Озеленення вулиці Героїв Майдану не відповідає ДБН: бути чи не бути деревам?

Озеленення вулиці Героїв Майдану не відповідає ДБН: бути чи не бути деревам?

Капітальний ремонт дороги й тротуарів по вулиці Героїв Майдану — один із найпотужніших дорожніх інфраструктурних проєктів за останні роки в місті. У нього вкладено понад 50 млн грн із держбюджету. І хоча роботи завершуються із запізненням, водії й пішоходи вже встигли оцінити переваги нового асфальту й бруківки на тротуарах.
Поряд із цим ще влітку пішли під ніж усі дерева, що росли вздовж вулиці. Тепер вона, хоч і капітально відремонтована, але «лиса». І якщо восени чи взимку це не має надто вагомого значення, то в умовах літньої спеки містяни точно згадають про зелений затишок.
Як з’ясував «Звягель», на тротуарах по вул.Героїв Майдану лунок для дерев не передбачено проєктом. Тут має бути суцільна бруківка, бо нові державні будівельні норми вимагають, щоб лунки розміщувалися на відстані щонайменше 50 см від проїжджої частини (пов’язано з безпекою руху). А таку вимогу виконати майже неможливо, оскільки не скрізь дозволяє ширина тротуару. Тому, хоч і було обіцяно зберегти дерева, їх ще влітку зрізали, щоб підрядник зміг виконати роботи в межах проєкту й здати об’єкт в експлуатацію.
Втім, на достатньо широких відрізках тротуару дерева таки будуть, — стверджують у міській раді. Навесні наступного року планується частково розібрати бруківку й облаштувати лунки. Дерева підбиратимуть з урахуванням порад фахівців, аби коренева система не руйнувала дорогу й тротуар.
Кількість і якість озеленення вулиці Героїв Майдану залежатиме від фінансової спроможності бюджету громади на той момент. Адже зараз дедалі частіше говорять, що органи центральної влади, хоч і задекларували компенсацію з держбюджету для відшкодування тарифів на тепло, реальними грошима ділитися не поспішають. Цілком ймовірно, що місцеві бюджети «полиняють» на десятки мільйонів, якщо держава не дотримається обіцянки. І тоді вже буде не до дерев…
Олег БРЮХАНОВ
Фото автора