В’їзний «пеньок» замість знака: ставити «Новоград-Волинський» чи почекати на «Звягель»?

В’їзний «пеньок» замість знака: ставити «Новоград-Волинський» чи почекати на «Звягель»?

Туристична привабливість Новограда-Волинського починається із в’їзного знака. Точніше, з того «пенька», який від нього залишився. Існуючої назви міста на бетонному постаменті вже понад два роки немає, натомість хтось дбайливою рукою вивів чорною фарбою назву історичну — «Звягель».
Риторичне питання про враження, яке справляє ця картина на потенційних туристів, котрі звернули з траси «Київ — Чоп», чи можливих інвесторів, які їдуть у Новоград домовлятися про угоди…

Можна було б не акцентувати на цьому таку увагу (мовляв, і так клопотів удосталь — здорожчання енергоносіїв, карантин), але ж ситуація зі знаком у заморожено-невирішеному стані — вже третій рік. І, схоже, ще не скоро руки органів місцевого самоврядування дійдуть до її дієвого вирішення.
Як розповів «Звягелю» заступник міського голови з питань житлово-комунального господарства Віталій Якубов, у міській раді над цим працюють, але в’їзний знак з боку Рівного буде встановлено точно не в цьому році.
Є затверджений ескіз, обрано нове місце розташування — ближче до з’їзду з міжнародної траси, у «трикутнику» між дорогами (ліворуч від з’їзду, якщо рухатися з Рівного). Втім, це — не міська територія, вона належить Службі автомобільних доріг, куди направили лист, щоб отримати погодження.
Паралельно з місцем розташування вирішується питання щодо проєктно-кошторисної документації. Як це дивно не звучить, але досі остаточних (чи хоча б приблизних) розрахунків вартості в’їзного знака в міській раді не назвали.
— У цьому році ми вже в будь-якому разі не встигнемо провести закупівлі. Тим більше, що кошти, передбачені на це, перерозподілили на оплату енергоносіїв. Чи зможемо встановити в’їзний знак у наступному році? Залежатиме від наявності коштів. А загалом правильніше було б дочекатися, чим завершиться ініціатива з поверненням Новограду історичної назви Звягель. Адже може так статися, що ми встановимо знак із існуючою назвою, витратимо бюджетні гроші, а через рік-два доведеться знак змінювати, — пояснив Віталій Якубов.
Олег БРЮХАНОВ