Дмитро Костюк: «Було два варіанти: робити чи не робити, варіанта робити при хорошій погоді не було»

Дмитро Костюк: «Було два варіанти: робити чи не робити, варіанта робити при хорошій погоді не було»

Такими словами відреагував народний депутат України Дмитро Костюк на критику, яка посипалася від користувачів Фейсбуку з приводу капітального ремонту дороги взимку.

У понеділок на вулиці Замковій стартували підготовчі роботи до капітального ремонту дорожнього покриття і тротуарів. Запрацювала потужна техніка: були видалені старі бордюри, частково знято асфальт на тротуарах, зрізано дерева. Підрядник одразу ж завіз нові бордюри й розпочав їхнє встановлення. Все це відбувалося під акомпанемент мокрого снігу з дощем, що одразу ж спричинило шквал критики в соцмережах. Мовляв, усе, як завжди — дочекалися зими, щоб капітально ремонтувати вулицю.

Невдовзі допис на сторінці «Звягель» (тижневик) зібрав декілька десятків коментарів, у більшості з яких, м’яко кажучи, висловлювалося нерозуміння, чому для капремонту обрану таку пору року. Частина дописувачів із цього приводу відверто кепкувала й ображала ініціаторів робіт. Хоча, звісно, були й такі, хто порадів, що, незважаючи на погоду, в центрі Новограда продовжуються роботи з капітального благоустрою.

Наступного дня на коментарі земляків відреагував Дмитро Костюк. Він пояснив особливості фінансування ремонту цієї вулиці: «Було два варіанти: робити чи не робити, варіанта робити при хорошій погоді не було».

«Вчора на сторінці «Звягель» (тижневик) опублікували фото початку капітального ремонту вул. Замкової в Новограді-Волинському. Зрадів лише я!

«Дебіли», «ідіотизм», «страна дураков» — ось такого плану експерти з Фейсбука залишили коментарі до цієї публікації. Однак у минулі роки при абсолютно розбитому тротуарі (по якому не лише з коляскою, але й без неї пройти було складно) і з «місячним пейзажем» на дорозі «ідіотів» не було.

Що ж, ремонтую не я, але беру всю критику на себе і відповідаю.

У жовтні я розмістив на своїй сторінці допис про те, що в області залишилися зекономлені кошти з дорожнього фонду, і я запропонував обласній державній адміністрації провести за них капітальний ремонт вулиці Замкової в Новограді (дорожнє покриття і тротуари). Розповів про те, як зібрав керівництво міста з проханням максимально оперативно передати до адміністрації всі необхідні документи. І висловив сподівання, що ми разом відпрацюємо в турборежимі, встигнемо провести всі процедури та розпочати ремонт до кінця року. Зрозуміло, що погода може не порадувати, зрозуміло, що часу бракує, але в цьому випадку ти або робиш, або ні! Варіанту відкласти початок робіт на весну немає. Такий бюджетний процес. Це потрібно знати і розуміти!

Попри те, що в нашому місті традиційно «инициатива наказуема», я на це пішов. За шанс залучити кошти на округ потрібно хапатися! Інакше велике питання: чи взагалі колись без допомоги держави (за кошти місцевого бюджету) відремонтували б цю дорогу.

До честі всіх учасників процесу, міська влада максимально швидко здійснила коригування дещо застарілої проєктної документації; міська рада на першій же сесії передала права замовника; Житомирська обласна державна адміністрація одразу ж після цього оголосила тендер. Тендерна процедура триває близько місяця (швидше не може бути). Її встигли завершити тиждень тому. Ремонтні роботи максимально оперативно після цього розпочали!

Повірте, не лише експерти з Фейсбука знають, що класти асфальт у дощ не можна. Дорожники, я впевнений, ознайомлені з технологією своєї роботи. Для нас було важливо розпочати роботи в цьому році, щоб кошти зайшли до нашого міста. У подальшому, якщо погодні умови не сприятимуть, буде підстава покласти асфальт у наступному році, дочекавшись оптимальних погодних умов», — пише Дмитро Костюк.

Окремим приводом для обурення містян стало зрізання дерев. Як пояснили у міській раді, дерева по вулиці Замковій зрізали, бо їхнє коріння так порозросталося, що немає можливості стелити нову бруківку. При плануванні тротуарів будуть передбачені лунки для озеленення. Нові насадження повинні мати менш потужну кореневу систему.

Тим часом завершився капітальний ремонт дороги й тротуарів по вулиці Героїв Майдану. Однак об’єкт ще не прийнятий в експлуатацію. Як запевнили на звернення «Звягеля» в міській раді, підрядника зобов’яжуть усунути виявлені містянами недоліки — насамперед, що стосується бруківки, яка в деяких місцях провалилася (відповідні фото були опубліковані в мережі).

Олег БРЮХАНОВ