Президент підписав ухвалений парламентом антиолігархічний закон, демонтаж олігархічної системи розпочався

Президент підписав ухвалений парламентом антиолігархічний закон, демонтаж олігархічної системи розпочався

Президент України Володимир Зеленський підписав, так званий, закон про деолігархізацію. Партія «Слуга Народу» виконала свою обіцянку — розпочався демонтаж олігархічної системи. Зокрема, документ забезпечує правові рамки для відокремлення великого бізнесу від політики та обмеження впливу олігархів на життя України.
За 30 років Незалежності в Україні сформувалася олігархічна система. Невелика кількість людей сконцентрувала у своїх руках політичні, фінансові, промислові та медійні ресурси. Завдяки цьому, певне коло осіб впливало, а інколи визначало державну політику в своїх фінансових інтересах. А у 2014 році олігарх навіть став Президентом України.
«Свого часу, коли у нашій державі формувався олігархат, відбувався звичайний дерибан. Тоді приближені до влади бізнесмени за безцінь розібрали всі привабливі активи та підприємства державної власності. Потім олігархи почали розширювати сферу свого впливу. Вони або самі приходили у владу, або делегували туди своїх менеджерів, водіїв, коханок», — зазначає народний депутат, голова Житомирської обласної партійної організації «Слуга Народу» Арсеній Пушкаренко.
Справа в тому, що олігархи не зацікавлені в успіху суспільства й держави в цілому. Їх цікавить тільки власна вигода за рахунок держави і народу. Вони концентрують потужні ресурси передусім для того, щоб заробити якомога більше грошей і сплатити якомога менше податків державі. Проблеми звичайних українців їх не цікавлять.
Корупція — це яскравий прояв впливу олігархів на державні справи. Підкуплені політики та чиновники створюють для бізнесу своїх покровителів сприятливі умови.
Недавній приклад свавілля олігархату — неприпустимі дії АТ «Житомиргаз». Підприємство, яке належить одному з олігархів-монополістів, заявило про намір підвищити тарифи на розподіл газу для населення. Такі наміри йдуть у розріз із державною політикою та інтересами громадян.
Вже зрозуміло, що без демонтажу олігархічної системи неможливо перемогти бідність в Україні, реально інтегрувати нашу державу в європейську та євроатлантичну спільноту.
Відтепер, завдяки закону про деолігархізацію, вперше за всю історію незалежної України, розпочалося реальне обмеження впливу олігархів на державу, повернення їх під владу закону та інтересів народу.
«В усіх успішних країнах Європи немає такої гілки влади, як олігархи. Держави там працюють в інтересах своїх громадян, а не купки найбагатших. Саме за такі зміни для України проголосували наші громадяни у 2019 році», — зазначив Президент України Володимир Зеленський.
Антиолігархічний закон забезпечує правові рамки для відокремлення великого бізнесу від політичної боротьби та для обмеження деструктивного впливу олігархічних інтересів на економічне та політичне життя України.
«Сила цього закону — в тому, що він дуже чіткий і дає юридичну визначеність тому, хто такі олігархи, та як держава повинна до них ставитися. Час вседозволеності для олігархів закінчився. Можливо, вони думали, що зможуть вічно впливати на політику, але ми це зупиняємо», — прокоментував ухвалення закону народний депутат України, голова Житомирської обласної організації політичної партії «Слуга Народу» Арсеній Пушкаренко.
Встановлюються чіткі критерії для визначення олігархів. Маєш активи більше 2,27 мільярдів гривень, контролюєш монопольно одну з галузей економіки, впливаєш на медіа та береш участь у політичному житті. Якщо є три з чотирьох цих критеріїв, — людина отримує статус олігарха.
«Політика олігархів-політиків або політиків-олігархів дуже проста: ресурси не для всіх, а тільки для них. Закон для всіх, та тільки не для них. Вони купують депутатів, які лобіюють їхні інтереси, правоохоронців, які це не помічають, і суддів, які це прощають. А свої медіа перетворюють на артилерію проти держави, проти конкурентів», — зазначив Президент.
Також встановлюються вимоги до прозорості контактів політичних діячів і посадових осіб з олігархами або їхніми представниками. Повідомляти про такі контакти зобов’язані всі посадові особи, від рішень яких залежать доля суспільства чи державні рішення. За приховування таких контактів — жорстка відповідальність.
Закон про олігархів не означає, що в Україні не буде великого бізнесу. Навпаки, такий капітал потрібен, адже він здатний впоратися з великими завданнями і проєктами, створювати робочі місця та дбати про розвиток територій, де розташовані його активи, сплачувати реальні податки. Проте великий капітал повинен діяти за справедливими правилами. Тим більше, закон дає великому бізнесу шість місяців для адаптації та відмови від практик старої олігархічної системи.
«Великий бізнес є в будь-якій демократичній державі. Але яким би великим не був бізнесмен, він має працювати за законом та нарівні з іншими економічними суб’єктами в ринкових умовах. Якщо хтось звик купувати політиків, щоб вони дозволяли обійти закон, то доведеться прощатися з такою звичкою навіть найбагатшим», — наголосив Президент.
Закон про боротьбу з олігархами — перший, але не останній. Надалі заплановані ініціативи щодо посилення антимонопольного законодавства, запровадження цивілізованого лобізму, удосконалення законодавства про політичні партії, нові антикорупційні ініціативи.
«Ми усвідомлюємо, що олігархічна система не здасться й далі буде ще більше чинити спротив, захищаючи звичний для себе спосіб життя безкарності та вседозволеності. Але ми в цій боротьбі перебуваємо на боці людей. Саме заради інтересів суспільства партія «Слуга Народу» розпочала демонтаж олігархічної системи. Час видалити цю ракову пухлину на тілі нашої держави», — підкреслив Арсеній Пушкаренко.
Іван ЮР’ЄВ