Хроніка 44/2021

Хроніка 44/2021

НА 10 РОКІВ БЕЗ ПРАВ — ЗА НЕТВЕРЕЗЕ ВОДІННЯ
Жителя Новограда-Волинського судом визнано винним у водінні автомобіля у стані сп’яніння та покарано адміністративним арештом і забороною керувати транспортними засобами упродовж 10 наступних років. Поліцейські тричі протягом літа фіксували нетверезе перебування 20-річного молодика за кермом.



У серпні працівники сектору реагування, патрулюючи вулиці міста, помітили автомобіль «Opel», водій якого порушив Правила дорожнього руху. Правоохоронці зупинили транспортний засіб для з’ясування обставин.
За кермом перебував 20-річний молодик з явними зовнішніми ознаками алкогольного сп’яніння. Хлопцеві запропонували пройти відповідне тестування, проте він відмовився. Також з’ясувалося, що цього ж водія поліцейські зупиняли за правопорушення у червні та липні і тоді він теж перебував у нетверезому стані.
Відносно керманича правоохоронці оформили адміністративні матеріали за ч.3 ст.130 (Керування транспортними засобами у стані сп’яніння…), ст.126 (Керування транспортним засобом особою, яка не має відповідних документів…) та ст.121 (Порушення водієм правил керування транспортним засобом…).
Днями суд, розглянувши вказані матеріали, ухвалив рішення про визнання молодика винним та визначив покарання у вигляді 15 діб адміністративного арешту з позбавленням права керувати транспортними засобами упродовж 10 наступних років.
Наразі хлопець перебуває в ізоляторі тимчасового тримання.

ТОРГУВАВ НА БАЗАРІ ЦИГАРКАМИ БЕЗ АКЦИЗУ

Дільничні офіцери поліції Новоград-Волинського райвідділу виявили незаконне зберігання та продаж тютюнових виробів без акцизних марок на одному з ринків міста. За цим фактом відкрито кримінальне провадження. Триває встановлення всіх обставин.
На території міста і району поліцейські проводять рейди, спрямовані на недопущення незаконного обігу алкогольних напоїв та тютюнових виробів, зокрема тих, на яких немає марок акцизного збору.
31 жовтня під час відпрацювання одного з місцевих ринків правоохоронці виявили жителя райцентру, який продавав тютюнові вироби без належних марок акцизу. За словами 54-річного чоловіка, ціна його товару складала 25 гривень за пачку.
Працівники слідчо-оперативної групи поліції задокументували всі обставини. У «підприємця» вилучили 1452 пачки цигарок, орієнтовною вартістю близько 36 тисяч гривень. У подальшому буде призначено їх експертне дослідження.
Розпочато кримінальне провадження за ч.1 ст.204 (Незаконне виготовлення, зберігання, збут або транспортування з метою збуту підакцизних товарів) ККУ. Відповідно до чинного законодавства, незаконне придбання, зберігання, збут чи транспортування з метою збуту незаконно виготовлених тютюнових виробів, тютюну, промислових замінників тютюну або інших підакцизних товарів карається штрафом від 5 до 10 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян із конфіскацією та знищенням незаконно виготовлених товарів.

УЗЯВ ЧУЖИЙ МОТОЦИКЛ «ПОКАТАТИСЯ»

Оперативники Новоград-Волинського районного відділу поліції викрили 20-річного хлопця у викраденні мотоцикла. Розпочато кримінальне провадження. Триває досудове розслідування.
1 листопада до поліцейських звернувся 32-річний житель Ярунської територіальної громади із заявою про те, що хтось викрав його мотоцикл «Мустанг».
На місце події для з’ясування обставин виїхали правоохоронці. Згодом встановили, що заявник залишив свій транспортний засіб поблизу одного з місцевих магазинів та пішов за продуктами, а коли повернуся — двоколісника не було.
Оперативники райвідділу запідозрили у вчиненні правопорушення 20-річного жителя с.Яруня. Хлопець свою провину визнав. Як з’ясувалося, чужий двоколісник молодик взяв «покататися».
Викрадене поліцейські вилучили та повернули власнику.
Розпочато кримінальне провадження за ч.1 ст.289 (Незаконне заволодіння транспортним засобом) ККУ. Відповідно до чинного законодавства, таке злодіяння карається обмеженням волі на строк від 3 до 5 років або позбавленням волі на той самий строк.
Олег БРЮХАНОВ, за матеріалами Новоград-Волинського районного відділу поліції




РЯТУВАЛЬНИКИ ЛІКВІДУВАЛИ ПОЖЕЖУ НА ТЕРИТОРІЇ ПРИВАТНОГО ДОМОВОЛОДІННЯ


\"Хроніка
30 жовтня, о 03:35, до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення про пожежу в цегляній господарчій будівлі у м.Новограді-Волинському.
По прибуттю бійців ДСНС до місця події з’ясувалося, що вогонь охопив дах по всій площі. Також існувала загроза поширення полум’я на прибудовані впритул два гаражі.
Керівник гасіння пожежі одразу викликав додаткові сили і засоби на підвіз води, а основні залучив на гасіння полум’я та захист будівель. Зусиллями двох відділень рятувальників вже о 03:45 пожежу вдалося локалізувати та о 04:55 — ліквідувати. Вогнем знищено покрівлю. Не допущено розповсюдження вогню на гаражі. Попередню причину пожежі встановлюють фахівці.
ГУДСНС України в Житомирській області


СОТНЮ ГЕКТАРІВ ЗЕМЛІ ВАРТІСТЮ МАЙЖЕ 200 МЛН ГРН КОЛЕДЖ НЕЗАКОННО ПЕРЕДАВ У КОРИСТУВАННЯ ТОВАРИСТВУ

Новоград-Волинською окружною прокуратурою заявлено позов про визнання недійсним договору щодо надання коледжем приватному товариству в користування понад 100 га землі та зобов’язання повернути її.
Наразі Господарським судом Житомирської області у справі відкрито провадження.
Йдеться про те, що технолого-економічний фаховий коледж, філія якого знаходиться в Новоград-Волинському районі, у квітні 2021 року уклав із товариством з обмеженою відповідальністю договір про спільний обробіток землі сільськогосподарського призначення площею 106 га, вартістю майже 200 млн грн.
Проте встановлено, що сільгоспугіддя передані неправомірно, оскільки земля, що перебуває у постійному користуванні навчального закладу, може використовуватися лише для ведення дослідних і навчальних цілей, а не для підприємницької діяльності.
З огляду на порушення вимог чинного законодавства та статутної діяльності державного навчального закладу, окружною прокуратурою вжито заходів представницького характеру до повернення земельної ділянки.
Новоград-Волинська окружна прокуратура


МАЙЖЕ НА 185 ТИС. ГРН ЗАНИЗИВ ЦІНУ ПІД ЧАС ПРОДАЖУ ДЕРЕВИНИ. КОЛИШНЬОГО ДИРЕКТОРА ДЕРЖПІДПРИЄМСТВА ПІДОЗРЮЮТЬ У РОЗТРАТІ МАЙНА

За процесуального керівництва Новоград-Волинської окружної прокуратури колишньому директору державного підприємства повідомлено про підозру в розтраті чужого майна шляхом зловживання своїм службовим становищем, вчиненій у великих розмірах (ч.4 ст.191 КК України).
Слідством установлено, що колишній директор Державного дослідного підприємства Інституту сільського господарства Західного Полісся Національної академії аграрних наук України протиправно збував необроблену деревину (хвойних порід) без проведення передбачених законом аукціонів за заниженими цінами.
Протягом року посадовець незаконно продав чотирьом товариствам та приватним підприємцям деревини за нижчими, ніж були встановлені на той час на біржі, цінами, чим завдав державним інтересам шкоди майже на 185 тис. грн.
Протиправну діяльність викрито окружною прокуратурою, спільно з Управлінням стратегічних розслідувань в області ДСР Нацполіції України.
Досудове розслідування, за процесуального керівництва прокуратури, проводить відділення поліції №1 Новоград-Волинського райвідділу поліції.
Відповідно до ст.62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчи-ненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
Новоград-Волинська окружна прокуратура