Гемодіалізу — 15 років

Гемодіалізу — 15 років

У лікувальному корпусі міськрайТМО з грудня 2006 року функціонує Новоград-Волинська філія відділення гемодіалізу обласної клінічної лікарні ім. О.Ф. Гербачевського. Саме напередодні Дня Святого Миколая в Україні вперше було відкрито відділення гемодіалізу на рівні районного центру. І то була Новоград-Волинська філія!

Це дало змогу розвантажити центр гемодіалізу обласної клінічної лікарні та скоротити відстань між лікувальним закладом та пацієнтом. Раніше хворі отримували допомогу тільки в Житомирі, змушені були їздити в обласний центр тричі на тиждень.

У відділенні гемодіалізу лікуються хворі з хронічною нирковою недостатністю в термінальній стадії, які потребують замісної ниркової терапії. Приїжджають до філії тричі на тиждень для процедури очистки крові, що триває чотири години і є абсолютно безкоштовною.

Нині в філії функціонує п’ять апаратів «штучної нирки». Наразі 32 пацієнти з міста та прилеглих районів отримують тут спеціалізовану медичну допомогу. Найчастіше до цього призводять хронічний гломерулонефрит, хронічний пієлонефрит, СКХ, цукровий діабет, подагра, полікістоз нирок.

У відділенні проводяться сеанси гострого гемодіалізу, завдяки яким врятовано життя багатьом хворим, котрі перебували на межі життя та смерті.

За поточний рік проведено близько 3900 сеансів гемодіалізу, 26 з яких — сеанси гострого гемодіалізу.

Наш колектив — невеликий — 14 чоловік, проте висококваліфікований, здатний професійно надавати спеціалізовану медичну допомогу.

За 15 років роботи колектив двічі визнано переможцем у рейтингу популярності «Гордість міста» (за 2008 і 2016 роки). Неодноразово нас відзначали почесними грамотами та подяками на рівні міста та області.

Гемодіаліз існує близько 60-ти років. Він дає можливість не тільки продовжувати життя хворих, а й підвищує його якість та забезпечує максимальну реабілітацію хворих.

Звісно, процедура є перехідним етапом до трансплантації нирок, що стає нині дуже популярною. В Україні з трансплантованою ниркою живе близько 600 хворих. Багато пацієнтів знаходяться в єдиному реєстрі на етапі очікування. Ця справа дуже складна через те, що бракує донорських органів.

Запобігання розвитку хронічної ниркової недостатності, своєчасне виявлення хронічних захворювань, які призводять до утрати функції нирок, є актуальним питанням. Необхідно вчасно звертатися до сімейного лікаря, при необхідності — до вузьких спеціалістів, ретельно проходити діагностику, не нехтувати щорічними медичними обстеженнями.

Колектив філії гемодіалізу вітає всіх із прийдешніми новорічними святами, бажає здоров’я і довголіття!

С. Стародуб,


завідувачка філією гемодіалізу