Фінансувати, реорганізувати чи закрити? Хто «гострить зуби» на комунальну стоматологію?

Фінансувати, реорганізувати чи закрити? Хто «гострить зуби» на комунальну стоматологію?

Органи місцевого самоврядування Новоград-Волинської громади взялися за економію бюджетних коштів. Насамперед, це продиктовано здорожчанням енергоносіїв та необхідністю проіндексувати в бік зростання зарплати бюджетників, оскільки в Україні підвищується мінімальна зарплата. Це — так звані, захищені статті видатків, і на них, як не крути, кошти потрібно передбачати і знаходити.

Очевидно, що коли на щось кошти є, то на інше — немає. Або, якщо кудись — додають, то звідкись — забирають. Однією з установ, звідки планують «забрати» або «не дати», стало комунальне некомерційне підприємство «МіськрайСМО». Іншими словами — комунальна стоматологічна поліклініка, розташована по вулиці Шевченка.

\"Фінансувати,

18 листопада розпорядженням міського голови утворено робочу групу, яка займається питанням подальшої діяльності комунальної стоматології. Це розпорядження, як підкреслила під час наради заступник міського голови Наталія Борис, зумовлене необхідністю ефективнішого використання бюджетних коштів. До складу робочої групи увійшли представники виконавчого комітету міської ради, керівниця стоматології та депутати міської ради (голови фракцій).

Щоправда, на перше засідання робочої групи багато хто з її складу не з’явився. Ті ж, хто взяв участь у засіданні, рішуче налаштовані урізати з нового року фінансування закладу, а в ідеалі — взагалі на нього не витрачатися. Мовляв, у Новограді діє 24 приватних стоматологічних клініки (чи кабінети), тож без медичної допомоги містяни й жителі району не залишаться. Інше питання: яка при цьому вартість і спектр послуг?

Директор КНП «МіськрайСМО» Тетяна Кардаш наголосила, що комунальна стоматологія — єдине підприємство в Новоград-Волинському районі, яке надає ургентну стоматологічну допомогу цілодобово, виїзну допомогу інвалідам, стоматологічні послуги з протезування пільгових категорій населення. Відпрацьовані алгоритми дій для транспортування хворих із гнійно-запальними процесами до Житомирського обласного СМО, при онкопатології — направлення до ЖООЦ.

Хтось може стверджувати, що всі види послуг можна отримати й у приватних клініках, проте, як свідчить практика, приватники не завжди беруться за справді важку роботу (особливо, пов’язану з гнійними процесами), бо є ризики ускладнень, що можуть призвести навіть до летальних випадків.

Тетяна Кардаш зауважила, що з 1 січня 2020 року на підприємстві була проведена оптимізація: з 99 штатних одиниць залишено 51,5; прогнозована оптимізація з 1 січня 2022 року — 42,25 штатних одиниць. Керівниця вважає, що такий штат наразі є оптимальним, що дозволяє забезпечити населення (особливо — соціально-вразливі категорії) своєчасною стоматологічною допомогою. У цьому році на заробітну плату з міського бюджету працівникам КНП «МіськрайСМО» дотовано 1,6 млн грн (із нарахуваннями); на комунальні послуги — 127 тис. грн; на придбання медикаментів — 312 тис. грн; на пільгове зубопротезування —400 тис. грн.

Ліцензоване відповідним типом ліцензії підприємство уклало договір із НСЗУ, фінансова частина якого покриває третину витрат закладу, а запроваджені платні послуги створили можливість поступово оновлювати матеріально-технічну базу. За 9 місяців 2021 року КНП «МіськрайСМО» загалом надало стоматологічних послуг 29507 особам, із них — 6898 дітей.

Відповідно до озвученої Тетяною Кардаш пропозиції перед членами робочої групи (за умови подальшої співпраці з НСЗУ та надання на такому ж рівні платних послуг), для роботи закладу в наступному році потрібна дотація з міського бюджету в розмірі близько мільйона гривень. Є й інший варіант: реорганізувати КНП «МіськрайСМО» у структурний підрозділ «МіськрайТМО» зі скороченням не лікарських посад, проте зі збереженням посад медичного персоналу.

Втім, робоча група не поспішає ухвалювати рішення. Як зауважила секретар міської ради Оксана Гвозденко, спочатку треба вивчити досвід інших міст, подібних до Новограда — як вони вирішили питання з роботою комунальних стоматологій. Як з’ясувалося, є різні варіанти: оптимізація закладу до тих пір, доки той перейде на повний госпрозрахунок, закриття закладу як такого з уведенням мінімальної кількості ставок стоматологів при лікарнях (для надання ургентної допомоги) і, навіть, збереження комунальних підприємств із дотуванням із міських бюджетів.

У Новограді, судячи з реплік депутатів міської ради (членів робочої групи), обиратимуть серед двох варіантів: переведення комунальної стоматології на госпрозрахунок (кого там ще доведеться поскорочувати для цього — то проблеми директора закладу) або ж створення стоматологічного кабінету при «МіськрайТМО».

Дотувати з бюджету комунальну стоматологію, схоже, не збираються. Адже, по-перше, є багато інших соціальних зобов’язань (наприклад, пільгові перевезення на 4-5 млн грн). По-друге, доцільність (громада вимагає!) капітальних видатків на будівництво й благоустрій. По-третє, необхідність бюджетної економії (найкраще, як виявляється, це робити на зубах соціально незахищених категорій співгромадян). І нарешті — необхідність… наповнення бюджету громади. А один із найкращих способів його наповнення — це здача в оренду (чи продаж) майна комунальної власності. Особливо, якщо це майно знаходиться на центральній вулиці та має велику площу.

До речі, такі ж ініціативи з боку органів місцевого самоврядування направлені й на об’єкт навпроти стоматології — центральну міськрайонну аптеку №217. Так що не дивуйтеся, якщо невдовзі на місці комунальних установ, що наділені унікальним спектром медичних послуг, з’явиться спочатку слово «оренда», а тоді — секонди, ковбаски чи маркети з усіляким мотлохом…

Олег БРЮХАНОВ