Світ — не без добрих людей

Світ — не без добрих людей

В одному з будинків на вул. Соколіна проживає Олександр Антонович Юша, інвалід ІІ групи. У травні цього року після інсульту його здоров’я значно погіршилося: паралізувало ноги, відібрало мову. Чоловік лежить прикутий до ліжка і потребує допомоги у всьому.

Його матері Надії Яківні — майже 90 років, вона не може допомагати синові, тому звернулася в міську раду ветеранів за допомогою.

За справу взялися волонтери: Анатолій Володимирович Клечковський, заступник голови міської організації ветеранів, та Лілія Андріївна Прокопова, член президії організації.

Звернулися в управління соцзахисту населення, до Н.Ю. Шатило, О.П. Гудзь у територіальний центр соціального обслуговування, сімейного лікаря Е.В. Ядвижиної, які оперативно допомогли у вирішенні багатьох питань.

Організували комісію для обстеження побутових умов хворого. Встановили, що умови життя — жахливі. Вікна, двері — не утеплені, одна кімната зовсім не опалюється, дров немає, дах протікає. В інваліда немає ані фізичних сил, ані грошей (пенсія — 2200 грн), щоб перезимувати.

Пропонували поїхати в спеціальний медичний заклад під Житомиром, але він категорично відмовився. Проте світ — не без добрих людей. Сусіди увесь час допомагали цій сім’ї: дровами, дрібним ремонтом, купували і приносили молоко.

Ми розповіли у ветеранських колективах та серед знайомих, в яких умовах живуть наші ветерани. Багато людей прийшли на допомогу. С.О. Карпович, член ради первинної організації «Житлокомунсервіс», нарубав дров і відремонтував електропроводку. Голова первинної організації «Зенітник» В.В. Смоляр відремонтував холодильник, розетки. А.В. Клечковський почав збирати документи для оформлення ветерану І групи інвалідності.

Привезли дрова. Л.А. Валінкевич організувала сусідів: А.Ф. Степанюка з пилкою «Дружба», Б.П. Щипак, Г. Жовтюк, Л.А. Вєтрову. Порізали, порубали, поскладали майже всі дрова. Два дні працювали добрі люди, знаючи, що треба допомагати один одному.

Коли матері виповнилося 90 років і не міг син Олександр привітати матусю — знов допомогли добрі люди. У цей день невістка Марія накрила святковий стіл, зібралися друзі, колеги. Голова міської організації В.О. Парфьонов та від ветеранів первинної організації «Житлосервіс №1» С.О. Карпович подарували квіти, грамоту і привітали іменинницю. 

Колись Надія брала активну участь у хорі «Ветеран», тож щиро привітав її подарунком керівник хору М.М. Куркач. А учасниця хору Франческа Борисюк заспівала пісню «Осінь чарівна». Подружжя Міщуків з вулиці Сагайдачного подарували пральну машину-автомат, бо старенькі руки матері не можуть прати. Ветерани і волонтери принесли тепле взуття та гроші.

Міська організація ветеранів щиро вдячна людям, які підтримують добру традицію допомагати тим, хто цього потребує. Бажаємо всім міцного здоров’я, щоб зроблене добро верталося до вас сторицею!

Л. ПРОКОПОВА, волонтер