Хроніка 48/2021

Хроніка 48/2021

Знову виявили автомобіль  із необлікованою деревиною


25 листопада у Новоград-Волинському районі поліцейські зупинили автомобіль марки «ЗіЛ», який перевозив лісоматеріали без належних супровідних документів. Транспортний засіб і деревина вилучені. Тривають відповідні перевірки.

Близько 14:50 поліцейські у с. Виробах зупинили транспортний засіб для перевірки. У напівпричепі виявили 6 кубометрів дубових колод. За кермом перебував 24-річний водій, житель с. Кам’яного Майдану. Документів, які б підтверджували законність деревини, він не надав.

Автомобіль із деревиною поліцейські вилучили. За цим фактом розпочато кримінальне провадження за ч. 1 ст. 246 КК України. Таке правопорушення карається штрафом — від 1000 до 1500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до 6 місяців, або обмеженням волі на строк до 3 років, або позбавленням волі на той самий строк.

За збут психотропів та наркотичних засобів — до 12 років позбавлення волі


Новоград-Волинська окружна прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт за фактом незаконного збуту наркотичних засобів та особливо небезпечних психотропних речовин у великих та особливо великих розмірах у громадських місцях, вчинений повторно (ч. ч. 2, 3 ст. 307 КК України).

Досудовим слідством установлено, що 31-річний житель міста Новограда-Волинського систематично займався протиправною діяльністю, пов’язаною з наркоторгівлею. Замовляючи через Телеграм-канал великі партії психотропів, отримував їх поштою та реалізовував наркозалежним особам.

Удома в нього зберігався широкий асортимент небезпечного товару: від канабісу — до особливо небезпечних психотропних речовин, обіг яких заборонено та обмежено, а саме: ММС, PVP, МДМА тощо. Під час обшуку, за результатом проведених експертиз, вилучено майже 100 г психотропних речовин.

Фігуранта справи затримано у вересні 2021 року під час збуту наркотичних засобів та психотропних речовин, розфасованих на «дози».

Розкрито злочин, завдяки спільним злагодженим діям прокуратури та Новоград-Волинського райвідділу поліції.

Крім цього, встановлено, що чоловік причетний і до скоєння інших аналогічних злочинів, стосовно яких справи розглядаються в суді сусідньої області.

З огляду на скоєння особливо тяжких злочинів, прокурор наполіг на обранні обвинуваченому запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Досудове розслідування проводив Новоград-Волинський райвідділ поліції. Справу розглядатиме Новоград-Волинський міськрайонний суд. Публічне обвинувачення підтримуватиме Новоград-Волинська окружна прокуратура.

Санкцією зазначеної статті передбачено покарання, зокрема у вигляді позбавлення волі на строк від 9 до 12 років із конфіскацією майна.

 

Правоохоронці оголосили підозру за ігнорування обмежувального припису


Обмежувальний припис підлягає негайному виконанню і видається судом на строк від 1 до 6 місяців та може бути додатково продовженим ще на строк не більше, ніж пів року. За нехтування його вимогами винним особам може загрожувати обмеження волі.

До правоохоронців неодноразово зверталася 34-річна місцева жителька із повідомленнями про те, що чоловік вчиняє відносно неї домашнє насильство.

Поліцейські складали адміністративні матеріали стосовно 34-річного кривдника, виносили термінові заборонні приписи та проводили профілактичні бесіди, проте чоловік продовжував вчиняти протиправні дії.

Відносно сімейного дебошира поліцейські розпочали кримінальне провадження за ст. 126-1 (Домашнє насильство) ККУ. Судом йому було призначено покарання у вигляді умовного позбавлення волі терміном на рік, однак агресор продовжував «тероризувати» співмешканку.

Через деякий час жінка звернулася до суду із заявою про захист. Судом до чоловіка застосовано обмежувальний припис, який передбачає такі заборони: наближатися на 500 метрів до місця проживання (перебування), роботи, інших місць частого відвідування заявниці та контактувати із нею в будь-який спосіб, зокрема і через третіх осіб.

Однак дебошир ігнорував ці обмеження та вперто продовжував заявлятися до жінки.

Поліцейські задокументували такі обставини та розпочали відносно кривдника кримінальне провадження за ст. 390-1 (Невиконання обмежувальних заходів, обмежувальних приписів або непроходження програми для кривдників) ККУ. Чоловікові слідчі оголосили про підозру.

Відповідно до чинного законодавства, умисне невиконання обмежувальних приписів карається арештом на строк до 6 місяців або обмеженням волі на строк до 2 років.

 

Поліцейські захистили жінку від агресії сина


Це сталося 25 листопада у Новограді-Волинському. 54-річна місцева жителька поскаржилася правоохоронцям на свого сина, який вчиняв відносно неї протиправні дії. За деякий час заявниця ще раз подзвонила до поліції. Цього разу зі словами подяки за вчасну допомогу.

Увечері до Новоград-Волинського районного відділу поліції звернулася 54-річна жінка із повідомленням про те, що син стусанами вигнав її з власної квартири.

Для надання допомоги заявниці на місце події виїхали працівники сектору протидії домашньому насильству. Поліцейські застали заявницю в сльозах. Вона була легко одягнена і на вулиці чекала поліцейських.

Заспокоївшись, вона розповіла, що повернулася додому з роботи, однак син не впустив її в квартиру. Жінка провела на вулиці декілька годин. Коли вона все ж таки змогла потрапити до оселі, чоловік навмисне спровокував сварку, ображав матір лайкою і стусанами виштовхав за двері. За таких обставин жінка звернулася за допомогою до правоохоронців.

Поліцейські разом із заявницею зайшли до квартири і застали там 32-річного нетверезого чоловіка.

— Нам відомо, що він зловживає спиртними напоями, ніде не працює, а гроші бере у матері, яку ще й ображає. Наші працівники уже притягували чоловіка до адміністративної відповідальності та проводили з ним профілактичну роботу, — зазначив начальник райвідділу Андрій Гнатенко.

Правоохоронці знову склали адміністративні матеріали відносно агресора за ст. 173-2 (Вчинення домашнього насильства…) КУпАП, але цього разу винесли і терміновий заборонний припис із забороною контактувати зі своєю матір’ю у будь-який спосіб та роз’яснили відповідальність за порушення цих умов. Правоохоронці поїхали, переконавшись, що агресор втихомирився.

Через пів години після того до районного відділу поліції знову зателефонувала заявниця. Цього разу вона висловила вдячність поліцейським, Руслану Ригуну та Ярославу Марчуку, допомога яких стала вчасною для звягельчанки.

Правоохоронці нагадують: якщо ви страждаєте від домашнього насильства або є свідком цього явища, не мовчіть, телефонуйте на «гарячу лінію»: 0-800-500-335 або 102!

Поліцейські продовжують рейди для знищення реклами наркотиків


У Новограді-Волинському, Коростені та Житомирі поліцейські підрозділів превенції замальовували розміщені в громадських місцях графіті з посиланнями на онлайн-ресурси, які популяризують вживання наркотиків. Днями виявлено та ліквідовано декілька десятків таких написів.

\"ХронікаМинулого тижня поліцейські Новограда-Волинського опрацювали повідомлення, що надійшли на нещодавно створений у месенджері Telegram чатбот: @StopdrugsNV_bot

Завдяки небайдужості звягельчан, такі написи зникли з житлових будинків, парканів та інших споруд у районному центрі.

Поліцейські продовжують превентивні заходи для протидії поширенню наркотичних речовин та закликають приєднуватися до них усіх охочих.

Повідомляти про написи з посиланнями на сайти або месенджери, що рекламують наркокрамниці, можна до чергових частин місцевих підрозділів поліції. Також можна надсилати адреси та фото в особистих повідомленнях на сторінках Бердичівського, Новоград-Волинського районних відділів та Житомирського й Коростенського райуправлінь поліції в соціальній мережі Facebook.

У месенджері Telegram працюють чатботи для протидії поширенню наркотиків у будь-якому регіоні України «Стоп наркотик»: @stopdrugsbot та для інформування патрульної поліції: @drughunters_ukraine_bot

 

У подвійній ДТП зазнала травм жителька Ємільчинської громади


Дорожньо-транспортна пригода сталася 27 листопада між с. Середи та Ємільчиним. Травми отримала 72-річна жінка. Вона перебуває в лікувальному закладі. За цим фактом триває досудове розслідування.

Повідомлення про ДТП надійшло до правоохоронців близько 17:30. На місці події працівники слідчо-оперативної групи попередньо з’ясували, що водій, 56-річний житель Ємільчиного, керуючи автомобілем «ГАЗ», допустив зіткнення із 72-річною велосипедисткою, яка рухалась у попутному напрямку.

Згодом 48-річний житель с. Середи, керуючи автомобілем «ВАЗ», здійснив наїзд на жінку, яка опинилася на проїжджій частині внаслідок ДТП.

Пенсіонерка отримала тілесні ушкодження та була госпіталізована до реанімаційного відділення Ємільчинської лікарні.

Відкрито кримінальне провадження за ознаками правопорушення, передбаченого ст. 286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами) ККУ. Триває встановлення всіх обставин.

 

Правоохоронці продовжують контролювати дотримання карантинних обмежень


Із початку року поліцейські виявили та зафіксували 1065 порушень карантинного режиму. Вони склали майже 300 протоколів за ч. 1 ст. 44-3 КУпАП (Порушення правил щодо карантину людей) та 766 адміністративних матеріалів за порушення, що передбачають відповідальність за перебування в громадських будівлях та транспорті під час дії карантину без одягнутих засобів індивідуального захисту, що закривають ніс та рот.

На території Новограда-Волинського і району функціонують рейдові групи, до складу яких входять працівники поліції та представники Держпродспоживслужби, які здійснюють перевірки дотримання власниками розважальних, торговельних закладів та інших установ обмежень щодо режиму діяльності. Спільні групи за час «червоної зони» здійснили близько 250 перевірок суб’єктів господарювання.

Працівники сектору реагування патрульної поліції перевірили близько 200 перевізників.

 

На Житомирщині поліцейські припинили понад 9,6 тисяч фактів домашньої тиранії


За інформацією Управління превентивної діяльності ГУНП в області, на обліках нині перебуває понад 4,5 тисячі осіб, які вчиняють насильство в сім’ях.

— Проблема насильства в сім’ях досі актуальна і в цілому в Україні, і в нашому регіоні. Працівники поліції щодня здійснюють більше десятка виїздів на родинні конфлікти. В основному — це психологічне і фізичне насильство. Найбільше звертаються за допомогою жінки, — повідомив заступник начальника УПД ГУНП в Житомирській області Микола Пархомчук.

За вчинення дебоширства у сім’ях цього року складено понад 9600 адміністративних протоколів, винесено майже 2,5 тисячі термінових заборонних приписів стосовно осіб, які вчинили таке правопорушення. На профілактичному обліку правоохоронців перебуває понад 4,5 тисячі жителів регіону. Найбільше серед них чоловіків (4236), також 325 жінок і 4 дітей.

Для протидії всім формам насильства та забезпечення прав людини загалом поліція Житомирщини вживає додаткових заходів для попередження злочинних проявів унаслідок розв’язання сімейних конфліктів. До їх проведення залучаються правоохоронці з-поміж працівників підрозділів поліції з протидії домашньому насильству, поліцейських превентивної діяльності, інших підрозділів ГУНП в області.

За матеріалами поліції й прокуратури підготував Олег БРЮХАНОВ