Кримінал 1/2022

Кримінал 1/2022

На Житомирщині у новорічні вихідні поліція шукала 15 підлітків


Упродовж трьох перших днів нового року до територіальних підрозділів поліції регіону надійшли повідомлення про зникнення 15 дітей. Продовжуються пошуки одного з підлітків — 14-річного житомирянина Максима Дмитренка. Інші діти повернуті до домівок. З родинами працюють ювенальні поліцейські.

Зокрема, в Новограді-Волинському 11-річна дівчинка після виховної бесіди з матір’ю пішла з дому, пригрозивши, що йде до лісу. Вже за пів години поліцейські зустріли втікачку на вулиці. За її словами, вона так пожартувала, образившись на мамині зауваження.

Наразі розшукані підлітки знаходяться вдома під опікою рідних. З родинами працюють ювенальні поліцейські.

Водночас тривають пошуки 14-річного житомирянина Максима Дмитренка. Повідомлення про його зникнення надійшло до Житомирського райуправління поліції близько 22 години 3 січня. Домівку хлопець залишив напередодні й донині про його місце знаходження нічого не відомо.

Прикмети Максима: на вигляд 14 років, худорлявої статури, волосся коротке світле кучеряве.

Шановні громадяни! Якщо ви володієте інформацією про місце перебування хлопця, зателефонуйте за номерами: (096) 766-68-55 або 102.

Першого січня вогнеборці області ліквідували одинадцять пожеж


1 січня, о 06:33, до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення про пожежу в трикімнатній квартирі, що на першому поверсі п’ятиповерхового житлового будинку в Коростені.

Бійці ДСНС встановили, що на сходовому майданчику під’їзду спостерігається сильна задимленість. Застосувавши апарати на стиснутому повітрі для захисту органів зору та дихання, рятувальники провели евакуацію 15 осіб із квартир, що розташовані поверхами вище. Сам осередок загоряння знаходився в одній із кімнат оселі, де вогонь охопив речі домашнього вжитку та загрожував розповсюдженням по інших приміщеннях.

Щоб потрапити всередину, рятувальникам довелося зрізати металеві грати з вікон та відчиняти вхідні двері. За ними на підлозі вони виявили 80-річну власницю оселі в напівпритомному стані. Вогнеборці винесли її на свіже повітря та викликали медиків.

Зусиллями фахівців ДСНС пожежу ліквідовано о 07:24. Вогнем знищено речі домашнього вжитку в кімнаті, пошкоджено стіни. Попередня причина пожежі — необережне поводження з вогнем.

Крім того, упродовж доби рятувальники ліквідували ще 8 пожеж, що виникли на територіях приватних домоволодінь, та 2 рази залучалися на гасіння сміття, що зайнялося на відкритих територіях.

Обікрала гостя, доки той спав


До Новоград-Волинського райвідділу звернувся 30-річний житель Корця із повідомленням про зникнення значної суми. Він розповів, що гостював у знайомої, після чого й виявив відсутність коштів.

Правоохоронці встановили, що після спільного застілля, заявник, випивши спиртного, заснув. Поки чоловік спав, дівчина перевірила кишені його одягу та забрала звідти 8000 гривень.

Поліцейські розшукали 22-річну знайому заявника. Вона свою провину визнала та розповіла, що викрадене встигла витратити.

За такі дії жінці може загрожувати покарання: від штрафу — до обмеження волі на строк до 5 років (ст. 185 ККУ).

Поліцейські перевіряють інформацію про стрілянину по автобусу


1 січня, увечері, до поліції надійшло повідомлення про пошкодження вікон у рейсовому автобусі районного сполучення. На місці події працювала слідчо-оперативна група Новоград-Волинського райвідділу. Встановлено, що під час руху транспортного засобу в ньому було пошкоджено скло двох вікон. Ніхто з людей не постраждав.

Близько 17:40 до поліції надійшло повідомлення про те, що у с. Таборах Баранівської громади раптово розбито вікна в рейсовому автобусі сполученням «Баранівка — Жари», де знаходилися двоє пасажирів. За словами заявника, можливо, хтось стріляв із пневматичної зброї.

Під час роботи на місці події поліцейські зафіксували всі обставини та провели огляд транспортного засобу.

За вказаним фактом відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 296 (Хуліганство) ККУ. Тривають слідчі дії.

У ДТП зазнав травм велосипедист


2 січня в с. Руденьці Ємільчинської громади сталася дорожньо-транспортна пригода. У результаті постраждав 54-річний чоловік. Досудове розслідування триває.

Близько 17:15 до поліцейських надійшло телефонне повідомлення про ДТП у с. Руденьці. На місце події виїхали правоохоронці для з’ясування обставин.

Встановлено, що 35-річний місцевий житель, водій автомобіля «Volkswagen», здійснив зіткнення з велосипедистом, який рухався в зустрічному напрямку. Внаслідок дорожньо-транспортної пригоди 54-річний чоловік, житель с. Руденьки, отримав тілесні ушкодження та був госпіталізований до лікарні.

Розпочато кримінальне провадження за ч. 1 ст. 286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами) Кримінального кодексу України.

Поліція розслідує вбивство жінки співмешканцем


31 грудня, увечері, до поліції надійшло повідомлення про смерть 38-річної жительки с. Паволоч Попільнянської громади. Поліцейські попередньо з’ясували, що жінку побив співмешканець. Триває розслідування.

Телефонне повідомлення надійшло від 46-річного чоловіка. Він розповів, що щойно померла його співмешканка.

Під час роботи в с. Паволочі працівники слідчо-оперативної групи Попільнянського відділення поліції виявили жінку на ліжку в одній із кімнат будинку, де вона проживала. Всі обставини відповідно зафіксовані, призначена судово-медична експертиза.

За висновком експертів, причиною смерті 38-річної жінки стали гостра крововтрата та отримані в результаті побиття травми.

Під час проведення першочергових заходів поліцейські зібрали свідчення причетності співмешканця до нанесення тілесних ушкоджень загиблій.

Досудове розслідування проводиться за ч. 2 ст. 121 (Умисне тяжке тілесне ушкодження) Кримінального кодексу України. Поліцейські розшукали 46-річного чоловіка, який утік одразу після телефонного дзвінка на лінію «102». Тривають інші слідчо-розшукові дії.

За умисне смертельне травмування людини Кримінальним кодексом визначено покарання у вигляді ув’язнення на термін від 7 до 10 років.

За матеріалами поліції та ДСНС підготував Олег БРЮХАНОВ