«Хочу звернутися до ідіотів, які кидають петарди»

«Хочу звернутися до ідіотів, які кидають петарди»

Продаж і використання піротехніки викликає в людей різну реакцію. Для одних голосний феєрверк чи салют — це красиво, для інших — стрес. Відомі випадки, коли від вибуху піротехнічних засобів в Україні гинули люди. А торік увесь світ приголомшив факт, коли в Римі після феєрверку пішов дощ із мертвих птахів.

З початку війни на Сході України використання піротехніки заборонили. Звуки вибухів нагадують війну та впливають на психологічне здоров’я людей, котрі повертаються додому з АТО.

На стреси від гучної піротехніки також скаржаться люди похилого віку з багажем хвороб і мами з малятами. Варто й почитати форуми про те, скільки унаслідок використання феєрверків та петард втекло чи померло домашніх улюбленців.

У новорічні свята частішають скарги й наших містян на піротехніку. Продаж петард неповнолітнім викликає справедливе обурення.

Ось один із відгуків в місцевій групі: «Хочу звернутися до ідіотів, які кидають петарди. Ви розумієте, що від таких штук у людей може стати серце? У вас мозок є? Хочеться засунути їх вам в одне місце і підірвати. Може тоді вам весело не буде? Шановна поліціє, а ви де? Ви контролюєте місто? Посилена увага має бути до тих, хто поширює піротехніку».

Ми запитали в наших читачів: що вони думають із цього приводу? Більшість відгуків виявилися негативними.


«Це дійство в новорічну ніч відбувається в усьому світі, у розвинених європейських країнах. Нічого не поробиш — треба перетерпіти одну ніч».

«Як би ж то лише одну ніч. Уже який день під вікном стріляють... Кидали біля парку ті горе-петарди ще за тиждень до Нового року».

«До чого тут увесь світ? У нас триває війна, у місті — багато військових, яким не приємно чути ці канонади. Думати треба, у першу чергу, про їх реакцію. А ще є маленькі діти, люди похилого віку. І собаки через людську забаву страждають».

«Може й пускають салюти в європейських країнах, але скільки з них захищаються від російської навали і скільки мають постраждалих від війни? Треба не бути бидлом».

«У нас більша половина «наріду» — це «уставшіє ат вайни», яким хочеться «рєзвіцца і вєсєліцца».

«Було це роки три тому. Мій хрещеник приїхав у відпустку з АТО. Йдемо ми з ним біля «Молочки», спокійно розмовляємо. Назустріч нам хлопчина з дівчиною, щось там дістали з кулька, а цей кульок стиснули і він лопнув. Реакція хрещеника була миттєвою, не буду всього описувати. Єдине скажу, що я злякалася...»

«Заборонити і контролювати! Бажаючих постріляти — у військкомат».

«А скільки буває поранень у людей і тварин через цю піротехніку».

«Якщо вже маєш гроші і хочеш постріляти, то їдь у поле й запускай. Але ж людям потрібно запустити ракету сусіду на балкон, або кинути петарду в капюшон перехожому. Це вже хуліганство, адміністративна й кримінальна відповідальність. Де правоохоронні органи?»

* * *


У районному відділі поліції нам повідомили, що містяни в поодиноких випадках звертаються зі скаргами на гучну піротехніку.

— У святкові дні отримали одну скаргу на салют і декілька повідомлень з приводу того, що вибухають петарди, — прокоментувала речник поліції Оксана Близнюк. — На місце події виїжджали працівники поліції, але там уже нікого не було. У цьому полягає проблема, що втікають з місця пригоди. З приводу заборони використання піротехнічних засобів у попередні роки міська рада надсилала нам документ. Цьогоріч такої заборони не надсилали.

Як розповіли в поліції, в Україні немає заборони на продаж салютів, феєрверків тощо. Заборонений лише продаж на ринках та торгівля з рук у невстановлених місцях (ст. 60 Кодексу України про адміністративні правопорушення), що передбачає штраф — від одного до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Відповідальність передбачає і стаття 195-6 КУ — порушення порядку виробництва, зберігання, перевезення, торгівлі та використання піротехнічних засобів, яка тягне за собою накладення штрафу — від тридцяти п’яти до шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян із конфіскацією піротехнічних засобів. За святкові вихідні поліцейські склали з цього приводу один протокол.

Продаж піротехніки неповнолітнім заборонено. Утім, бувають випадки, коли петарди купують дітям батьки. Якщо ви стали свідком продажу піротехнічних засобів неповнолітнім, правоохоронці закликають звертатися до районного відділу поліції або за номером: 102.

Виходить парадокс: люди дивуються, чому в Україні немає порядку, але подати заяву на порушників не мають часу чи бажання. Звикають скаржитися в Інтернеті і продовжують називати «стукачами» дисциплінованих.

Та й написати заяву в нашій країні — не означає досягти результату, адже, кинувши петарду, ніхто не чекатиме приїзду поліції. Отже, необхідно шукати правильний алгоритм дій.

Юлія КЛИМЧУК