Люди з різних країн мають за честь підтримувати їх діяльність

Люди з різних країн мають за честь підтримувати їх діяльність

Місто швидко облетіла новина, що в приміщенні Червоного Хреста на вул.Ю.Ковальського, 1, працює БАНК ОДЯГУ. «Сюди можна принести речі і бути впевненими, що їх отримають ті, хто цього потребує, — закликала через соцмережі очільниця організації Наталія Бондарчук.
Червоний хрест — одна з найвідоміших гуманітарних організацій світу. Щороку допомагає понад 70 тисячам жертв надзвичайних ситуацій, стихійних лих. Сьогодні в світі існує 190 національних товариств ЧХ — від Афганістану до Зімбабве. Міжнародна організація тричі отримувала Нобелівську премію.
Ще цікавий факт — під час Першої Світової письменник Ернест Хемінгуей був добровольцем ЧХ, працював водієм «швидкої допомоги» на італійському фронті, поки не був поранений. Волонтерство мало великий вплив на романи письменника про війну.
«Звягель» вирішив поцікавитися в нової директорки міськрайонної організації ЧХ, чи підтримують містяни роботу товариства? Адже базується вона виключно на добровільних внесках.

— Пані Наталіє, Ви нещодавно очолили міськрайонне товариство ЧХ. Які у вас враження?
— Робота водночас складна та цікава. Завдяки підтримці влади, депутатського корпусу та громади міста і району, ми маємо змогу працювати та бути корисними для наших громадян.
— Чи відгукнулися містяни на заклик поділитися речами для банку одягу?
— Так, швидко відгукнулися і приносять речі. Жваво розповсюджується про це інформація. Речі мають бути в охайному стані. Їх можуть забрати собі пенсіонери, люди з інвалідністю, багатодітні сім’ї та одинокі люди. Наш графік роботи: понеділок, середа, п’ятниця: з 9-ї до 13-ї години.
Запрошуємо людей, які потребують допомоги, — не соромитися та звертатися.
— Чим ще займається ваша громадська організація?
— Надаємо допомогу органам державної влади у їх діяльності в гуманітарній сфері. Проводимо інформаційну роботу серед населення з профілактики соціально-небезпечних хвороб (туберкульозу, СНІДу), тепер — ще й щодо ковіду. Розповідаємо про вакцини, їх склад, запис на вакцинацію.
Матеріально підтримуємо малозабезпечених. Інвалідам допомагаємо засобами пересування та догляду.
У вересні цього року, за сприяння місцевої влади, видавали продуктові набори за програмою «Спалах коронавірусу». Набори отримали вразливі верстви населення, люди поважного віку «65+» — на загальну суму 16 тис. 720 грн.
— Пам’ятаю, як у різних установах була змога долучитися до благодійності ЧХ, придбавши спеціальні квитки. Нині є така можливість?
— Так, проводимо роботу з колективами підприємств для залучення коштів, які потім будуть використані для статутної діяльності організації. Благодійні квитки коштують 20 та 50 гривень, кожен квиток пронумерований та підлягає звітності. Бажаючі їх придбати можуть звернутися за телефоном: (093) 78-46-626.
— А міжнародне товариство через вашу організацію допомагає?
— Від чеського уряду в лютому 2021 року лікувальним закладам області надано допомогу у вигляді медичного обладнання для міськрай ТМО: монітор життєво-важливих показників, систему відсмоктування медичну, ларингоскоп.
— Можливо, трапляються особливі випадки у вашій роботі?
— Я мало працюю на цій посаді, але зрозуміла, що кожна людина приходить до нас зі своєю історією. Щоразу вона особлива, містить чийсь відчай та прохання про допомогу. І щоразу розумієш, що біда приходить зненацька.
Ось на минулому тижні до нас звернулася Наталія з Жеребилівки. У них згорів будинок, багатодітна мама та семеро дітей залишилися без домівки. Вразило те, наскільки рано довелося подорослішати 18-річній дівчині, яка напрочуд відповідально піклується про своїх молодших братиків та сестричок. Їхня родина дуже дружна, лихо їх тільки згуртувало. Наталя з вдячністю розповіла нам, що багато людей і влада дуже швидко відгукнулися. Від нашої організації були надані теплі ковдри та одяг, прийняли документи для надання фінансової допомоги.
— Фінансову допомогу надаєте з благодійних коштів. Це пожертви наших мешканців чи людей з інших регіонів?
— Пожертви наших містян. Кожній людині вдячні за підтримку малозабезпечених і вразливих категорій населення. Ми разом — єдина громада. Чудово, коли є зворотній зв’язок.
— На жаль, часто люди змушені шукати величезні суми на лікування. До вас із такими потребами часто звертаються? І якими сумами вдається допомагати?
— Так, звертаються часто. При наявності коштів надаємо допомогу, але, на превеликий жаль, ці суми не є значними.
— Тому що обсяг пожертв незначний?
— Вірно. Завжди маємо бажання допомогти, але не завжди маємо таку фінансову можливість.
— А хто з місцевих благодійників є прикладом?
— Зі слів попередниці Валентини Никифорівни Костянтинової (на посаді голови вона пропрацювала 23 роки), наші найбільш активні меценати — керівники та працівники таких підприємств, як ПП «Граніт», на чолі з Валентиною Степанівною Титяневич, Новоград-Волинський Держлісгосп (Степан Антонович Нусбаум), Світлана Іванівна Савчук та багато інших.
— З якими труднощами доводиться стикатися в роботі?
— Труднощі є в тому, що не завжди люди розуміють значення роботи нашого товариства. Попри те, що в Україні воно працює понад сто років.
ЧХ є міжнародною організацією і, дивлячись на закордонну практику, люди в різних країнах мають за честь підтримувати його діяльність.
Тож звертаємося до всіх керівників підприємств та небайдужих громадян зробити свій внесок на доброчинні програми товариства. Добро починається з кожного з нас.
Рахунок для перерахування коштів: ЄДРПОУ 02940173, р/р UA2738080500000000 26006203962.
МФО 380805, банк ЖОД «Райффайзенбанк АВАЛЬ», з поміткою «Благодійний внесок для статутної діяльності Новоград-Волинської міськрайонної організації Товариства Червоного Хреста України».

— На сторінці ЧХ України в соцмережах є інформація про гарячу лінію «Давай поговоримо», де надається психологічна допомога за номером: 0 800 331 800.
— Це лінія, що знаходиться в Києві. Надається підтримка військовослужбовцям та ветеранам АТО/ООС, працівникам медичних установ та соціальних служб. Також наші спеціалісти допомагають людям, які відчувають емоційне виснаження, що виникло через пандемію COVID-19 та надають відповіді щодо вакцинації. Лінія працює у робочі дні з 11-ї до 20-ї години. Дзвінки безкоштовні.
— Що ж, дякую за інформацію. Успіхів вашому колективу в благодійності!
— Дякуємо!
Юлія КЛИМЧУК