Хроніка 47/2021

Хроніка 47/2021

Поліцейські припинили злочинну діяльність наркоділків

Група жителів області виготовляла синтетичні психотропні речовини та наркотичні засоби й налагодила їх збут гуртовими та роздрібними партіями в межах регіону. Їх злочинну діяльність викрили та припинили детективи Слідчого управління ГУНП та оперативники УСБУ в області. Обох наркоділків затримано. Триває досудове розслідування.

До складу угрупування входили жителі міста Коростишева та обласного центру, віком від 30 до 38 років. Чоловіки розробили нелегальну схему обігу заборонених речовин, облаштували за місцем мешкання лабораторію для виготовлення синтетичного психотропу та наркотичних засобів. Для їх виготовлення останні замовляли прекурсори, які отримували через поштові відділення, а в подальшому здійснювали збут готових речовин гуртом та вроздріб.

Детективи Житомирської поліції розпочали кримінальне провадження за ч. 2 ст. 307 (Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів), ч. 2 ст. 311 (Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання прекурсорів) Кримінального кодексу України. У межах досудового розслідування правоохоронці задокументували протиправну діяльність наркоділків.

Днями поліцейські провели санкціоновані обшуки за місцями проживання фігурантів. У ході слідчих дій виявили та вилучили амфетамін, прекурсори, спеціальне обладнання, електронні ваги, «чорнові» записи, гроші, банківські картки, мобільні телефони та інші докази протиправної діяльності.

Двох причетних до наркобізнесу чоловіків затримано в порядку ст. 208 (Затримання уповноваженою службовою особою) КПК України. Слідчі оголосили їм про підозру. Правоохоронці подали клопотання до суду про тримання обох під вартою.

Досудове розслідування триває під процесуальним керівництвом Житомирської обласної прокуратури. Чоловікам може загрожувати позбавлення волі на строк до 10 років із конфіскацією майна.

Правоохоронці виявили наркотики у двох жителів Новограда

Поліцейські, працюючи з громадянами, отримали інформацію про те, що жителька м. Новограда-Волинського може зберігати наркотичні речовини. За місцем її проживання правоохоронці провели санкціонований обшук.

Працівники місцевого райвідділу поліції під процесуальним керівництвом Новоград-Волинської окружної прокуратури вилучили в будинку 40-річної жінки понад десяток шприців, заповнених, ймовірно, метадоном, та скляну ємкість із залишками порошкоподібної речовини. Жінку раніше вже притягували до кримінальної відповідальності за зберігання наркотичних речовин.

Увечері, патрулюючи вулиці міста, поліцейські зупинили підозрілого чоловіка. Під час проведення поверхневої перевірки вони виявили в нього медичний шприц, заповнений рідиною. Попередньо, 40-річний звягельчанин зберігав при собі наркотичний засіб метадон. Чоловіка раніше притягували до кримінальної відповідальності за зберігання та розповсюдження наркотичних речовин.

Усе вилучене направлено на дослідження до обласного Науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС. За обома фактами слідчі поліції розпочали кримінальні провадження.

Поблизу Наталівки в ДТП загинув велосипедист

Дорожньо-транспортна пригода сталася 17 листопада, близько 05:50, на автодорозі «Київ-Чоп», поблизу с. Наталівки Новоград-Волинського району. Внаслідок ДТП загинув 44-річний велосипедист.

На місце автопригоди виїхали працівники слідчо-оперативної групи для з’ясування всіх обставин.

Попередньо, водій автомобіля «Мерседес», 55-річний житель Рівного, на автодорозі «Київ-Чоп», поблизу с. Наталівки, рухаючись у напрямку Житомира, здійснив зіткнення із велосипедистом, який рухався в зустрічному напрямку.

Велосипедист загинув на місці пригоди. Розпочато кримінальне провадження за ч. 2 ст. 286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами) Кримінального кодексу України. Досудове розслідування триває.

Викрили фальсифікаторів COVID-сертифікатів

Кіберполіцейські Житомирщини, спільно з оперативниками Управління стратегічних розслідувань в області та дізнавачами Житомирського РУП, викрили протиправну діяльність групи осіб із виготовлення та продажу підробних сертифікатів про вакцинацію. За процесуального керівництва окружної прокуратури проведено низку обшуків. Слідчі дії тривають.

\"Хроніка

Встановлено, що члени групи оцінювали свої послуги, в залежності від призначення документу: вартість фейкового ПЛР-тесту становила 600 гривень, а підробленого міжнародного свідоцтва про вакцинацію — 2700 гривень. При цьому використовувалися реквізити ліцензованих лікарів та медичних закладів України, що дозволяло замовникам безперешкодно перетинати державний кордон.

Поліцейські з’ясували, що діяли фальсифікатори безконтактно: через мережу Інтернет пропонували свої послуги, а готові сертифікати надсилали поштою в різні регіони держави. Оплата відбувалася безготівково через електронні банківські системи. У правоохоронців є підстави вважати, що до злочинної схеми причетні щонайменше двоє людей.

Правоохоронці провели низку обшуків, у тому числі — в Житомирі та в медичному закладі за межами регіону. Вилучено флеш-носії, сертифікати про вакцинації, зразки печаток та підписів, мобільні телефони та комп’ютерну техніку. Планується проведення відповідних експертних досліджень цих речей та встановлення замовників підроблених документів.

Попередня кваліфікація події — ст. 358 (Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає відповідальність: від штрафу — до 2-річного обмеження волі.

Голова Нацполіції перевірив готовність правоохоронців до посилення заходів безпеки на кордоні з Білоруссю

Голова Нацполіції Ігор Клименко провів у Овручі координаційну нараду з керівниками правоохоронних органів області щодо ситуації поблизу державного кордону України з Білоруссю. Попередження можливих ускладнень та відповідне реагування на події — першочергові завдання, озвучені під час зустрічі.

Участь у нараді взяли керівники обласних підрозділів поліції, УДСНС, військової частини 3047 Нацгвардії, регіонального прикордонного загону, голова Житомирської ОДА та керівники місцевих органів самоврядування.

\"Хроніка

«Наша спільна мета — забезпечити безпеку людей та визначити максимально ефективні дії для попередження нелегальної міграції. Злагоджена взаємодія між правоохоронними органами і повна комунікація з місцевими жителями допоможуть нам у цьому», — сказав Ігор Клименко.

Т.в.о. начальника ГУНП Вадим Жмурко доповів про проведену роботу із залучення додаткових сил поліції для забезпечення безпеки і правопорядку, а також створені спільні патрулі з прикордонниками.

Керівник 9-го прикордонного загону імені Січових Стрільців Антон Квятковський та командир в/ч 3047 Нацгвардії Олексій Мельник запевнили про готовність своїх підрозділів виконувати завдання з охорони державного кордону.

Окремо голова Нацполіції акцентував на необхідності дотримання прав і свобод громадян під час вказаних заходів.

У ДТП на Пулинщині загинув водій гужової повозки

Дорожньо-транспортна пригода сталася 18 листопада, близько 18:00, на 192-му км автодороги «Київ-Чоп», поблизу с. Андріївки Курненської територіальної громади.

Водій автофургона IVECO, 51-річний житомирянин, здійснив зіткнення з гужовою повозкою, що рухалася в попутному напрямку. В результаті ДТП водій воза, 37-річний місцевий житель, від отриманих травм загинув на місці події.

Триває встановлення всіх причин та обставин ДТП.

Поліцейські нагадують: водіям гужового транспорту необхідно пам’ятати, що віз повинен бути обладнаний світлоповертачами. Для руху в темну пору доби та в умовах недостатньої видимості на гужовому транспорті необхідно увімкнути ліхтарі: спереду — білого кольору, ззаду — червоного, що встановлюються з лівого боку воза.

Рятувальники звільнили палець 14-річного підлітка

19 листопада, о 02:15, за номером екстреної служби «101» від чергового лікаря травмпункту Житомирської обласної дитячої лікарні надійшло повідомлення про те, що необхідна допомога у зніманні металевого підшипника з пальця юнака. На місце події виїхали фахівці аварійно-рятувального загону спеціального призначення Головного управління ДСНС у Житомирській області.

З’ясувалося, що граючись, чотирнадцятирічний підліток надів на підмізинний палець лівої руки обойму підшипника. Самотужки зняти він його не зміг, не зарадила нічим і мати. Методи лікарів, до яких звернулася жінка, також не спрацювали. Палець хлопця посинів та набряк.

Рятувальники обережно розрізали обойму підшипника болгаркою, при цьому для охолодження вони поливали палець і підшипник водою. Після чого лікарі продовжили надавати необхідну допомогу підлітку.

У Новограді дерево впало на два автомобілі

Упродовж доби, 20 листопада, рятувальники 7 разів виїжджали для прибирання повалених вітром дерев.

Переважно дерева попадали на дороги, створюючи затори на проїжджій частині.

У Новограді-Волинському аварійне дерево впало одразу на два автомобілі, власники яких виїхали відпочити на природі. Внаслідок пригоди ніхто не постраждав.

Загалом бійці ДСНС прибрали 12 дерев, які впали через погіршення погодних умов.

Викрадені речі далеко не доніс

Зранку 21 листопада до поліції звернувся 43-річний житель Новограда-Волинського із повідомленням про зникнення майна з його гаража, розташованого в місцевому кооперативі.

Попередньо, правопорушник потрапив до приміщення, підібравши ключ до замка. Зсередини зникли два велосипеди та деякі речі в сумках. Сума завданих збитків склала близько 7 тисяч гривень.

Поліцейські розпочали першочергові заходи для встановлення особи, причетної до крадіжки. За декілька годин оперативники карного розшуку помітили на одній із вулиць міста чоловіка з речами, схожими за описом на викрадені. 36-річний житель райцентру визнав, що майно йому не належить.

Як з’ясувалося, саме це майно було викрадене з гаража містянина, тож поліцейські все вилучили. Триває з’ясування всіх обставин події.

За матеріалами поліції та ДСНС підготував Олег БРЮХАНОВ