«Подавайте ідеї, як зробити місто комфортним, а людей — щасливими»

«Подавайте ідеї, як зробити місто комфортним, а людей — щасливими»

У нашому місті так давно не було сучасних новинок для громади, що відкриття простору «Idea HUB. Територія успіху» не порадувало хіба що затятих песимістів. Його презентували в Палаці культури 21 грудня як новорічний подарунок для громади — місце, що стане в нагоді для сміливих, творчих і креативних людей. Вік, зауважують організатори, не матиме акценту в роботі, хоча, зрозуміло, найбільша підтримка — ініціативній молоді. Одразу після відкриття тут вже, до речі, відбувся концерт Школи мистецтв.

У Новограді-Волинському давно скаржилися на відсутність презентабельного приміщення для проведення зустрічей різного формату. Тепер таке місце є — «Територію успіху» планують використовувати для організації виставок, мистецьких зустрічей, творчих зон для занять різними видами мистецтва, робочих зон для комфортного проведення часу. Раніше ці площі в Палаці культури ніяк не використовувалися (після дискотек, про які досі згадують старші покоління).

Відсутність бар’єрів у реалізації ідей, підтримка ініціатив, функціональність, творчий розвиток та нові можливості — для цього на території простору пообіцяли «зелене світло». 90% заходів проходитимуть безкоштовно, інші — на добровільній комерційній основі. Як розмежовуватимуть комерційні заходи від безоплатних — обіцяють невдовзі роз’яснити детальніше.

«Основна наша задача, щоб це не була показуха, а простір працював для молоді й громади загалом, — наголосив очільник управління культури і туризму міської ради Олександр Широкопояс. — Докладемо всіх зусиль, щоб кожен міг тут провести свій захід, попрацювати чи приємно провести час. Оснащення новітніми технологіями дає можливість для проведення тренінгів, конференцій, форумів, дебатних клубів. Дякую кожному, хто причетний до створення!»

\"«ПодавайтеЯк розповів начальник управління культури і туризму, згідно з проєктно-кошторисною документацією, вартість проєкту складала 1 млн 474 тис. 376 грн. Після прозорого тендеру перемогу надали підряднику, який запропонував найменшу ціну. І проєкт був реалізований за 1 млн 316 тис. 585 грн (включно з ПДВ). Для порівняння, міні-футбольний штучний майданчик коштує 1 млн 600 тис. гривень.

[caption id="attachment_149815" align="alignnone" width="1024"]\"«Подавайте Тут планують проводити конференції, тренінги, форуми, дебати для старту масштабних проєктів на користь громади та країни.

\"«Подавайте \"«Подавайте \"«ПодавайтеРобіт у Палаці культури було виконано чимало: сантехніка, електрика, демонтаж стінових перегородок у колишньому музеї, закупівля матеріалів, обладнання тощо. Подробиці містяться в проєктно-кошторисній документації.

Із 1 січня на «Території успіху» працюватиме адміністратор, організатор діяльності. Графік роботи — щоденно, до 21-ї години, та у вихідні. Для організації проведення заходу обов’язковим є заповнення електронної заявки і бронювання конкретної дати, часу заздалегідь. Прийти попрацювати чи поспілкуватися можна безкоштовно в будь-який час.

— Цей простір — для тих, хто має ідеї, їх генерує, бажає спілкуватися, навчатися, реалізовувати свої плани та задуми, — привітала з відкриттям секретар міської ради Оксана Гвозденко. — Також — це інструмент для місцевого самоврядування, адже тепер у депутатів усіх рівнів є можливість організовувати тут заходи та зустрічатися з виборцями. Депутати об’єдналися і реалізували прекрасний проєкт, адже на початку роботи 8 скликання ми домовилися, що кошти, які бюджет виділяє на депутатські округи, підуть на спільні та вкрай потрібні проєкти.

На презентацію прийшли депутати, які долучилися до створення. Вони назвали реалізований проєкт спільним успіхом.

— Ідея виникла в мене 4 роки тому, — розповів депутат Дмитро Рудницький. — Постійно думав, як зробити, щоб місцевій молоді було цікаво, аби вона не виїжджала з міста і реалізовувалася. Приємно, що Олександр Широкопояс ідею підтримав, а потім долучилися колеги-депутати. Хочеться, щоб звідси стартували масштабні проєкти для розвитку громади та країни.

«Творіть, подавайте ідеї, як зробити місто комфортним, а людей — щасливими», — закликав міський голова Микола Боровець, який сподівається, що молодь додасть наснаги і перспективи нашій громаді.

***


Не обійшлося і без критики. У мережі скептично поставилися до ініціативи, яку назвали «совковою» — закарбовувати при вході «на віки» імена депутатів, які долучилися до реалізації. Фраза «реалізовано за сприяння» багатьом добряче набила оскомину, коли йдеться про бюджетні кошти платників податків, а не благодійність окремих людей на користь міста за власний кошт.

На шляху до нового наше місто часто наступає на старі граблі. Тож створення нового молодіжного простору — надія на те, що нарешті позбудемося стереотипів.

Юлія КЛИМЧУК