Хроніка 45/2021

Хроніка 45/2021

УПРОДОВЖ ТИЖНЯ ПОЛІЦЕЙСЬКІ РОЗШУКАЛИ ДЕВ’ЯТЬ ЗНИКЛИХ ДІТЕЙ
Суперечки з дорослими або однолітками, жага до пригод чи мандрів, необачність чи неуважність — причини, через які поліцейські розшукували зниклих дітей. У всіх випадках їх місце перебування встановлено. Ювенальні інспектори взяли родини під свій нагляд.
1 листопада, пізнього вечора, жителька Овруча повідомила, що її 11-річний племінник поїхав кататися на велосипеді декілька годин тому і не повернувся. Лише після півночі хлопця розшукали і з’ясували, що з ним нічого лихого не трапилося.
2 листопада 12-річний житомирянин не повернувся вчасно додому. Батьки з’ясували, що не було хлопця і на тренуванні кількома годинами раніше, тож звернулися за допомогою до поліцейських. Уже через годину правоохоронці розшукали юнака в місті.
5 листопада, близько 21:00, до поліції надійшло повідомлення про зникнення 12-річної дівчинки в Житомирі. А після першої ночі жителька обласного центру повідомила, що пішов у невідомому напрямку 17-річний вихованець будинку сімейного типу. Цієї ж доби їх обох знайшли та повернули додому.
15-річна жителька Коростеня 6 листопада пішла без дозволу дорослих на дискотеку і вимкнула телефон. Бабуся дівчини зателефонувала до поліції, не дочекавшись до ранку її повернення.
У Коростишеві 13-річна юнка блукала вулицями міста, не бажаючи повертатися додому після суперечки з рідними. Стурбовані батьки, не знайшовши дівчини самостійно, звернулися за допомогою до поліції.
В обох випадках поліцейським вдалося розшукати втікачок упродовж кількох годин. Дівчата повернулися додому. Однак питання порозуміння в родині залишаються.
З усіма сім’ями працюють ювенальні інспектори, роз’яснюючи дітям і дорослим наслідки подібної поведінки.
ПОЛІЦІЯ РОЗСЛІДУЄ ДТП ІЗ ТРАВМУВАННЯМ МОТОЦИКЛІСТА
Дорожньо-транспортна пригода сталася 7 листопада. Близько 15:10 до поліцейських надійшло повідомлення про те, що сталася ДТП по вул.Житомирській у м.Новограді-Волинському.
Попередньо встановлено, що 23-річний житель Києва, водій автомобіля «Volkswagen», здійснюючи маневр розвороту, не надав перевагу в русі 23-річному місцевому жителю, який керував мотоциклом «Loncin».
Унаслідок дорожньо-транспортної пригоди мотоцикліст отримав тілесні ушкодження та був госпіталізований до травматологічного відділення Новоград-Волинського міськрайТМО.
Слідчі райвідділу розпочали кримінальне провадження за ч.1 ст.286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами) Кримінального кодексу України.
ВИКРИЛИ ДВОХ ПАРУБКІВ У ВИКРАДЕННЯХ МОТОЦИКЛІВ
Щонайменше до двох викрадень чужих двоколісників причетні 17-річні жителі Звягеля. Покатавшись на скутері, хлопці розібрали його та заховали частинами. Всі деталі встановлюють у межах розслідувань.
У жовтні 27-річна жителька райцентру звернулася до поліції із повідомленням про крадіжку скутера вартістю близько 8 тисяч гривень. Ще за кілька днів із подібною заявою до відділу прийшов 52-річний звягельчанин. Чоловік розповів про втрату мотоцикла, придбаного за 20 тисяч гривень.
Оперативники карного розшуку встановили, що до викрадення обох транспортних засобів можуть бути причетні двоє 17-річних жителів Новограда-Волинського.
Поліцейські дізналися, що скутер хлопці, вдосталь накатавшись на ньому, розібрали на частини та розкидали по різних місцях: щось притопили, щось прикопали, а якісь деталі розбили, склали у мішок і викинули в хащі. За їх словами, таким чином намагалися приховати свою причетність до викрадення.
4 листопада поліцейські під час слідчих дій провели огляди місць, де знаходилися деталі скутера, та виявили їх.
Мотоцикл поліцейські теж знайшли (в іншого власника) і вилучили. Транспортний засіб, на який справжній господар має необхідні реєстраційні документи, повернули власнику.
Триває досудове розслідування за ст.289 (Незаконне заволодіння транспортним засобом) ККУ. Відповідно до чинного законодавства, незаконне заволодіння транспортним засобом карається обмеженням волі на строк від 3 до 5 років або позбавленням волі на той самий строк.
ПОЛІЦЕЙСЬКІ РОЗШУКАЛИ ВОДІЙКУ-ВТІКАЧКУ З МІСЦЯ ДТП
4 листопада, увечері, на одній із вулиць Новограда сталася дорожньо-транспортна пригода: автомобіль наїхав на чоловіка та поїхав геть. Випадковим свідком події став поліцейський, який вчасно звернув увагу на підозрілу ситуацію. Завдяки його пильності, вдалося швидко встановити водійку автомобіля-учасника ДТП. Триває розслідування.
4 листопада, близько 19:00, до поліції від медиків надійшло повідомлення про травмування в результаті дорожньої пригоди чоловіка. Постраждалого було доставлено до реанімаційного відділення місцевої лікарні.
З’ясувалося, що по вул.Коростенській автомобіль наїхав на чоловіка, який лежав на проїжджій частині дороги. Травмованим виявився 32-річний житель райцентру.
А от керманича автомобіля, що став учасником ДТП, поліцейські слідчо-оперативної групи встановили, завдяки пильності колеги. Оперативник карного розшуку Тарас Бакало випадково проїздив по цій же вулиці за декілька хвилин після ДТП і зупинився з’ясувати, що трапилося. Під час спілкування з перехожими він звернув увагу на припаркований на узбіччі автомобіль «Ford Focus», що стрімко помчав геть.
Поліцейський, не гаючи часу, вирушив за ним. У с.Наталівці оперативник наздогнав автомобіль. За його кермом перебувала 27-річна жителька Ємільчиного. Жінка заперечила свою причетність до ДТП.
Однак у ході роботи слідчо-оперативної групи на місці події, проведення інших першочергових заходів (опитування очевидців, перегляду записів камер відеоспостереження) з’ясувалося, що наїзд на чоловіка відбувся таки за участі автомобіля «Ford Focus».
Його водійку запросили до відділення поліції №1 (Ємільчине) для проведення подальших слідчих дій. Транспортний засіб вилучено, призначено його експертне дослідження.
Відкрито кримінальне провадження за ст.286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами) Кримінального кодексу України. Досудове розслідування триває.
ВИКРИЛИ П’ЯТЬОХ КРАДІЇВ
7 листопада до поліції звернулася жителька Барашівської громади з повідомленням про крадіжку з домоволодіння. На місці події працювали поліцейські слідчо-оперативної групи. Під час огляду обійстя 32-річної жінки з’ясувалося, що злодій потрапив до будинку, пошкодивши вікно, та викрав звідти продукти і мобільний телефон.
Дільничні офіцери поліції встановили причетність до крадіжки непрацюючого 50-річного місцевого жителя. Викрадений гаджет у нього вилучили.
Цього ж дня до відділення поліції №4 (Хорошів) звернувся 30-річний житель Пулинської громади із заявою про викрадення 2 тисяч доларів із його будинку. Оперативники встановили, що до правопорушення може бути причетний 47-річний односельчанин заявника. Поліцейські розшукують підозрюваного.
Ще кількох крадіїв викрили правоохоронці Житомирського РУП та Бердичівського районного відділу поліції.
Тривають досудові розслідування за ст.185 (Крадіжка) Кримінального Кодексу України. Санкція статті передбачає покарання: від штрафу — до 6 років ув’язнення.
ВОГНЕБОРЦІ ЛІКВІДУВАЛИ П’ЯТЬ ПОЖЕЖ У ПРИВАТНОМУ СЕКТОРІ
5 листопада фахівці ДСНС ліквідували загоряння даху приватного дерев’яного житлового будинку в селі Степанівці Новоград-Волинського району. Там, ймовірно, через коротке замикання електромережі вогонь встиг знищити 65 кв. м покрівлі.
У Ємільчиному Новоград-Волинського району рятувальники ліквідували загоряння дерев’яної господарської будівлі, що, певно, сталося через необережність під час паління. Вогнем знищено покрівлю.
Займання ще двох приватних осель ліквідували вогнеборці в селах Клочево та Малі Білокоровичі Коростенського району.
А також у приватному дерев’яному житловому будинку, що розташований на території Давидівського дачного масиву Іванівської територіальної громади Житомирського району. Попередня причина пожежі — порушення правил пожежної безпеки при влаштуванні пічного опалення.
Під час усіх пожеж загиблих та травмованих немає. Остаточні обставини надзвичайних подій встановлюють фахівці.
За матеріалами поліції та ГУДСНС України в Житомирській області підготував Олег БРЮХАНОВ