Нардеп Арсеній ПУШКАРЕНКО: «Не допустимо свавілля «Житомиргазу» — тарифи для населення не підвищаться»

Нардеп Арсеній ПУШКАРЕНКО: «Не допустимо свавілля «Житомиргазу» — тарифи для населення не підвищаться»

Команда партії «Слуга Народу» не допустить підвищення тарифів для населення, адже виступає категорично проти намагань АТ «Житомиргаз» нажитися на споживачах, необгрунтовано збільшивши тарифи.
Про це з трибуни парламенту заявив народний депутат, голова Житомирської обласної партійної організації «Слуга Народу» Арсеній Пушкаренко, коментуючи ініціативу АТ «Житомиргаз» про підняття тарифу на розподіл газу для населення.
«Намагання підняти тарифи виглядає як провокація з боку монополіста на фоні Меморандуму про непідвищення тарифів для населення, який був ініційований Президентом і підписаний більшістю голів громад, мерів під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад. Хочу завірити кожного українця: підвищення тарифів для населення не буде. Влада контролює ситуацію, ми не допустимо шабашу окремих монополістів і олігархів», — наголосив Арсеній Пушкаренко.
Він назвав таке рішення «Житомиргазу» намаганням дестабілізувати ситуацію в області та збурити людей.
Для того, щоб протидіяти намірам монополіста, народні депутати від Житомирщини оголосили у Верховній Раді України депутатський запит. Він адресований до РНБО, НКРЕКП, Антимонопольного комітету України та профільного комітету парламенту.
Під документом підписалися Арсеній Пушкаренко, Тетяна Грищенко, Богдан Кицак, Ігор Герасименко, Сергій Кузьміних та Дмитро Костюк (всі з фракції «Слуга Народу»).
«Вважаємо, що заяви АТ «Житомиргаз» про підняття тарифу носять спекулятивний характер, містять ознаки свідомої дестабілізації соціальної й економічної ситуації в Житомирській області та можуть нести загрозу державним інтересам України в цілому, що є неприпустимим», — йдеться у запиті.
Народні депутати вимагають провести перевірку діяльності монополіста, не допустити підвищення тарифів та дати правову оцінку діям підприємства. У разі необхідності — вжити найсуворіших заходів.
У свою чергу, на минулій сесії Житомирської обласної ради за ініціативи фракції «Слуга Народу» також було ухвалене аналогічне звернення з вимогами не допустити збільшення тарифів на розподіл природного газу.
«По-перше, ми хочемо перевірити економічну доцільність підняття тарифу на транспортування газу, по-друге, з’ясувати, кому вигідно політично розхитувати ситуацію і наводити безлад у нашій Житомирській області», — зазначила голова фракції «Слуга Народу» в Житомирській обласній раді Людмила Кицак.
Арсеній Пушкаренко пов’язує дії АТ «Житомиргаз» та інших компаній-монополістів із демонтажем олігархічної системи, який розпочала партія «Слуга Народу», ухваливши законопроєкт №5599 про деолігархізацію.
«Слуга Народу» виконала свою обіцянку та розпочала демонтаж олігархічної системи — через це ми отримуємо сильний спротив у залі парламенту, на всіх телеканалах. Закон, який ми прийняли, покликаний, щоб такі монополісти, як АТ «Житомиргаз» і їхні бенефіціари, які сьогодні сидять за кордоном, не намагалися дестабілізувати ситуацію та підвищити тарифи для наших громадян», — підсумував нардеп.
Нагадаємо, що під час Конгресу місцевих та регіональних влад, який відбувся в Києві у вересні під головуванням Президента України Володимира Зеленського, був підписаний Меморандум про непідвищення рівня тарифів. Згідно з документом, до кінця опалювального сезону тарифи на тепло та гарячу воду для населення не зростатимуть.
Відповідний документ підписали Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов, міністр енергетики Герман Галущенко, заступник керівника Офісу Президента Кирило Тимошенко, голова НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко. Від Конгресу документ підписали голова Палати місцевих влад, мер Львова Андрій Садовий, заступник голови Палати, мер Дніпра Борис Філатов, заступник голови Палати місцевих влад, мер Житомира Сергій Сухомлин та виконавчий директор Асоціації міст України, член президії Конгресу Олександр Слобожан.
При цьому Глава держави Володимир Зеленський зауважив, що спільно з представниками місцевої влади має бути напрацьований документ, розрахований щонайменше на три наступних роки, який передбачав би прогнозовану та лояльну тарифну політику для українських громадян.
Іван ЮР’ЄВ