ПЕРЕВАГИ ТА УМОВИ ПРИВАТИЗАЦІЇ ЖИТЛА

Інтерв’ю з начальником сектору з питань управління комунальною власністю управління житлово-комунального господарства та комунальної власності міської ради Любов’ю Кучерявенко про переваги та умови приватизації житла.
— Розкажіть нам, що означає термін «приватизація житла»?
— Відповідно до Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду» від 19 червня 1992 р. громадяни України мають право приватизувати квартири державного житлового фонду. Передача квартир у власність оформляється свідоцтвом про право власності на квартиру (будинок). Вищезазначеним законом встановлено два шляхи придбання у власність жилої площі наймачем: приватизація та викуп за ринковими цінами.
— Які переваги мають громадяни, які приватизували житло?
— Власник приватизованого житла на свій розсуд володіє, користується і розпоряджається ним. Він має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, що не суперечать закону, а саме: передавати його безоплатно (заповідати, дарувати) або за плату (продавати, міняти, закладати, здавати в оренду, укладати інші угоди, не заборонені законом) іншим особам.
— Чи можна відмовляти мешканцям квартир у приватизації?
— Органи приватизації не мають права відмовляти мешканцям квартир у приватизації житла, яке вони займають, за винятком випадків, коли об’єктами приватизації є: квартири-музеї; квартири розташовані на території закритих військових поселень, природних і біосферних заповідників, національних парків, ботанічних садів; кімнати в гуртожитках; квартири, які перебувають в аварійному стані; квартири, віднесені у встановленому порядку до числа службових, а також розташованих у зоні безумовного відселення, забрудненій внаслідок аварії на ЧАЕС.
— Чи правда, що приватизація закінчується?
— Житло державного житлового фонду може приватизуватися у період дії житлових чеків, або у будь-який час у разі викупу за гроші. Відповідно до постанови Верховної Ради України «Про продовження терміну використання житлових чеків для приватизації житлового фонду» безоплатна приватизація державного житлового фонду з використанням житлових чеків здійснюється тільки до 31 грудня 2008 р.
— Що буде після 31 грудня 2008 року?
— Житлові чеки є платіжними засобами при безоплатній приватизації. При закінченні останньої, можливо, почнеться процес продажу бажаючим державного житла за гроші.
— А якщо громадяни не встигнуть у визначені терміни приватизувати житло?
— За громадянами, які мають право на приватизацію займаного ними житла, що належить державному житловому фонду, але не виявили бажання його приватизувати або з різних причин не скористалися цим правом, зберігається чинний порядок користування житлом на умовах найму. Ці громадяни являються квартиронаймачами.
— Які документи необхідні та до кого звертатися, щоб скористатися правом на приватизацію?
— Для того, щоб скористатися правом на приватизацію житла, спочатку необхідно звертатись у домоуправління для підготовки та оформлення документів (заява, довідка про склад сім’ї), а тоді необхідно безпосередньо звернутись із зазначеними документами та технічним паспортом на квартиру у сектор з питань управління комунальною власністю управління житлово-комунального господарства та комунальної власності міської ради (вул.Шевченка, 16, каб. №34).