1 грудня — Всесвітній день солідарності з ВІЛ-інфікованими

1 грудня — Всесвітній день солідарності з ВІЛ-інфікованими

Часто можна почути про небезпечне захворювання ВІЛ/СНІД, задля попередження якого по всьому світу витрачаються колосальні кошти, але ВІЛ-інфекція продовжує забирати життя мільйонів людей.

У період з 1995 року по 01.10.2021 рік у Новограді-Волинському та районі зареєстровано 794 ВІЛ-інфікованих (місто — 557 чол., село — 237 чол.). У 286 хворих із цього числа діагностовано СНІД.

Під наглядом у КНП «Новоград-Волинське міськрай ТМО» знаходиться 312 осіб (мешканців міста — 205, мешканців села — 107). Померло від СНІДу 135 хворих.

Вірус імунодефіциту людини (ВІЛ) — це вірус, який при потраплянні в організм людини починає руйнувати імунну систему, що відповідає за захист організму від хвороб. Цей процес непомітний.

Людина, яка живе з ВІЛ, може виглядати та почуват-ися добре протягом багатьох років і навіть не знати, що вона інфікована. Потім імунна система слабне, і людина стає вразливою до хвороб, багато з яких зазвичай можна уникнути.

Діагноз СНІД (синдром набутого імунодефіциту) зазвичай ставлять через кілька років після зараження ВІЛ, коли в людини розвивається одне або кілька серйозних захворювань.

Таким чином, ВІЛ і СНІД — не одне й теж саме. ВІЛ — це вірус, який пригнічує імунну систему, а СНІД — це комплекс захворювань, що виникають у людини на фоні низького імунітету.

\"1

ШІСТЬ ПРИЧИН ПРОЙТИ ТЕСТУВАННЯ на ВІЛ:

— отримання результатів тесту допоможе уникнути важких почуттів невизначеності;

— дасть упевненість у тому, що ви не передасте ВІЛ тим, кого любите;

— коли збираєтеся стати матір’ю, то будете спокійні за свою дитину, оскільки передача вірусу від матері до дитини може бути суттєво знижена (до менш, ніж 1%), якщо вагітна жінка приймає антиретровірусні препарати;

— тестування на ВІЛ не займає багато часу. Проводиться анонімно, конфіденційно та безкоштовно;

— ВІЛ-інфекція в організмі людини без належного лікування призводить до серйозних наслідків для здоров’я;

— рання діагностика і своєчасне лікування антиретровірусними препаратами дозволяють зберегти здоров’я.

За умови прийому антиретровірусної терапії відновлюється імунна система і покращується самопочуття. Можна жити повноцінним життям, створити сім’ю, народжувати здорових дітей, навчатися, мати цікаву роботу, будувати плани та реалізовувати їх.

Знати — означає упередити

ВІЛ передається трьома чітко визначеними шляхами: статевим шляхом, через кров, від матері до дитини. Решта шляхів, про які ви можете почути — лише домисли.

При незахищеному статевому контакті, якщо один із партнерів є носієм. Тому необхідно захищатися і правильно користуватися чоловічими та жіночими презервативами.

Через кров: переливання зараженої крові, використання брудних шприців під час прийому наркотиків, брудні голки, пірсинг, татуювання, використання забрудненого, зараженого кров’ю леза. Достатньо вимити в гарячій воді руки або об’єкти, на які потрапила кров.

Від ВІЛ-позитивної матері до дитини під час вагітності, пологів або годування груддю. Якщо ВІЛ-позитивна матір вирішить народити дитину, лікар зможе надати інформацію про те, яке лікування існує на сьогоднішній день, що знижує ризик зараження дитини.

ВІЛ не передається:

— при рукостисканні або обіймах;

— через піт чи сльози;

— при кашлі та чханні;

— при використанні загальної посуду чи постільної білизни;

— при спільному використанні ванни і унітазу;

— при колективних видах спорту;

— при перебуванні в одному приміщенні;

— у громадському транспорті;

— від тварин чи при укусах комах;

— ри поцілунку / через слину, так як концентрації вірусу в слині недостатньо для інфікування. За всю історію вивчення ВІЛ / СНІД не було зафіксовано жодного випадку зараження цим способом.

Сьогодні лікування, на жаль, не може привести до одужання, проте може повернути до нормального ритму життя, оскільки лікування попереджає розмноження вірусу, зменшує ризик передачі іншим людям, призупиняє руйнування імунної системи та розвиток хвороби завдяки антиретровірусній терапії.

Основним методом діагностики ВІЛ-інфекції є імуноферментний аналіз (ІФА). Такий тест можна пройти в кабінеті інфекційних захворювань, корпус №6 (корпус протитуберкульозного відділення) КНП «Новоград-Волинське міськрайТМО». Тел. для довдок: 3-50-83. Обстеження на ВІЛ є безкоштовним, добровільним, анонімним і конфіденційним.

І. Дідик, лікар-інфекціоніст КНП «Новоград-Волинське міськрайТМО»