учнівськими й викладацькими делегаціями із навчальними закладами країн-сусідів, сприяє налагодженню дружніх стосунків новоград-волинських учнів із однолітками з країн Євросоюзу. А це — важливий крок на шляху до інтеграції України в європейське співтовариство.
Борис Тарасюк намагався бути відвертим із учнями. Згадав свої шкільні роки, що минули в новоград-волинській середній школі №1 (нинішній гімназії імені Лесі Українки). Навіть і гадки не мав, будучи школярем, розповідав Борис Іванович, що згодом стане дипломатом і представлятиме свою країну на міжнародному рівні, двічі очолюватиме Міністерство закордонних справ незалежної України.
Борис Іванович заохочував учнів до спілкування, запевнивши, що дасть відповіді на будь-які запитання. Характерно, що ледь не всі учнівські питання стосувалася політики — суперечок між Президентом і Прем’єром, причин, через які Україну не беруть у НАТО і ЄС, доцільності дострокових президентських виборів. Молодь демонструвала неабияку обізнаність у сфері української політики, спростовуючи стереотип, що нинішнє підростаюче покоління нічим, окрім розваг? не цікавиться.
Освоївшись і справившись із хвилюванням, що тиснуло на учнів на початку зустрічі, окремі старшокласники вдалися до дискусії, озвучивши те, що у всіх на вустах, але про що більшість із українських політиків відкрито говорити не люблять. А саме — що економічна криза в Україні досягла значно загрозливіших масштабів, аніж у країнах Європи, і виникла більшою мірою не внаслідок об’єктивних економічних чинників, а через постійні сварки між різними політичними силами й гілками влади. Пан Тарасюк, як і годиться дипломату, на всі питання й зауваження відповідав стримано, толерантно й дипломатично.
Щодо особистого життя, то Борис Іванович розповів, що за час роботи побував у всіх країнах Європейського Союзу, США, Канаді, більшості країн Латинської Америки, на близькому Сході. Загалом — десь у 67-68 країнах, так і не назвавши точної цифри, відповів Тарасюк. А ще повідав, що постійні відрядження зводять до мінімуму спілкування з дітьми й онуками. Тому сім’я Тарасюків відпустку традиційно проводить разом — на узбережжі Азовського моря, в Україні.
На завершення зустрічі Борису Тарасюку було вручено пам’ятні сувеніри. А також взято обіцянку стати почесним опікуном Асоціації шкільних євроклубів Новограда-Волинського.
Олег БРЮХАНОВ