«Дякуємо платникам податків за можливість купити ноутбуки для вчителів»

«Дякуємо платникам податків за можливість купити ноутбуки для вчителів»

У Будинку рад 6 грудня вручили ноутбуки керівникам закладів загальної середньої освіти. Відбулося це в межах ініціативи Міністерства освіти і науки та Міністерства цифрової трансформації України «Ноутбук — кожному вчителю». Про це повідомив офіційний сайт міської ради.



Прагнучи зробити процес навчання сучаснішим і доступнішим, за дотацію з держбюджету було закуплено 60 тисяч ноутбуків на суму 980 мільйонів гривень. Бюджет нашої громади на місцевому рівні також взяв участь у проєкті — співфінансування в розмірі 30 відсотків.

У межах проєкту  13 загальноосвітніх шкіл громади отримали 102 сучасних ноутбуки. Нову техніку передали освітянам народний депутат України Дмитро Костюк та голова Житомирської ОДА Віталій Бунечко.

Як зазначив міський голова Микола Боровець, в умовах сьогодення це є дуже важливим кроком, що має посприяти організації навчального процесу.

«Дякуємо за таку можливість платникам податків, громадянам України!» — подякував нардеп Дмитро Костюк. — Забезпечення ноутбуками вчителів в умовах карантинів та онлайн-навчання школярів дуже актуальне».

Новоград-Волинський район отримав ноутбуки одним із перших в Україні. Загалом йдеться про 326 ноутбуків. «І це лише початок», — пообіцяв народний депутат.

Державна ініціатива отримала не лише схвалення, а й низку критичних зауважень. Зокрема про те, що в умовах дистанційного навчання школярам із малозабезпечених родин теж бракує комп’ютерної техніки. «Чи хтось про це подумав і навіщо піаритися на буденних речах, вдаючи з цього щось надможливе?» — запитують платники податків.

Є й такі думки: «Батьки повинні і податки платити, і ремонти в школах робити за власний кошт, і репетиторів винаймати, і забезпечити дитину додатковими навчальними матеріалами, і нагодувати та вдягнути... А якщо в родині 3-5 дітей навчаються онлайн одночасно? Як батьки мають їх забезпечити?»

«Відсутня прозорість у цьому питанні, тому виникає багато запитань, — ще одна точка зору. — Чи всіх учителів забезпечать ноутбуками? Хто платитиме за Інтернет та роутери? Хто відповідаме за організацію навчання у початковій школі, коли учні не можуть самостійно підключитися до онлайн-уроків? А якщо в родині багато учнів та обмежені житлові умови? Ані Президент, ані міністр чи жоден депутат про це нічого не сказали».

Юлія КЛИМЧУК